Geçmişten Günümüze Marka: Apple

Paylaşmayı unutmayın.

‘Geçmişten Günümüze Marka’ serisi ile önce onları ve markanın fikirlerini inceliyoruz. Sonrasında o marka ile ilgili olumlu olumsuz tüm düşüncelerimizi Freewall’a haykırıyoruz. Neden mi? Çünkü biliyoruz hem bizim hem onların buna ihtiyacı var! Bugün ele alacağımız marka rakiplerinin her zaman bir adım önünde olan Apple.

Dünyaca ünlü olan markayı hepimiz biliyoruzdur. Hatta muhtemelen çoğumuz Apple markalı ürünleri de kullanırken kendimizi ayrıcalıklı hissediyoruz. Detaylı anlatmaya geçmeden önce küçük bir açıklama yapmak gerekirse; Apple, elde ettiği gelir açısından dünyanın en büyük, telefon üretimi açısından ise dünyanın ikinci en büyük bilişim şirketidir. Peki Apple firması hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? İşte bu yazımızda tam olarak bu konudan bahsedeceğiz. Yani Apple hakkında hemen hemen bütün bilgileri sizlerle paylaşacağız. Şimdi lafı fazla uzatmadan konumuza geçelim.

apple

@unsplash

Apple Kimdir?

İlk kurulduğu zamanlar Macintosh ismiyle anılan Apple, sonrasında Steve Jobs İncil’de yer alan Adem ile Havva hikayesinde anlatılan elmayı kullanmaya başlandı. Isırılmış elma figürü ise zehirli elma olarak adlandırılıyor. Bugünkü anlamında ise ilk bilgisayarların üretiminde görev alan ve zehire batırdığı elmayı ısırarak intihar eden Alan Turing’e ithafen kullanıldığı da söylenmektedir.

Steve Jobs ve arkadaşı Steve Wozniak’ın teknolojiye olan sevgi ve ilgileri, 1972 yılında Hawlett-Packard şirketinde yarım günlük işe girmelerini sağlamıştı. O dönemlerde daha çok ev yapımı bilgisayarlar üzerinde çalışmaya başlamışlardı. Aslında hikaye bu şekilde başlıyor. Daha sonra 1976 yılında, Apple’ın üçüncü kurucusu olan Ron Wayne’ı aralarına alarak, Apple şirketini, Jobs’un aile evindeki garajda kurdular.

İlk imzalarını, Steve Wozniak’ın çabaları sayesinde sağladıkları sermaye ile, MOS 6502 işlemciye sahip Apple I oldu. Bu garajda sabah akşam çalışan ekip ortaya çıkardıkları 200 adet Apple I bilgisayarı satarak sonraki bilgisayarları üzerinde çalışmaya başladılar ve ortaya bir öncekinden daha başarılı olan AppleII çıktı.

Tabi her firmada olabileceği gibi beklenmedik büyük bir hatayla karşılaşan Apple, bir tasarım hatasından dolayı Apple III’ü geri çağırmak zorunda kaldı. Fakat bu kadar başarılı bir firmayı böyle bir hata batırmadı ve hatta 12 Aralık 1980 tarihinde şirket halka arz edilerek rekor bir sermayeye ulaştı.

apple

@unsplash

İlk Apple Telefonları

2007 yılında Steve Jobs tarafından tanıtılan iPhone, o zamanki döneme göre biraz daha geride kalsa bile teknolojiye tamamen bir farklılık getirdiğini herkese hissettirmişti. Şu an için bize göre küçük gelebilecek olan 3.5 inç lik bir ekran boyutu, o yıllara göre fazlasıyla ses getirdi ve Apple ilk defa kapasitif ekran kullanan şirket olarak tarihe geçti. O zamanlar da kullandığı işletim sistemi iPhone OS olarak adlandırılmıştı. Şimdi bu ilk iPhone’un özelliklerini listeleyelim.

  • 11.6mm kalınlığında olan iPhone, şu an oldukça kalın gelebilir fakat 2007’deki rakiplerine göre fazlasıyla iyi bir rakam olduğunu söyleyebiliriz.
  • Ağırlık olarak 135 gram olan telefon, bu konuda da yine kendisine söz ettirmedi diyebiliriz.
  • Çözünürlük olarak 320 x 480 piksel, TFT LCD kapasitif ekran kullanıldı ve bu konuda ki beğenileri de fazlasıyla topladı.
  • Dahili hafıza konusunda ise 128 MB, 4, 8 ve 16 GB dahili hafıza seçeneklerini kullanıcılarına sundu.
  • Son olarak ise kamera özelliklerinden bahsedelim. Led flaş desteği olmayan 2 megapiksellik kamerasıyla o dönemlerde rakiplerine göre iyi görüntüler elde etmenize olarak sağlıyordu.

Bahsettiğimiz bu özelliklere sahip olan telefon, 9 Ocak 2007’de satışa sunuldu ve 6.1 milyon satış rakamına ulaşarak herkesi büyülemeyi başardı.

apple

@pexels

Marka Değeri

Dünyaca ünlü bir marka diye bahsettiğimiz Apple’ın marka değerinden bahsetmesek olmazdı. Tabii ki dünyaca ünlü dememizin sebebi dünyanın en değerli 10 markası içinden 2. olmasıdır. Şirket, gelirlerinin üçte ikisini ürettiği iPhone cihazları üzerinden kazanıyor. Bunların yanı sıra Macbook, iPod, iPad, Apple Watch, Apple TV vs. ürünlerinden kazandığı için en önemli satışı olan iPhone satışlarının sekteye uğramaması gerekiyor.

Ayrıca rakamsal değerlerinden de bahsetmek gerekirse; Apple marka değeri 146.3 Milyar Dolar’dır. Bu rakam dünyanın en değerli 10 markası içinden 1. olan Amazon’un değeri ise 150.8 Milyar Dolar olduğu için aradaki farkın mantıklı manevralar ile kapanacağını söyleyebiliriz.

apple

@apple

Neden Apple?

Bu kadar tercih edilen bir markanın elbette birden fazla seçilme sebebi olabilir. O halde, Apple ürünlerinin en azından belirli bir kitle tarafından tercih edilmesinin en büyük sebeplerini de inceleyelim!

İlk olarak bahsedeceğimiz konu kuşkusuz kullanışlılık olacaktır. Bilindik diğer cihazlardan farklı olarak “herkese göre bir ürün” olarak üretildiği için, ilk kullananlar için biraz farklı ve zor gelebilir; fakat aslında her şeyin ne kadar kolay ve ulaşılabilir olduğu çok kısa bir zamanda anlaşılabiliyor. Bundan dolayı Apple kullanan kullanıcılar bu markaya biraz fazla bağlanabiliyor.

Apple ürünlerinin neden tercih edildiğiyle alakalı olarak kullanışlılıktan sonra kesinlikle Müşteri Memnuniyeti gelecektir. Apple ürün kullanıcıları bu cihazları sadece donanım veya yazılım kalitesi için tercih etmiyorlar. Apple, cihazlarını her zaman için kullanıcıdan aldığı geri dönüşlerle sürekli olarak güncellediği için müşteri memnuniyetini ne kadar önemsediğini herkese rahatlıkla anlatmış oluyor.

Son olarak bahsetmek istediğimiz konu ise ‘marka algısı’. Aslında hepimizin bildiği bir konunun bu olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Apple kullanıcıları diğer marka cihaz kullanıcılarına göre hava atmayı daha çok seviyor. Bunun doğruluğu hakkında düşünceleriniz farklı olabilir fakat Apple kullanıcılarının hemen hemen hepsi bu konuda bize katılacaktır.

apple

@pexels

Apple firması hakkında yazdıklarımızın yanı sıra en son çıkardığı yeni ürünlerinden kısaca bahsetmek istiyoruz.

iPhone XS Ve iPhone XS Max

iPhone genel olarak çıkardığı bütün telefonların performansı açısından her zaman için bizleri etkilemeyi başarıyor diyebiliriz. Ürettiği modellerin ilk önce normal daha sonra ise büyük ekran severleri için “S” diye adlandırılan diğer modellerini bizlere sunduğunu hepimiz biliyoruz.

Şimdi ise Apple’ın çıkardığı bu yeni modellerin özelliklerinden daha çok boyutundan bahsetmek istiyoruz. Ekranlarıyla ön plana çıkan iPhone XS “5.8 inç”, iPhone XS Max ise “6.5 inç” ekran boyutlarına sahipler. Henüz cihazlar yeni olduğu için sevilip sevilmediğine dair bir yorum yapmak zor fakat büyük ekran sevenler için fazlasıyla sevilebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Şimdi düşünelim!

Bir markanın geçmişten bugüne yolculuğunda olumlu/olumsuz birçok şey yaşadığına eminiz. Markaların ana hedefinin doğru bir strateji ile müşteri deneyimini yüksek tutmak olduğunu düşünürsek onların sizin geri bildirimlerinize ihtiyacı var. Sizin de çok daha iyi bir hizmete… Freewall’da #apple hashtagi ile sesimizi duyurmaya yardımcı olmak istiyorsan düşüncelerini bize ilet! Markalar hakkında fikirlerini paylaş ve sen değiştir! Geçmişten Günümüze Marka serimizin eski konuklarından Adidas’ın macerasına eşlik etmek isterseniz buraya tıklamanız yeterli 🙂

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar