Hayatımızı Değiştirecek 10 Yeni Teknolojik İcat

Paylaşmayı unutmayın.

Hayatımızı Değiştirecek 10 Yeni Teknolojik İcat – İnsan evriminin en önemli işaretlerinden biri teknolojik ilerlemedir. İnsanoğlu tekerleği icat ettiğinden beri, teknolojide sınırsız ilerlemeler kaydettik ve yaşam kalitemizi artırdık. Bu buluşlar, tıp, mühendislik, Bilgi Teknolojisi (BT), ulaşım ve çevre gibi endüstrinin çeşitli sektörlerinde fayda sağlamaktadır. Teknoloji, çevremizde kişisel veya ortak yararlarımız için pratik bilimleri uygulama çabamızdır. Her yıl mucitler, kalabalığı büyüleyen ve modern sorunlara çözümler sunan yenilikler yaratıyor.

İşte dünyayı değiştirecek 10 teknolojik gelişme.

Hayatımızı Değiştirecek 10 Yeni Teknolojik İcat

1. Nesnelerin İnterneti

Bugün, insanlar dahil çoğu şey internete bağlı. Ayrıca, IPv6 IP adreslemenin kurulması, etrafımızdaki her şey için milyarlarca yeni adres yarattı. Bu, sonsuz bağlantı için fırsat yaratıyor. Cisco IBSG, 2020 yılına kadar IoT’e (Nesnelerin Teknolojisi) bağlı nesnelerin sayısının 50 milyara ulaşacağını tahmin ediyor. Gelişmiş dünyada, her insanın halihazırda internete tam zamanlı olarak bağlanabileceği en az 3 cihazı vardır. Örneğin, Akıllı TV’ler, tabletler, akıllı telefonlar ve hatta arabalar. IoT’deki bir sonraki adım, verileri büyük ölçekte toplamak, düzenlemek ve iletmek için sensör ağlarıdır. Bu yüzden, IoT, teknolojimizle etkileşim kurma şeklimizi sonsuza kadar değiştirecek.

2. Kan Biyopsisi

Günümüzde en çok öldüren tıbbi durumlardan biri kanserdir. Yeterince erken tespit edilmediği için birçok insan bu durumdan ölmektedir. Normalde kanser, sorunlu dokudan biyopsi alınarak ve test edilerek saptanır. Bu, bazı kanser vakalarında çok geç olur. Bunu değiştirmek için Johns Hopkins Üniversitesi ve Hong Kong Çin Üniversitesi’ne ait laboratuvarlar, kan testi yaparak kanseri test etmenin bir yolunu geliştirdi. Özel teknolojileri kullanarak, gelişimin en erken aşamasında kandaki kanser DNA’sını tespit etmenin bir yolunu buldular. Bu birçok hayat kurtarabilir ve tıp dünyasını değiştirebilir.

3. Büyük Veri Yönetimi – Hayatımızı Değiştirecek 10 Yeni Teknolojik İcat

2008 yılında 5 eksabaytlık benzersiz bilgiler oluşturduk. Bu, 1 milyar DVD diskine eşdeğerdir. Yarattığımız veri miktarı her yıl artıyor. Bugün yılda 1,2 zettabayt veri üretiyoruz. Bu 1.024 eksabayta eşittir. Bu şaşırtıcı bir bilgi miktarıdır. Sosyal medya, iş uygulamaları ve e-posta aracılığıyla etkileşim kurarak, bilgileri doğrudan internete yüklü bir şekilde aktarıyoruz. Sonuç olarak, onu içerecek ve yönetecek bir altyapıya sahip olmamız gerekiyor. Bu, Büyük Veri altyapısı olarak bilinir. Bu veriler, tahminde kullanılacak bilgiler için onu çıkaran bireyler ve firmalar için oldukça değerlidir. Bu nedenle, Büyük Veri gelecekte bilginin nasıl yönetileceğini etkileyecek bir kavramdır.

4. Loon Projesi

hayatimizi-degistirecek-10-yeni-teknolojik-icat
@YeniSafak

İnternet artık bir insan ihtiyacıdır. Ancak, Üçüncü Dünya ülkelerinde yaşayan ve buna çok az erişimi olan veya hiç erişimi olmayan milyonlarca insan var. Bu yüzden, bunu düzeltmek için Google, Project Loon olarak bilinen teknolojik bir sistem oluşturdu. Bunda, özel olarak tasarlanmış balonlar stratosfere salınır ve havadaki bir İnternet vericisi ağı olarak hareket eder. Ayrıca, kablosuz olarak izlenebilir ve yönetilebilirler. Bununla birlikte, düzenli telekomünikasyon taşıyıcıları, bant genişliği kiralayabilir ve dünyanın herhangi bir yerinde kablosuz bir spektrum üzerinden İnternet erişimi alabilir. Bu, küresel olarak İnternet erişimi oluşturur.

5. Bulut Teknolojisi

Bilgisayarlarımıza bir yazılım koleksiyonu yüklemek zorunda kaldığımız günler geride kaldı. Bugün tek yapmamız gereken internete bağlanmak ve Bulut hizmetimize giriş yapmak. Çünkü çalışmamız gereken tüm yazılım ve veriler orada saklanır. Ağ devi Cisco’ya göre, 2020 yılına kadar dünyadaki tüm verilerin %30’u Bulut altyapısında yer alacak. Akıllı telefonların, tabletlerin ve giyilebilir teknolojilerin ortaya çıkmasıyla Bulut, her zamankinden daha erişilebilir hale gelecek. Bu altyapıyı kullanarak gerçek zamanlı çeviri, dağıtık bilgi işlem ve mobil tıbbi teşhis gibi Bilgi Teknolojisi hizmetlerinden yararlanabiliyoruz. Bu yüzden, bulut teknolojisi, dünya çapında bilgiye erişme şeklimizi şimdiden değiştiriyor.

6. Araçtan Araca İletişim – Hayatımızı Değiştirecek 10 Yeni Teknolojik İcat

Sürücüsüz arabalar zaten bizimle. Fiziksel manipülasyona gerek kalmadan sizi bir noktadan diğerine taşıyabilirler. Ancak, birçok insan güvenlik sorunları nedeniyle onlardan korkuyor. Bu nedenle, Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi ve Michigan Üniversitesi, bir Araçtan Araca İletişim sistemi oluşturdu. Bu şekilde, gerçek zamanlı verileri iletmek için arabalara mikro bilgisayarlar takılabilir. Konumları, fren sistemleri ve hızları ile ilgili bilgileri etraflarındaki diğer araçlara iletebilirler. Bu şekilde, arabalar kazaları önlemek için işbirliği yapacak. Sürücüsüz araçlara uygulandığında bu, güvenliği artıracak ve ulaşımın geleceğini sonsuza kadar değiştirecek.

7. Ev Ağı

Bugün, cihazlarınız için bir ev ağı oluşturabilirsiniz. İnternete erişmenize, çevrimiçi iletişim kurmanıza, oyun oynamanıza ve hatta cihazlarınızı manipüle etmenize izin verir. Kişiselleştirilmiş ev İnternet ağları, emlak geliştiricilerinin kullandığı pazarlama stratejilerinden bazılarıdır. Böylece, bu ağları kullanarak tamamen çevrimiçi çalışabilir, öğrenebilir ve oynayabilirsiniz. İnternet sağlayıcıları, bu erişimi daha da hızlı hale getirmek için 40G ve 100G gibi teknolojileri araştırıyor. Ayrıca, ağ hızı 1990’dan bu yana 170.000 kat arttı ve yavaşlama belirtisi göstermiyor. Böylece, daha zengin bir yaşam deneyimi için tüm mahalleleri birbirine bağlayabiliriz.

8. Nano-Mimari – Hayatımızı Değiştirecek 10 Yeni Teknolojik İcat

Geleneksel fizik kavramları, ağır olan malzemelerin güçlü, hafif olanların ise daha esnek olduğunu gösterir. Ancak, nano-mimari bunu tam tersine çevirir. Böylece, mühendisler, küçük malzemeleri kullanarak mikroskobik kafes ağları oluşturabilirler. Bu nedenle, süper güçlü olan hafif bir malzeme yapabilirler. MIT ve Caltech gibi mühendislik üniversiteleri bu yeni teknolojiyi araştırıyor.

9. Magic Leap

3D görüntüleme teknolojisi, uzun yıllardır merak ve gelişme konusu olmuştur. Günümüzde eğlence amaçlı kullanılmaktadır. Ne yazık ki günümüzde kullanılan 3D teknolojisi bazı izleyicilerin hastalanmasına veya baş dönmesine neden oluyor. Bu, genel kullanıcı deneyimini azaltıyor. Bunu çözmek için, 3B içerik sunmanın yeni bir yöntemi oluşturuldu: Magic Leap. Şeffaf bir lens kullanarak ışığı retinanıza yansıtmak için çok küçük bir projektör kullanıyor. Bu sayede tamamen net olan ve gözlemlediğiniz dünyada görünen 3 boyutlu görüntüleri görebilirsiniz. Bu yüzden, Magic Leap, modern eğlenceyi, mühendisliği, bilimsel araştırmaları ve tıbbı değiştirecek.

10. Küresel Ölçekte Suyun Tuzdan Arındırılması

İnsan uygarlıklarının hayatta kalması, içilebilir suyun mevcudiyeti gibi bazı stratejik faktörlere bağlıdır. Bugün toplam 700 milyon insan temiz, içme suyuna erişimin olmadığı bölgelerde yaşıyor. Bununla birlikte, dünya yüzeyinin %75’i tuzlu, okyanus suyuyla kaplıdır. Bu yüzden, bu suyu tatlı suya dönüştürmek için okyanus kıyısındaki ülkeler tuzdan arındırma tesisleri kullanıyor. Bu, okyanuslardaki tuzlu suların ters ozmoz kullanılarak alınarak tatlı suya dönüştürüldüğü bir işlemdir. Örneğin, bu tür bitkilerden biri İsrail’deki Sorek’tir. Şu anda maksimum kapasitede çalışıyor. Bu tür teknolojiler, olumlu bir değişim için dünya çapında çoğaltılıyor.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar