Google AI Etik Kurulu Neden Kapandı?

Paylaşmayı unutmayın.

Şüphesiz dünyanın en büyük firmalarından biri Google. Tam da bu sebeple firma ile ilgili herhangi bir haber hızlıca yayılıyor ve birçok kişinin dikkatini anında çekiyor. İnsanlar sadece Google ürünleri kullanmakla kalmıyor. Markayı da çok ciddi bir biçimde takip ediyor. Nitekim, Google AI Etik Kurulu kapanınca gündeme yine bomba gibi düşüyor. Başından beri tartışma yaratan kurulun önce tarihi sürecine bir bakalım.

@theverge

Google’ın yapay zeka çabalarını denetlemek üzere kurulan bağımsız grup, başlatılmasından iki haftadan daha kısa bir süre sonra neden kapatılmış olabilir?

Kapatılma Sebebi Nedir?

Öncelikli olarak süreç tam olarak şöyle başladı: İleri Teknoloji Dış Danışma Konseyi (kısaltması ATEAC) AI, etik öğrenme, makine öğrenmesi ve yüz tanıma konusundaki etik konularına bakmasından kaynaklandı. Bir üye bu dönemde istifa etti ve bir başka üyenin de çıkarılması yönünde çağrılar yapıldı. Bu alanda yapılan borçlanma, firmaların bu tür organları kurması gerekip gerekmediği hakkında soruları da etik kurulu kapanınca beraberinde getirdi.

Google yetkileri BBC’ye şunları söyledi:

“Mevcut ortamda, ATEAC’in istediğimiz gibi çalışamayacağı belli oldu. Yani konseyi bitiriyoruz ve diğer kurula geri dönüyoruz. AI’nın ortaya çıkardığı önemli konulardaki çalışmalarımızdan sorumlu olmaya devam edeceğiz ve bu konular hakkında dış fikir almanın farklı yollarını bulacağız.”

Miras Vakfı’nın muhafazakar düşünce kuruluşu başkanı Kay Coles James’in atanmasıyla bir isyan gündeme geldi. Binlerce Google çalışanı, “trans-karşıtı, LGBTK karşıtı ve göçmen karşıtı” olarak nitelendirdikleri açıklama nedeniyle çıkarılması çağrısında bulunan dilekçeyi imzaladı.

Hafta sonu, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Alessandro Acquisti, bir tweet ile istifa etti: “AI’da adalet, haklar ve katılımın temel etik sorunları ile uğraşmaya çalıştım ve bunun benim için doğru bir forum olduğuna inanmıyorum. Bu önemli bir iş.”

Panel, Massachusetts Institute of Technology’deki bir konferansta duyurulmuş ve 2019’da dört kez yapılması planlanmıştı. Sekiz üyeden biri olan Bath Üniversitesi’nden Prof. Joanna Bryson, Google’ın fişini çekme kararındaki öfkesini dile getirdi. Akabinde ise şöyle bir tweet attı: “Google’da kararları iletmek veya geliştirmek için bazı süreçler olması gerektiğine dair yeterince akıllı insan olduğunu düşünmüştüm. Ama yanılmışım ve bana saf diyen insanlar haklıydı.”

Bakalım bundan sonra neler olacak takip edip hep birlikte göreceğiz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar