Geleceğin Metaryeli Grafen

grafen-nedir1

Paylaşmayı unutmayın.

Grafen nedir?

Teknolojide büyük bir sıçrama yaşamak adına birçok bilim insanın üzerinde çalıştığı ve Nobel Fizik ödülü kazana bir materyal Grafen. Ana element maddesi karbon olan yani hepimizin bildiği kömür maddesidir. Aşırı iletken, havadan daha hafif, çelikten daha kuvvetli olan bu malzemeyi merak ediyorsanız aslında bilindik ve sıkça kullandığımız kurşun kalemleri hatırlamanız yeterli olacaktır. Çünkü Grafen bunlardan biridir.

İlk keşfi 2004 yılında Dr. Konstantın Novoselov ve Profesör Andra Geım tarafından Manchester Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmiştir. Grafen 2 boyutlu bir elementtir gözle görülebilir atom katmanına sahiptir. Bilim insanlarınca bir çok özelliği için çalışmalarının sürdüğü malzemenin teknoloji ve endüstriyel açıdan geliştirecektir. Elektronik, sağlık, inşaat ve enerji sektörlerinde de kullanılan malzemelerin değiştirebilecek potansiyelde olduğu çalışmalar sürdürülmektedir.

grafen-nedir
unsplash

Geleceğin Materyali Grafen ile Neler Yapılabilir ?

Hepimizin hayıflandığı şarjlı cihazlarda yaşamış olduğumuz şarj sorunu. Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve aklımıza gelecek tüm pilli cihazlardaki değişim Grafen ile geleceğe uyarlanacaktır. Nasıl mı ? Grafen, sızdırmazlığı ile bugüne kadar bilinmiş tüm metal malzemelerden daha hızlı elektrik iletiyor. Grafenin içerisindeki elektronlar ekstra direnç sağlayarak depolama alanının geniş tutuyor. Böylece pil üretiminde hassas ve verimli bir sonuç elde edilebilir. Bu özelliği sayesinde sadece pil enerjisinde değil, işletim sistem cihazlarında da bir inovasyon söz konusu. Çünkü grafen gerilime dayanıklı bir materyaldir. Bu özelliği ise şuan kullanmış olduğumuz bir çok işlemciden kat kat daha etkili, hızlı, düşük güç tüketen, küçük bir malzeme özelliğini işletim cihazlarına ulaştıracak. Düşünüldüğünde oldukça esnek hatta katlanabilir akıllı cihazları artık korkmadan arka cebimize  koyabildiğimizi hayal edebiliriz.

grafen-nedir
unsplash

Grafen – Yapay Zeka

Kuantum ile yapay zekanın donanım seviyesini yükseltip kontak lenslerin yüz şekline uygunluğunu hale getirerek işletim sistemine dahil olmasını sağlayabilir.

Diğer taraftan grafen giysilerimize de entegre olabilir. Tekstil sanayisinin de araştırmalarını sürdürdüğü , grafen tabanlı malzemenin iplik üretiminde ölçeklenebilirlik yöntemi geliştiriliyor. Esnek ve iletken malzeme yapısının Ulusal Grafen Enstitüsü tarafından geliştirilerek grafen bazlı malzemelerin giyim sanayisine katkısını göreceğiz.. Kim bilir akıllı giysilerin gündelik yaşama katılması halinde; görülemeyecek kadar inceliği ve vücudu saran yapısıyla ısıyı tutabilen grafen sayesinde sıcak bir kışa tanık olabileceksiniz. Son günler de Brown Üniversitesi’nin yapmış olduğu bir araştırmada Grafen kaplı giysiler, sivrisinek ısırıklarını önleyebiliyor. Grafen levhaların sivrisineklerin bir kan unsuru tanımlamak için kullandıkları sinyalleri engelleyebileceğini ve sivrisinek ısırığını önleme konusunda yeni bir kimyasal olmayan yaklaşımı mümkün kılan yeni bir çalışma olduğunu öne sürüyor.

grafen-nedir
unsplash

Bilimin bu müthiş bulgusu ile teknoloji inanılmaz bir sıçrama yaşayacak, sanayi dallarının bir çok alanında da tercih edilmesiyle hayata geçirilecek bir çok grafen etkisi tüm bildiklerimizi unutturacak yeni bir evrim yaratması bile söz konusu. Dünyaca keşfinin yanı sıra karakteristik anlam taşıması ; elektronik ve optik özelliğinin bulunduğunu ifade edebiliriz. Sayısız fırsatlar yaratacak olan grafen geleceğin en mucizevi malzemesidir. 3 boyutlu hayatımıza , 2 boyutlu kristal yapısı sayesinde anlam katacak olan ve Nanoteknolojinin hız kazandığı son zamanlarda grafen ile işbirliği, insanlık için verimli ve kaliteli bir materyal olarak neler yapılabileceğini göreceğiz. Hükümetlerce araştırmaların sürdürüldüğü ve bu araştırmaların gelişerek hayatımıza uygulanması için ciddi yatırımların yapıldığı kaçınılmaz bir gerçek.

Ülkemizde ise Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi araştırmacıları ve Inovent A.Ş. ortaklığı tarafından geliştirilerek üretime katılması için çalışmaların sürdürüldüğü söyleyebiliriz. Bilimin ışığında odak noktası haline gelen grafenin çevre dostu olduğunu da belirtmek isteriz. Eğer sizde bu mükemmel metaryelin yakından takip ediyorsanız ya da takip etmek istiyorsanız http://www.nanografen.com.tr/ adresinden detaylı olarak inceleye bilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar