Geçmişten Günümüze Marka: Ford

Paylaşmayı unutmayın.

ABD’li otomotiv devi Ford’u hepimiz duymuşuzdur. Duymadıysanız hemen birkaç istatistik ile size anlatalım. Ford Motor Company ABD’nin en büyük ikinci, dünyanın en büyük beşinci otomotiv üreticisidir. 2018 yılında Fortune 500 listesinde 156.7 milyar dolarlık geliriyle 11. sırada yer alır. 

Orta seviye arabalarını Ford adı altında çıkartırken lüks araçları Lincoln adıyla pazara sunar. Yılda 5000’den fazla araba üreten Ford Motor Company’nin bünyesinde 199.000’den fazla kişi çalışır. Aston Martin, Lincoln ve Mercury ile aynı grupta yer alan Ford, zamanında Jaguar, Land Rover ve Volvo markalarını da kapsamıştır. Bir dönem Ferrari’yi satın alan Ford, Enzo Ferrari’nin yarış takımını, Ford’un yönetmesini istememesiyle bu anlaşmayı bozar. Bunun peşinden ürettiği GT40 modeli ile Ferrari’yi yenmiştir.

Peki bu dev şirketin kurucusu Henry Ford hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Şimdi gelin lafı fazla uzatmadan Henry Ford ve milyon dolarlık markası Ford’un hikayesine hep beraber bakalım!

Kim Bu Henry Ford?

Henry Ford, İrlanda kökenli çiftçi bir ailenin en büyük çocuğu olarak 30 Temmuz 1863’te Michigan Dearborn’da dünyaya gelir. Henüz on iki yaşındayken annesini kaybeder ve okula daha az gitmeye başlar. Zamanının çoğunu çiftliğin işleriyle ilgilenerek harcar. Bu süreçte makinelere ilgi duymaya başlar.

Henry Ford, eline geçen her aletin içini açar ve dikkatlice inceler. Bu merak yalnızca inceleme ile kalmaz, Ford aynı zamanda içini açtığı her makineyi eskisinden daha da iyi çalışır konuma getirmeye başlar. 

Tüm bu merak ve istek sonunda meyvesini verir. 15 yaşındayken kendi kendine kurduğu mekanik atölyesinde ilk buharlı makinesini yapar. 1879’da Detroit’te bir şirketin atölyesinde çıraklığa başlar ve cep saatleri onarımı konusunda uzmanlaşır. Cep saatlerini büyük çapta uygun fiyata satma planı kurar ama bundan kısa sürede vazgeçer.

1882 senesinde buharlı makine monitörü olarak işe girer. Daha sonra Westinghouse Company’de iş bularak benzin motorları üzerine çalışmalarda bulunur. Bu sırada Clara J.Bryant ile evlenir ve maddi durumunu düzeltme adına bir kereste fabrikası kurar. 

İşler 1891 senesinde oldukça değişir. Thomas Alva Edison’ın kurmuş olduğu “Edison Illuminating Company” şirketinde mühendis olarak işe başlar. 1893 senesinde baş mühendis olarak görevlendirilir. Dünyaca ünlü mucit Edison ile Ford ilerleyen yıllarda yakın arkadaş olurlar. 

Boş zamanlarının çoğunda otomobil üretmeye odaklanan Henry Ford 1893 yazında çalışmalarının sonucunu alır: Evinin mutfağında ilk tek silindirli motorunu üretmeyi başarır. Üç yıl sonra da Quadricycle isimli kendi otomobilini üretecektir. 

Bugünlere Nasıl Geldi?

Bu başarıların ardından, Edison Illuminating Company’den ayrılır. Başka yatırımcıların da desteğini alarak 1899 yılında ilk şirketi olan “Detroit Automobile Company”i kurar. Kendi arabalarının üstünlüğünü gösterme amacıyla sürekli başka arabalarla kendi arabalarını yarıştırır. Ancak Detroit Automobile, kurulduktan 1.5 sene sonra iflas eder. Bu kötü gelişmenin ardından Ford, 16 Haziran 1903’te hisselerine % 25,5 oranında ortak olduğu ve en büyük hissedarı olduğu Ford Motor Company’yi kurmaya karar verir. 

Aynı yıl içerisinde ürettikleri ilk otomobil ABD’de satışa sunulur. 1904’te Ford otomobilleri yurtdışına ihraç edilmeye başlanır. Yine aynı yıl içerisinde kendi üretimi olan “999” markalı yarış arabasıyla dünya rekoru kırar. 

FMC 1908’te çıkardığı T Modeli ile şirketin dünya çapında tanınmasını sağlayan bir satış rekoru kırar. “Modell T”, beş yıllık süreçte büyük bir üne kavuşur ve tüm ABD yollarını kaplar. Aynı yıl Ford’un fabrikalarında yürüyen bantlı üretim sistemi başlatılır ve bu sistem verimliliği inanılmaz ölçüde arttırır. Modell T, 1917 yılına kadar kadar 15 milyon adet satılır, 45 sene geçilemeyecek bir rekora imza atılmış olur.

1. Dünya savaşı sonrasında ABD’de yaşanan büyük buhran döneminden Ford’da nasibini alır ve birçok fabrikasını kapatmak zorunda kalır. Şirket 2. Dünya savaşında tank üreterek ayakta kalmaya çalışır ve savaştan sonra rekor sürede tekrar barışçıl üretime geçer. 1955 yılında halka açılan Ford, sonraki yıllarda Kanada, Meksika, Brezilya, Arjantin, Birleşik Krallık, Almanya, Avustralya, Güney Afrika ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede fabrikalar kurar. 

Şirketin kurucusu olarak arkasında devasa bir miras bırakarak  7 Nisan 1947 yılında (83 yaşında) evinde bir beyin sektesinden hayatını kaybeder.

O, daima iş bölümü ve rasyonelleştirme sayesinde daha düşük maliyetli üretim ve dolayısı ile daha yüksek satış yüzdelerine ulaşabileceklerine inanmıştır. Bunun yanı sıra her zaman, daha kısa çalışma saatlerini ve daha yüksek işçi ücretlerini savunduysa da farklı çevrelere bunu kabul ettirmek hiç kolay olmamıştır. 

Bugün FMC 6 kıtada 200’den fazla pazarda araç üretip dağıtmaktadır. Şirketin dünya genelinde 110 fabrikası ve 200 binden fazla çalışanı vardır. Hem savunduğu fikirler hem de en büyük mirası Ford Motor Company ile Henry Ford ismi hafızalara uzun süre çıkmamak üzere kazınmıştır. 

Şimdi düşünelim!

Bir markanın geçmişten bugüne yolculuğunda olumlu/olumsuz birçok şey yaşadığına eminiz. Markaların ana hedefinin doğru bir strateji ile müşteri deneyimini yüksek tutmak olduğunu düşünürsek onların sizin geri bildirimlerinize ihtiyacı var. Sizin de çok daha iyi bir hizmete… Freewall’da #ford hashtagi ile sesimizi duyurmaya yardımcı olmak istiyorsan düşüncelerini bize ilet! Markalar hakkında fikirlerini paylaş ve sen değiştir! Geçmişten Günümüze Marka serimizin eski konuklarından Apple’ın macerasına eşlik etmek isterseniz buraya tıklamanız yeterli 🙂

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar