PassivDom, Bir Evden Daha Fazlası!
Yazıcıların ilk önce kağıt üzerine siyah beyaz çıktılar almasına hayran olduk. Sonra renkli renkli, canlı canlı yazdılar. Ödevler, fotoğraflar, gerekli gereksiz çıktılar aldık. Sonra mürekkepli ya da laser bir yazıcı öğrenciler için gereklilik olmaya başladı. Fotokopi dükkanları ve internet kafelerden sonra yazıcılar evimize de girdi. Şimdi ise, evimiz yazıcıya girdi! PassivDom sıfır karbon üretimi ile çevre dostu ve 3 boyutlu bir yazıcıda yazdırılabilen gerçek bir ev.
Ukraynalı bir start-up fikri ve üretimi olan PassivDom, 3 boyutlu özel bir yazıcı ile parça parça oluşturuluyor. 380 metrekarelik modelinin duvarları, çatısı ve zemini yaklaşık sekiz saat içinde tamamlanabiliyor. Pencereler, kapılar, sıhhi tesisat ve elektrik sistemleri ise sonra bir insan gücü ile ekleniyor. Evin en çarpıcı özelliği ise mobil olması. Elektrik, su gibi hiçbir harici tesisata bağlanmıyor. Yenilenebilir enerji sistemlerini kullandığı için de karbon-nötr, yani doğaya zarar veren karbon üretimi yapmıyor. Bu harika değil mi? Bir karavandan çok daha fazlası!
PassivDom Nasıl Bir Ev?
Şimdilik Ukrayna ve ABD’den alınan ön siparişler ile üretiliyor. Modüler bir tasarıma sahip olan ev, istenilen şekil ve ebatlarda üretilebiliyor. Minimum 20 yıllık ömrü olduğu belirtilen PassivDom’un istediğiniz yere kondurulabilmesi için sadece 1 gün yeterli. Mobil özellikte olan evinizi isterseniz en yüksek dağın tepesine, isterseniz balta girmemiş bir ormana, isterseniz de ıssız bir koya götürebilirsiniz. Şimdiye kadar alınan siparişlerin beyaz eşyaları ve mobilyaları ile birlikte teslim edileceği planlanmış. Peki bu teknoloji ve tasarım harikasının başka ne özellikleri var?
Geleceğin Evi Olabilir
Öncelikle önemli özelliklerin ilk sıralarında yer alan ve artık zamanın teknolojisine baktığımızda vazgeçilmezler arasında olan bir şey var. Evdeki bütün cihazlar IoT (nesnelerin interneti) teknolojisini kullanıyor. Yani akıllı cep telefonunuz ile buzdolabınızı, klimanızı ve ya perdelerinizi bile yönetebilirsiniz!
Akıllı evimizin enerjisini güneş panelleri üretiyor ve kullanılmayan enerjiyi depolayabiliyor. Suyunu ise havadaki nemden damıtabiliyor. Bunun haricinde dışarıdan su ekleme imkanı veren bir deposu da var. Bu ekoloji dostu evin üreticilerini gönülden tebrik ediyoruz. Üstelik bir sonraki üretimde üretilmesi tasarlanan, ModulMoon Consept adı verilen proje çok daha ilgi çekici ve yenilikçi görünüyor.
Gelişen teknoloji sadece hayatı kolaylaştırmaya hedefli olmamalı. Bu hassaslığa sahip projeler her zaman ve her alanda daha yaygın olmalı. PassivDom bunun, belki de kırılma noktasının umudu olabilir.