Kara Panter Filminde Kullanılan Gerçeğe Yakın Fütüristik Teknolojiler

DRL Launches 2016 Season

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüzde teknolojik yeniliklerle ile kendini harmanlayan birçok endüstri var. Bunlardan biri de hayatımızın vazgeçilmezi sahnelerden oluşan film endüstrisi. Gerçeğe bir hayli yaklaştığımızdan mıdır bilinmez artık ”Bu sadece filmlerde olur.” diyebileceğimiz bir şey kalmadı diyebiliriz.

Biraz inceleyelim dersek; Kara Panter filminden yola çıkabiliriz. Gişe rekortmeni Kara Panter filmi, hayali bir Afrika ülkesi olan Wakanda’da geçmektedir. Ancak ülke, insanlarını korumak için yeniliklerini gizli tutmayı tercih etmektedir. Gerçek hayat ile Kara Panter arasında olduğu için biz de film içindeki teknolojilere yakından bakalım istedik ve gerçeğe dönüşmekte olan teknolojileri gördük.

Kara Panter: Shuri’nin Mıknatısla Çalışan Metrosu

Kara Panter ve Killmonger manyetik leviyonyon ray sisteminin yanında savaşır

@marvelstudios

Fütüristik araçlara oldukça referans verilen filmde en çok göze çarpan Wakanda’nın ünlü vibranyum madeninden geçen yüksek hızlı manyetik kaldırma ray sistemi oldu. Kara Panter filminin yönetmeni Ryan Coogler, görüşmelerde Körfez Bölgesi Hızlı Transit (veya BART) kurgusal metro tasarımı için bir ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Gerçek Hayat: Elon Musk’ın Hiperloopu

SpaceX CEO'su Elon Musk, 29 Ocak 2017'de Hawthorne, California'daki SpaceX Hyperloop pod yarışması sırasında konuşuyor.

@WarrHyperloop

Shuri’nin Maglev’i (Manyet Kaldırma Ray Sistemi) herhangi bir mevcut transit raylı sistemden yıllar öncesinde olabilir ancak Elon Musk, üzerinde çalışılabilir bilim-kurgu çevrelerinde olduğu gibi onun üzerinde çalışıyor.

SpaceX, Musk’ın bir gün New York’tan başkentini 30 dakikadan daha kısa bir sürede taşıyabileceğini söyleyen yüksek hızlı, vakumlu bir demiryolu olan Hyperloop’u inşa etmek için Washington DC’deki kazılara başlama izni aldı.

Proje henüz başlangıç aşamasında olabilir ancak genç Shuri gibi Musk da bu yarışta bayrağı eline alçak gibi görünüyor.

Kara Panter: “Uzaktan Pilot”

@marvelstudios

Filmde hem Shuri hem de CIA ajanı Everett Ross’un araba sürdüğü ve uzak bir yerden uçakla uçtujları görünüyor. Kimoyo boncuğu denilen bir parça aracılığı ile her aracın görünümüne ulaşılabilen bu Wakandan teknolojisinde aynı zamanda sürücü koltuğundaymış gibi kontrolleri de yönetebiliyorlar.

Gerçek Hayat: Birinci Şahıs Görüşlü Dronelar

DRL Launches 2016 Season

@multivu

Tüketici kullanımlı birçok drone, uzaktan pilotun drone kamerasının uçuşta gördüklerini ilk bakışta görebildiğini görmesini sağlayan sanal gerçeklik (VR) ekipmanlarıyla donatıldı.

Bu yöntem, yüksek hızlı quadcopter dronları yarıştığı drone yarışlarında en çok kullanılan yöntemdir. Pilotlar VR ekipmanlarını giyer ve “Drone’un gördüğünü gör” mottosuyla yarışa başlar.

Elbette VR platformlarındaki simülasyon Kara Panter filmindeki fütüristik teknoloji gibi bir görsel ve işitsel şölen değil ama yine de oldukça havalı.

“Kara Panter”: Vibranyum 

@marvelstudios

                           

Marvel evreninde vibranyum dünyanın en güçlü ve en dayanıklı metalidir. Wakanda’daki vibranyum kazasında metaryallere referans olundu.

Kısaca; Marvel evreninde Vibranyum Kaptan Amerika’nın kalkanının yapımında ve Kara Panter’de diğer teknolojilerde ve silah yapımında kullanılıyor. Emdiği fazla enerjiyi absorbe etmeye ve gerektiğinde onu açığa çıkarmaya yarıyor.

Gerçek Hayat: Grafen

@CSIRO

Her ne kadar vibranyum gerçek hayatta taklit edilemeyecek kadar az sayıda özelliğe sahip olsa da, çoğu uzman grafenin karşılaştırılabilir bir gerçek hayat karşıtı olduğunu kabul eder.

Fizikçi ve Minnesota Üniversitesi profesörü James Kakalios  bir çalışmasında, grafen için, kendine özgü atomik yapısı nedeniyle “çelikten 10 kez daha kurşun geçirmez” ve neredeyse görünmez olduğunu açıkladı.

Ancak Süperkahraman filmlerindeki teknolojiyi inşa etmekten hala çok uzağız.

“Kara Panter”: Kinetik Enerji Depolama ve Dağıtım

@marvelstudios

Bu, Marvel film serisinde henüz keşfedilmemiş bir tanınmış çizgi roman süper gücüne sahiptir: kinetik enerjiyi darbelerden, mermilerden ya da patlamalar ve bu enerjiyi savaşta ihtiyaç duyduğu gibi sınırlandırır. Giyen kişinin elbiseyi “şarj etmesini” ve daha sonra çok az hasar alırken, imkansız olarak kuvvetli vuruşlar sağlamak için kinetik enerjiyi aktive etmesini sağlamaktadır. Elbette bu yetenek, takım elbiseli vibranyumun varlığına güvenir ve filmde tartışılan daha ileri teknolojili kavramlardan biridir.

Gerçek Hayat: Enerji Emici Malzeme

2014 yılında Blue Design Limited tarafından sunulan "Enerji emici karışımlar" patentinden örnekler

@bluedesignlimited

Kinetik enerji depolama kavramı, fizik yasalarıyla çelişmektedir ve bu da gerçek hayatta tekrarlanması zor bir hale gelmektedir.

Bununla birlikte, bir darbeden beslenen kinetik enerjinin, bir kask ve dizliğin sporcuların beyinlerini ve bacaklarını koruduğu gibi, kullanıcıyı korumak için bir parça giysi tarafından yeniden yönlendirilebildiği ve yeniden dağıtılabileceği bir dizi yol vardır. Bir Google patent araştırması, şu anda bu teknoloji üzerinde çalışan birkaç spor giyim üreticisi olduğunu ortaya koymaktadır.

Blue Design Limited adlı bir şirket , geniş bir yüzey alanı boyunca kinetik enerjiyi emerek ve dağıtarak teorik olarak doğrudan vuruşlardan benzer koruma sağlayacak ince, yumuşak malzemeler için çok sayıda patent başvurusunda bulundu.

Kara Panter: Hologramlar

@marvelstudios

Shuri’nin laboratuvarında karakterler, Afrika takılarından esinlenerek giyilebilir bir teknoloji sayesinde, telefon görüşmeleri yerine hologramlar kullanıyorlar.

Filmdeki hologramlar, FaceTime’ın bir iPhone’da göründüğü kadar net görünüyor ve “Stars Wars Episode VI: A New Hope” adlı klasik Prenses Leia hologramının daha yeni ve daha şık bir versiyonu gibi hareket ediyor.

Gerçek Hayat: Erken Aşama Holografi

Shahram Izadi, Microsoft'un "holoportation" teknolojisini gösteriyor

@microsoft

Belki de holografik teknolojinin en kamusal ve etkileyici kullanımı 2012’de Coachella’da ölen rapçi Tupac Shakur’un sürpriz performansıydı – ama bu aslında bir hologram değildi.Performans, aslında “Pepper’s Ghost” adlı bir 19. yüzyıl yöntemine dayanan camdan çıkmış bir CGI projeksiyonuydu.

Bugün, gerçek hologramlar, Wakanda’da ya da Coachella’da görülenlerden çok daha az etkileyici. En iyi teknoloji bile, Star Wars kahramanları Leia’nın Obi-Wan’a verdiği mesajın kalitesi ve büyüklüğü ile karşılaştırılabilir.

Filmdeki teknolojilere henüz yakın görünmesek de teknolojinin bu denli hızlı ilerleyişi Marvel evreninin tamamen hayal ürünü kalmayabileceğini gösteriyor. Marvel demişken, kahramanlarını daha yakından tanımak için ”Kim Bu Marvel Kahramanları?” yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar