Nedir Bu Deneyimsel Pazarlama?

Paylaşmayı unutmayın.

Deneyimsel pazarlama; temel olarak ürün veya hizmeti henüz satın almadan deneyimlemeye imkan sunan, bunu yaparken de birçok duyguya hitap eden bir pazarlama şeklidir. Geleneksel reklamcılık, marka ve ürün avantajlarını sözlü ve görsel olarak iletirken deneyimsel pazarlama mümkün olduğunca çok sayıda insani duyuyu işin içine katarak tüketiciyi ürüne çekmeye çalışır. Bu özelliğiyle deneyimsel pazarlama birçok pazarlama stratejisinin içinde yer alabilir.

Deneyimsel pazarlamanın temel amacı; marka ile tüketici arasında bağ kurmaya çalışarak tüketiciyi markaya sadık hale getirmeye çalışmaktır.

@adweek

Deneyimsel pazarlamada başarılı olan markalar, tüketicilere cazip teklifler ve örnekler sunmanın ötesine geçer. Asıl olay tüketicileri sürükleyici bir marka deneyimine soktuklarında gerçekleşir. Bu nedenle markalar, insandaki olumlu duyguları ortaya çıkarmak ve marka sadakatini arttırmak için sıradan pazarlama taktiklerinin ötesine geçmeli, reklam göstermeli ve sosyal medya reklamlarını desteklemelidir.

Müşterisiyle derin bağ kurmak, markaların ana hedefi olduğu için çok başarılı deneyim pazarlaması örnekleri mevcut. Şimdi gelin bu başarılı deneyimsel pazarlama örneklerine birlikte bakalım.

Reebok: Sokak Koşusu

@vimeo

Reebok, Stockholm’de yeni ayakkabısı ZPump 2.0 için bir sokak koşusu yarışması düzenledi. İlan pencerelerine yeni ayakkabılarını yerleştiren Reebok yeteri kadar hızlı koşanlara bu ayakkabıları hediye etti. Birçok müşteriyle etkileşime giren Reebok, deneyimsel pazarlamanın en iyi örneklerinden birini bu yolla vermiş oldu.

Lean Cuisine: #weighThis

Lean Cuisine, belki de gelmiş geçmiş en iyi deneyimsel pazarlama kampanyalarından birini gerçekleştirdi. Kampanyanın bir parçası olarak Lean Cuisine, New York Tren Garına teraziler galerisi kurdu ve gelen kadınları tarttı. Ancak ölçek olarak kilogram kullanılmadı; kadınlar terazilerin üstüne aslında ne ile tartılmak istediklerini yazdılar. Kadınlar kilolarıyla tartılmak yerine 55 yaşında kolejde olmak, her gün 200 evsiz çocuğa bakmak gibi şeylerle tartılmayı seçtiler.

Ikea: Sleepover

@adforum

IKEA’nın Essex şubesinde birgün müşterilerden ilginç bir istek geldi. Müşteriler, fan sayfasında IKEA ’da bir gece kalmak istediklerini söylediler. Marka buna cevap olarak Sleepover adında bir proje hayata geçirerek, müşterilerine mağazanın içinde bir gece konaklama fırsatı verdi. Müşteriler kendi yataklarını kurdular ve IKEA’da pijama partisi konseptiyle bir gece geçirdiler.

IKEA böylece müşterinin duyularına hitap ederek hafızalarda uzunca bir süre yer edindi.

Volkswagen: Piano Staircase

@codaworx

Dev otomotiv firması Wolkswagen 2009’da, hiç kimsenin bakmadığı zamanlarda; Stockholm, İsveç’teki bir metro merdivenini devasa bir piyanoya çevirdi. Ertesi gün, her adımda insanlar merdivenlerden inip çıkarken farklı bir piyano anahtarının sesini çıkardılar. Kampanya, insanların eğlenceli görünüyorsa bir şey yapma olasılığını öne süren “Eğlence Teorisi”nin bir parçasıydı.

Otomotiv endüstrisi, çevre dostu ürünlere yönelmeye başladığında Volkswagen, insanların kişisel alışkanlıklarını daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak istedi. Bunun için de “eğlence”yi tema olarak kullandılar.

Zappos: “Google Cupcake Ambush”

deneyimsel pazarlama örnek

Google, yeni fotoğraf uygulamasının tanıtımına yardımcı olmak için Austin, Texas yollarında yerini almıştı. Kamyonlarıyla cupcake dağıtıyorlardı fakat ödeme parayla yapılmıyordu. Onun yerine insanlardan fotoğraf çekmeleri isteniyordu. Güzel bir kampanyaydı. Peki, bedava cupcaketen daha iyi ne olabilirdi? İşte, Zappos tam da burada devreye girdi.

Google’ın kamyonunun yanına kendi kutularını koydular. Zappos kutusundan ödül almak içinse yapmaları gereken şey çok basitti: Kutuya cupcake atmak. Böylece Zappos kutusu da onlara çeşitli ürünler veriyordu.

Bu örnek deneyimsel ortak pazarlamanın değerini bize gösterdi. Google ve Zappos iki farklı iş kolunu sürdürdüğü için birbirlerini sabote etmiyorlardı, aksine birbirlerini teşvik ediyorlardı ve iki marka da bunun meyvelerini topladı.

Artık bir ürünü deneyimleme şansı sadece ürüne sahip olmakla yürümüyor, markalar çok başarılı ve yaratıcı kampanyalarla ürünü tüketiciye ulaştırıyor ve deneyimleme imkanı sunuyor. Gördüğünüz gibi deneyimsel pazarlamanın oldukça başarılı örnekleri mevcut. Teknolojinin ilerlemesi ve bu alandaki rekabetin artmasıyla deneyimsel pazarlama alanında bakalım daha neler göreceğiz.

Bonus: İçerik Pazarlamasının Bileşenleri: Deneyimsel Pazarlama ve Canlı Etkinlikler yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar