Pandemi Döneminde Kurtarıcımız Olan Zoom’un Yeni Özellikleri
Pandemi Döneminde Kurtarıcımız Olan Zoom’un Yeni Özellikleri – Son dönemde özellikle karantina döneminde uzaktan çalışma yöntemlerine geçilmesiyle birlikte hemen hemen hepimiz bir defa dahi olsa Zoom uygulamasını kullandık. Ofis çalışanlarından devlet başkanlarına kadar herkes bu uygulamayı kullandı ve adeta Zoom uygulaması kurtarıcımız oldu diyebiliriz .Toplantıları toplantı odalarına tıkılıp kalmayıp evimizde kanepemizde otururken yaptık. Yine aynı şekilde online eğitimleri ,kursları hep bu uygulama üzerinden aldık. Hayatımızı Zoom uygulaması ile entegre şekilde yürütmeye alıştık.
Pandemi Döneminde Kurtarıcımız Olan Zoom’un Yeni Özellikleri
Bu yazımızda da daha önce de dile getirdiğimiz gibi kurtarıcımız olan Zoom uygulamasının yeni özelliklerinden bahsedeceğiz.
Zoom Uygulaması Nedir?
Zoom uygulaması mobil cihazlar (akıllı telefon, tablet vs.), masaüstü cihazlar (laptop, pc vs.), telefonlar ve oda sistemleri arasında video ve sesli konferans, telefon sistemi, sohbet ve web seminerleri hizmeti sunan bir iletişim uygulamasıdır.
Uygulama bazılarımıza yeni gelse de aslında kuruluşu 2011 yılına dayanıyor. Uygulamanın patlama noktası hepimizin bildiği gibi Covid-19 pandemisinin başlamasıyla beraber olmuştur. Uygulama ilk kurulduğunda aktif olarak pazarda yoktu diyebiliriz.Asıl hizmet vermeye başladığı zaman 2013 yılıydı. Ve aynı yılın Mayıs ayında kullanıcı sayısı 1 milyonu aşan bir kitleye sahipti.
2015 yılına gelindiğinde uygulamanın kullanıcı sayısı 40 milyon civarındaydı.Şirket bu kullanıcı artmasının akabininde Logitech ve InFocus gibi önemli donanım ve yazılım şirketleriyle ortaklık kurmuştur.
2019 yılında Covid-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla beraber şirket değeri gittikçe yükselmiş ve hala da yükselmeye devam etmektedir.2019 yılının sonunda şirketin piyasa değeri 15,9 milyar dolar iken pandeminin patlak vermesiyle beraber 42 ,3 milyar dolara fırlamıştır. Ve önceki cümlede de belirtiğimiz gibi gün geçtikçe artan bir piyasa değerine sahiptir.
Zoom Uygulamasının Sağladığı Özellikler
Uygulamanın sağladığı özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Meeting (Toplantı)
- Video Webinar
- Conference Rooms(Konferans Odası)
- Phone System(Telefon İletişimi)
- Chat(Mesajlaşma)
Kısaca özelliklerinden bahsedelim .
Meeting(Toplantı) Özelliği: Birden fazla katılımcıyla gerçek zamanlı sesli ve görüntülü iletişim gerçekleştirmek, içerik paylaşımı yapmak, kurumsal video konferans gerçekleştirmek, eğitim vermek, ders anlatmak, sunum yapmak için kullanılır.Aynı zamanda ekran paylaşımı yapmaya da olanak veren bir özelliktir.
Video Webinar(Video Web Semineri): Video Webinar özelliği sayesinde canlı sanal etkinlikler ve orta seviye bir kalabalığa yayın gerçekleştirmek mümkün.Online seminerler için sıklıkla kullanılan bir özelliktir.
Conference Rooms(Konferans Odası): Bu özellik sayesinde bir tık ile görüntülü toplantılara katılabilir veya konferans salonlarına dâhil olabilirsiniz. Aynı zamanda birden fazla masaüstünü aynı odada kolayca açmanıza olanak tanır.
Phone System(Telefon İletişimi): Telefonunuzla yapacağınız; sohbeti, toplantıları ve videolu görüşmeleri bu platform sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
Zoom Chat(Mesajlaşma): İster kişisel ister kurumsal fark etmez, Zoom Chat sayesinde genel veya özel kanallar oluşturup ekibinizle iletişim kurabilirsiniz. Bu özellik aynı zamanda ekibinizle dosya, emoji, ekran görüntüsü gibi bilgi paylaşımını gerçek zamanlı yapmanızı sağlar.
Zoom Uygulamasına Eklenen Yeni Özellikler
Artık vazgeçilmezimiz haline gelen Zoom uygulamasının CEO’su Eric S. Yuan bazı eksikleri oldukları gerekçesiyle 1 Nisan tarihinde 90 günlük bir iyileştirme ve geliştirme sürecine gireceklerini duyurmuştu.90 günlük sürenin sonunda açıklanan raporlar 100’den fazla eklentinin Zoom uygulamasına entegre edildiğini ifade ediyor. Entegre edilen özellikler öne çıkanlar şu şekilde ;
- Ücretli ve ücretsiz tüm kullanıcılar için AES 256 bit GCM şifreleme
- Güvenlik simgesi, veri merkezi konumu ve yeşil şifreleme kalkanı gibi arayüz güncellemeleri
- Kullanıcı raporlama özelliği
- Toplantılar için parola, bekleme odası ve kısıtlı ekran paylaşımı gibi ayarların varsayılan olarak kullanılması
- Toplantı yöneticilerinin çoklu cihaz girişini engelleyebilmesi, kullanıcıların mikrofonu açılırken kullanıcının rızasının alınması, bulut kayıtlarının saklanma süresinin belirlenebilmesi ve daha sıkı Zoom Chat kontrolleri gibi diğer özellikler
Keybase satın alması ile ücretli ve ücretsiz tüm kullanıcılar için uçtan uca şifreleme çalışmaları başladı.
Coğrafi konuma göre veri yönlendirme seçimi getirdi.
Aynı zamanda Instagram filtrelerine benzer filtreler de eklendi.Ve evden toplantılara ,sunumlara v.s katılırken arka planda olan sesleri yüksek gürültü önleme eklentisi ile silip tam odaklanma sağlayabiliyorsunuz.
Zoom uygulaması daha önce de dile getirdiğimiz gibi hayatımıza entegre oldu ve ilerleyen zamanlarda fazlaca kullanacağız gibi duruyor.