Kuşakların (X,Y,Z) Satın Alım Eğilimleri – Alışveriş Alışkanlıkları

salesfloor.net-alışveriş-alışkanlıkları

Paylaşmayı unutmayın.

Kuşakların (X,Y,Z) Satın Alım Eğilimleri – Alışveriş Alışkanlıkları – Pazarlama stratejilerinde kuşakların önemi artık yadsınamayacak şekilde büyüdü. Bu yüzden X,Y,Z kuşaklarının araştırılması ve stratejilerin onlara göre belirlenmesi önemlidir. Şimdi X,Y,Z kuşaklarının alışveriş alışkanlıklarına bir göz atalım.   

x-kuşağı-alışveriş-alışkanlıkları

X Kuşak Alışveriş Alışkanlıkları (1965 – 1980)

X Kuşağı, genellikle pazarlama uzmanları tarafından unutulma ününden dolayı genellikle “orta sınıf” nesline denir. Bu nedenle, harcama alışkanlıkları konusunda Y ve Z kuşağı ile karşılaştırıldığında çok az pazar araştırması vardır.

 X kuşağının pazarlama yaklaşımındaki en büyük engellerden biri, diğer kuşaklardan daha muhafazakar alışveriş yapma eğiliminde olmalarıdır. Pazarlama taktikleri hakkında daha şüphelidirler. Yani gösterişli reklamlarla kazanılmayacak ancak pratiklik ve performans kanıtı ile kazanılacakları anlamına gelir. Harcamalarına pişmanlık duymamak için, X’ler araştırmaları tamamen bitene kadar bir ürün satın almaz. Bu nedenle, satın almadan önce arama motorlarını, çevrimiçi incelemeleri ve sosyal medya ağlarını yoğun olarak kullanırlar.

X kuşağı, ürün kullanımına dair dürüst açıklamaları tercih eder ve kendi alışkanlıklarına uyan müşteri seçme tekniklerine güvenir. X Kuşağına pazarlama yaparken, araştırmalarını optimize etmek için SEO stratejilerini ve özgün bir marka imajını kanıtlamak için de aktif bir sosyal medya mevcudiyetini kullanmak gerekmektedir. Onlar için bilgileri erişilebilir hale getirmek çok önemlidir. Dijital olarak, e-posta, bu nesle ulaşmak için en iyi kanallardan biridir. X kuşağı, e-postaları düzenli olarak kontrol eder ve önceki satın alımlarına dayanarak kişiselleştirilmiş tekliflere iyi yanıt verme olasılığı daha yüksektir.

y-kuşağı-alışveriş-alışkanlıkları
y-kuşağı-alışveriş-alışkanlıkları

Y Kuşak Alışveriş Alışkanlıkları (1981- 1997)

Sosyal medya, araştırma veya bir şey satın almak için olsun, Y Kuşağı her zaman web cihazlarını kullanır. Bir mağazada alışveriş yaparken bile, hayatlarının hemen her alanında kullandıkları web cihazlarını kontrol ederler. Y Kuşağı, yüzde 68’i alışveriş yolculuğu sırasında çok kanallı erişebilirlik rahatlığı talep eder. Bu, tüketici verilerini akıllı telefonlarından, dizüstü bilgisayarlarına, yerel mağazalara ve tekrar tekrar zahmetsizce değiştirebilecek entegre bir deneyime sahip olma anlamına geliyor.

Y kuşağının yüzde 82’si ağızdan ağza reklamın satın alma kararlarında önemli bir etkisi olduğunu söylüyor. Alışverişi sosyal bir olay olarak görmek, Y kuşağı pazarını güçlü bir şekilde karakterize eden ve onu eski nesillerden ayıran bir başka özelliktir. Y kuşağının büyük çoğunluğu, diğer insanlarla en azından yarı yarıya alışveriş yaptıklarını bildirdi ve yüzde 60’ı ne alacağına karar verirken arkadaşlarından tavsiye almayı düşündüğünü açıklıyor.

Perakendeciler, sosyal medyanın satın alma yolculuklarında Y kuşağı için son derece önemli olduğunu bilmelidir çünkü aile ve arkadaşların görüşlerine değer vermelerine rağmen her şeyden önce diğer tüketicilerin deneyimlerini araştırırlar. Y kuşağının ürün incelemelerinin yalnızca yüzde 90’ı çevrimiçi değildir. Çoğu, diğer tüketicilerin ve perakendecilerin sitelerindeki tanıtımlara değil. Tanıdıkları kişilerin fikirlerine güvenme eğilimindedir.

z-kuşağı
z-kuşağı

Z kuşağı: Mobil ve Sosyal (1998 – )

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca yapılan araştırmalar, Z kuşağının yılda 600 milyar dolar yani günde yaklaşık 85 dolar harcadıklarını göstermiştir. Bu, kişi başı günlük toplam tüketici harcamasının % 28’idir. Bugüne kadarki en büyük tüketici kuşağı olan Z, tercih ettikleri kanallardan harcama alışkanlıklarına kadar her şeyi ile sistemleri iyice parçaladı.

Aslında, Z kuşağının zirvesindeki gençler (20-23 yaş arası), grup içinde satın alma olasılıkları en yüksek olanlar (32-35 yaş) ile karşılaştırıldığında, bir tuğla ve harç mağazasında alışveriş yapma olasılıkları daha yüksektir. Mobil olarak, Z kuşağının hem çevrimiçi hem de mağazada bir şey için alışveriş yapması çok daha ihtimal dahilindedir. Ancak bugün sayısız çevrim içi mağaza ve satın alma seçeneği  Z kuşağı  alımlarını da etkilemiştir. Artık daha seçici olan Z kuşağı bir seçeneğe karar vermek ve satın almak yerine ürünlere göz atmayı tercih etme eğilimindedir.  

Binlerce yıldır, dünyamız hem ekonomik hem de teknolojik açıdan hızlı bir değişim yaşadı. Sonuç olarak, alışveriş alışkanlıkları da önceki nesillere göre çarpıcı bir şekilde değişti. Örneğin, önceki nesil X’den farklı olarak, geleneksel biçimlerdeki markalı içerikten etkilenmezlerdi. “Afiş körlüğü” denilen bir durum sayesinde, sosyal medya bağlantılarından reklamlara yapılan önerileri tercih ederler.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar