Gelecekte Kaybolacak Meslekler

Paylaşmayı unutmayın.

Gelecekte Kaybolacak Meslekler – İşlerimizi kolaylaştıran teknoloji, yakında bazı meslekleri yok etme gücüne sahip. Örneğin, 1950’de asansör operatörü işi, Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayımında listelenen 270 kariyer arasındaydı. Bu iş unvanı, takip eden 50 yıl içinde otomasyon ile ortadan kalkan tükenen mesleklerden biri. Bu yüzden, önümüzdeki yarım yüzyıl daha az bağışlayıcı olabilir.

Ayrıca, gelişmiş yazılım, robotik, otomasyon, yapay zeka (AI) ve değişen trendler, taksi şoförleri ve restoran sunucularından bilgisayar programcılarına ve kütüphanecilere kadar herkesin geçim kaynaklarını tehdit ediyor. Birçok ekonomist, dış kaynak kullanımının değil otomasyonun Amerika’nın imalat sektöründe 1,5 milyondan fazla iş kaybına yol açacağını tahmin ediyor. Böylece, bu teknik yenilikler kısa süre içinde, uzun süredir devam eden birçok beceriyi ve ticareti modası geçmiş hale getirecek.

Aynı zamanda, kaybolma olasılığı en yüksek olan işlerin çoğu, yalnızca bir lise diplomasıyla elde edilebilecek son iyi ücretli işler arasındadır. Çünkü, düşük ücretli, düşük eğitim gerektiren vasıfsız işler otomasyona en duyarlı olanlardır. Ayrıca bunlar robotların yapacağı işler. İmalat, bilgisayarları çalıştırmak ve programlamak için daha fazla teknik beceri gerektirecektir. İşlerini kaybedenler, büyük ölçüde, kalan yüksek ücretli, yüksek vasıflı işlerden dışlanacak. Bununla birlikte, bunların çoğu, insan işçilerin yerini alan makine ve programlara yönelmek ve onları geliştirmekle görevli uzmanlara gidecek.

Önümüzdeki 50 yıl içinde muhtemelen solacak yüksek riskli kariyerlere bir göz atalım.

Gelecekte Kaybolacak Meslekler

1. Taksi Şoförlüğü

Los Angeles Times’ın bir makalesinde, New York Times’ın iş ve işyeri muhabiri Steven Greenhouse, otomatik arabaların yükselişinin 5 milyon Amerikan işini sileceğini tahmin etti. Ayrıca, sadece sürücüsüz araçlardan değil, aynı zamanda Uber gibi araç paylaşım uygulamaları nedeniyle de taksiciler işsizlikle karşı karşıya. Aynı zamanda, Forbes, birçok taksicinin Uber sürücüsü olacağını öne süren bir araştırmayı bildirdi.

2. Pilot

Daha 2016’da New York Post, robotların rekabeti sayesinde pilotların işlerinin büyük olasılıkla tehlikeden olduğunu bildirmişti. Otopilot özellikleri, uzun süredir havada pilotları desteklemektedir. Çünkü, aslında, pilotlar genellikle uçaklarının kontrolünü yalnızca kalkış ve iniş sırasında üstlenirler. Bununla birlikte, bu iki görev mekanik rakiplerine öğretiliyor. Muhtemelen hem insanlar hem de kargolar yakında pilotsuz uçaklarda dolaştırılacak.

3. Otobüs Şoförlüğü – Gelecekte Kaybolacak Meslekler

Büyük ölçüde otomasyon ve sürücüsüz araçların yükselişi sayesinde, iş güvencesizliği yakında her türden milyonlarca sürücü için bir gerçek olacak. En zor ve muhtemelen en kısa sürede etkilenenler arasında otobüs şoförleri de olacak. Ayrıca, kendi kendini süren elektrikli otobüsler İsviçre sokaklarında zaten bir gerçek.

4. Kömür madencisi

Kömür endüstrisinin geri dönmesi artık oldukça zor. New York Times’a göre, mühendisler ve kodlayıcılar artık endüstriye hükmediyor. Becerileri, gerçek madenciliğin çoğunu yapan teknolojiyi yönlendiriyor. Dahası, dünya daha temiz enerji kaynaklarını benimserken kömür hızla azalan sınırlı bir kaynaktır.

5. Fast-food Çalışanları

Fast food restoranları aslında montaj hatlarıdır. Robotların motorları çalıştıran montaj hatlarına hakim olmaya başlaması gibi, hamburger ve patates kızartması yapanlar da öyle olacaktır. Robotlar zaten bir New York Shake Shack’te gösteriyi yönetiyor.

6. Çiftlik İşçisi – Gelecekte Kaybolacak Meslekler

İnsanlık her zaman tarıma bağımlı olacaktır. Ancak binlerce yıldır tarım işçiliği yapan tarım işçilerinin yerini otomatik yabani otlar, elma toplayıcılar, marul incelticiler, hasat dronları ve bağ budayıcıları almıştır.

7. Kasiyer

Pek çok markette, hırslı müşterilerin tezgahtarları atlayıp kendilerini aramalarına izin veren kendi kendine ödeme koridorları var. Ayrıca, işin gerektirdiği yüksek derecede tekrarlama sayesinde kasiyer rolü giderek daha az gerekli hale geliyor. Çünkü, fiziksel bir mağazadayken bile telefonunuzdan ödeme yapmanıza izin veren mobil uygulamalar var.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar