Gmail E-Posta Piyasasına Nasıl Hakim Oldu?

gmail

Paylaşmayı unutmayın.

Gmail E-Posta Piyasasına Nasıl Hakim Oldu? – Bundan sadece 5-6 yıl öncesinde e-posta denildiğinde herkesin aklına ilk olarak Hotmail gelirken, sadece birkaç yıl sonrasında ise e-posta piyasasında Gmail hakimiyeti başladı. Öyle ki bugün Google, mail uygulamasıyla piyasada milyarlarca kullanıcıya ulaştı. Hotmail ise birkaç yüz milyon kullanıcıyla yer almaya devam ediyor. 

Gmail E-Posta Piyasasına Nasıl Hakim Oldu?

Gmail Nasıl Doğdu?

Bugün tüketici e-postası pazarında hakim durumda bulunan Gmail 1,5 milyar gibi kullanıcı sayısı ile birlikte en fazla kullanılan e-posta sağlayıcısını oluşturmaktadır. 2004 yılında ilk defa piyasaya Hotmail ile birlikte ücretsiz e-posta hizmeti olarak sürüldü. Bu uygulama, Paul Buchheit tarafından geliştirildi. Bu dönemler sadece davet sayesinde kullanılabiliyordu ve sonrasında 2007 yılında herkese açık hale geldi.

gmail uygulaması
@unsplash

Gmail diğer rakip e-posta hizmetlerine karşılık olarak öncelikle 1 GB depolama kapasitesi sunmasıyla ve mail silme zorunluluğunu ortadan kaldırmasıyla rakipleri arasından sıyrılmayı başardı. Ardından mail gönderirken 2 megabayt dosya gönderme sınırı 4 MB sınırına ulaşırken, Hotmail üzerine çıkan ve Yahoo gibi rakiplerini arkada bırakan uygulama sonrasında 25 megabayt gibi bir sınır dahi sağladı.

Her noktası ile farklı bir yapı sağlayan Gmail; Java ve javascript programlama dili ile çalışması sayesinde web posta servisi olarak,

  • Aramaya yönelik bir arayüz sunması,
  • İnternet forumu tarzında bir konuşma görünümü sağlaması,
  • Mesaj filtresi sunması,
  • Sosyal ağlar ile entegre olması,
  • Google voice gibi sohbet uygulamaları gelmesi ve
  • Arama imkanları ile çok daha fazla popüler bir hale geldi.

Gmail Nasıl 1 Numara Oldu?

2012 yılında tüm başarıları ve avantajları ile Gmail 425 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Hotmail ise 360 milyon ve Yahoo 277 milyon kullanıcı ile geride kalmıştı. Aslında Yahoo yönetimi bu duruma karşı çıkarken, rakamların gerçeği yansıtmadığını söylüyordu. Çünkü Google posta servisi, Android telefonlar ve Google uygulamaları gibi noktalardan dolayı da daha fazla kullanıcı oluşturuyordu.

E-posta servisi Google tarafından sunulan A’dan Z’ye tüm uygulamalar için birleştirici bir yapı sağlıyor. İçeriğinde akıllı yazma gibi bir teknolojinin bulunması gerçekten çok büyük avantajlar oluşturuyor. Android telefonlarda hatta Apple telefonlarda aklınıza gelen birçok farklı uygulamaya giriş gerçekleştirirken dahi Google e-posta hesabınızla giriş gerçekleştirebiliyorsunuz.

google-gmail
@unsplash

Gmail E-Posta Piyasasına Nasıl Hakim Oldu? – Büyüyen Problemler

Gmail her geçen gün sunduğu yeniliklerle daha popüler bir noktaya ulaşıyor. Ancak aslında birçok sorunu da bulunuyor. Şirket içinde bazı kişiler bu sistemin ücretli olması gerektiğini savunuyor. Bazı kişiler reklam güdümlü olması ile gelir elde edildiğinin altını çizerek, yeterli olduğunu ifade ediyor. 

Öte yandan gizlilik açısından bakıldığında da özellikle Amerika’da oluşturulan girişimler ile birlikte gizliliğin ihlal edildiği iddiaları ortaya çıktı. Bu konuda Amerika’da bir yasa tasarısı da meclisten geçti. Sonrasında Google belirli sınırlar sağlayan yeni gizlilik politikaları yayınladı. Aslında bu noktada mahremiyet tartışmaları olsa da daha fazla kişi Gmail’i kullanıyor. Çünkü servis sunduğu kolaylıklar ile çok daha iyi ve pratik olduğu için tercih ediliyor.

Gmail Ve İş Hayatı

Gmail’de gelişmeler, sorunlar, artan kullanıcı sayıları ve avantajlar gibi birçok farklı nokta yer alıyor. Ancak özellikle sunduğu Google Documents, Google Drive, Hangouts ve Maps gibi yazılımlarla önemli oluyor. Özellikle Google, bilgisayarda kullandığınız Microsoft Office araçlarını dahi internet üzerine taşıdı. Bu yüzde bu noktada da bir mail hesabı ile Excel, PowerPoint veya Microsoft Word yazılımlarını Google üzerinden istediğiniz her an her yerde kullanabiliyorsunuz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar