Gerçek Zamanlı Pazarlama Nedir?

gerçek zamanlı pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Gerçek Zamanlı Pazarlama (Real Time Marketing), sosyal medyanın hayatımıza adapte olmasıyla birlikte oldukça sık görmeye başladığımız bir pazarlama stratejisi. Markalar gündemde yer alan konuları baz alarak gerçek zamanlı ve oldukça yaratıcı reklamlar ortaya çıkartıyor. Genelde sosyal medya üzerinden yapılan bu reklamlar tüketiciyle marka arasında bağ kuruyor ve reklamların hızlıca yayılmasına olanak sağlıyor.

Aslında bunu en iyi anlatma yolu, markaların hazırladığı birbirinden keyifli çalışmalar. Markaların gündemi ve sıcak günceli kendi lehine çevirerek yaptıkları bu reklam kampanyaları hafızalarda da yer ediniyor. Şimdi gelin bu sıcağı sıcağına hazırlanan bu reklamlara bir göz atalım.

Oreo – Elektrik Kesintisi

Superbowl 2013’te yaşanan elektrik kesintisi dünyaca ünlü bisküvi markası Oreo’nun çok işine yaramıştı. 

@newsfeed

““Elektrikler mi gitti? Problem yok. Karanlıkta da kahvenize batırabilirsiniz.”

Oreo tabii ki sadece bununla kalmadı. Markanın Türkiye pazarına girmesiyle sosyal medya paylaşımlarında ülkenin kültürüne uygun paylaşımlar yapıldı. Olumsuz haberleri de bir fırsata çeviren Oreo, dijital pazarlama konusunda oldukça yaratıcı fikirler ortaya çıkardı. Özellikle şehirlere yönelik yaptığı paylaşımlar çok dikkat çekti.

@gazeteekonomi
@pazarlamasyon

Duracell – Star Wars

@futuremarketing

Star Wars’ın yeni filminin vizyona girmesiyle birbiri ardına birçok paylaşım yapıldı. Fakat bunların belki de en başarılı örneğini Duracell verdi. Kendi rutinini bozup ayıcıklı reklamından vazgeçen Duracell, gündemi çok iyi değerlendirdi.

Nescafe – Gold-Beyaz / Siyah-Mavi

Birkaç sene önce hararetli tartışmalara sebep olan çift renkli elbiseyi hatırlarsınız. Elbisenin altın- beyaz mı yoksa mavi-siyah mı olduğu uzunca bir süre tartışılmıştı. Nescafe’nin de bu tartışma dahil olması bizi oldukça güldürdü.

@pazarlamatürkiye

Kadıköy Belediyesi

Evet belki büyük bir marka değil ama Kadıköy Belediyesi Twitter’ı oldukça aktif kullanan kurumlardan biri. Sadece gündemi takip edip sorulara cevap vermiyor aynı zamanda oldukça komik ve ilginç paylaşımlar da yapabiliyor. İşte bunlardan bazıları:

@marketingturkiye
@marketingturkiye
@clickon

Migros – Krizi Fırsata Çevir

Başka bir krizi fırsata çevirme hikayesi de Migrostan: Fenerbahçe’nin eski teknik direktörü Vitor Pereira elindeki Migros poşetleriyle yoğun yağışın olduğu bir gün sokakta zor bir durumda kalmıştı. Bu fotoğraf sosyal medyada dolaşırken Migros, yaptığı paylaşımla herkesi güldürmüştü.

@clickon

31 Mart 2015 Elektrik Kesintisi

Bu malum geceyi çoğumuz hatırlarız. Tüm Türkiye’de aynı anda belirli bir süreliğine elektrikler tamamıyla gitmişti. Tabii ki birçok marka bu krizi fırsata çevirip paylaşımlar yaptılar. Şimdiki örneklerimiz:

Okey – Elektrik Kesintisi

Okey, bu krizi fırsata çevirmesini bilir.

@tusbeyinli

Faber Castell  – Elektrik Kesintisi

Krizi fırsata çeviren tek marka Okey değildi elbette. Faber Castell de yaratıcı bir paylaşımla sosyal medyada yer aldı.

@teknoyo

Samsung Türkiye – Elektrik Kesintisi

Teknoloji devi Samsung ise geride kalmayarak paylaşımıyla hepimizi güldürdü.

Axe – Elektrik Kesintisi

Axe’ın elektrik kesintisiyle ne alakası olabilir demeyin. Onlar da yaratıcılıklarını kullandılar:

@sosyalmedya

Hepsiburada – Jeneratör

Hepsiburada da krizi kullananlardan biriydi.

@sosyalmedya

Turkcell – Varınca Çaldır

NASA’nın Plüton gezegenine yaptığı uçuş birçok markayı harekete geçirmişti. Gnctrkcll’nin o gün kendi kimliğine çok uyumlu olarak yaptığı gerçek zamanlı pazarlama paylaşımı da oldukça başarılıydı.

@tusbeyinli

Twitter- Kalp Butonu

Twitter favorilere eklemek için kullandığı yıldız butonu yerine “beğen” manasına gelen kalp butonunu koyunca birçok marka bunu fırsat bildi. İşte o paylaşımlar:

Algida Türkiye

Algida bu konuda şanslıydı çünkü kendi logoları da bir bakıma kalpti.

@tusbeyinli

Garanti Bankası

 Garanti Bankası ise emojileri kullanarak akıllıca bir paylaşıma imza atmış.

@twitter

Kütahya Porselen

Twitter’da #ufoattacktoturkey hashtagi altında Türkiye’nin çeşitli illerinde oturan kullanıcılar tarafından yapılan UFO paylaşımları, o günün gündemine oturmuştu. Kütahya Porselen de bundan çok güzel bir paylaşım çıkardı.

Ikea – Dolu Alarmı

İstanbul’un gündemine yine meteorolojiden düşen bir haber oturuyor ve dolu yağışı ile ilgili uyarılar her yere yayılıyor. Hal böyle olunca vatandaş önlemini almaz mı? Elbette alır. Bir anda şehrin manzarası arabasını doludan korumaya çalışanların eşyalarına bürünüyor. Halılar, battaniyeler, kartonlar… Real Time Marketing yani gerçek zamanlı pazarlama etkisinin farkında olan IKEA ise taze taze bir çalışmaya imza atıyor. ”Sonraki doluda daha renkli görüntüler sergilemek isteyenlere…”

Carrefour – Tek Yumurta Yavan Olur

Instagram fenomeni bir yumurta olur fakat yumurta dediğin tek başına olmaz. Yavan olur bir kere. Sucuklu yumurta olur, domatesli yumurta olur, patatesli yumurta olur. E bunların hepsi de Carrefour’la olur!

https://www.instagram.com/p/BsnvavVDFL0/?utm_source=ig_embed

Krizden fırsata, resmiyetten samimiyete uzanmak istiyorsanız; bu listedeki gibi yüzlerce çalışmadan ilham alın. Fark yaratmak yüklü pazarlama faaliyetlerine girmeden de mümkün. Ne diyelim, gündemi takip eden ve hızlı düşünen kazansın!

Bonus: Dünyada Kabul Gören Pazarlama Teknikleri yazımızı da okuyarak daha nice etkili kampanyalara imza atabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar