Facebook Sosyal Medyada Ne Kadar Zaman Harcadığınızı Söylüyor!

facebook zaman yönetimi ve markalara etkisi

Paylaşmayı unutmayın.

Dünyada üç milyar insan sosyal medya kullanıyor. Toplam nüfusun yüzde kırkı sosyal medya kullanıcısıyken hükumetler, medya ve kullanıcıların en büyük endişesi büyük sosyal medya ağlarının sağladığı mahremiyet eksikliği. Örneğin Facebook platformunda veriler çalındı ve verilerin siyasi amaçlarla kullanıldığı iddia edildi. Sonuç olarak bu platformların güvenliğine ve gelecekteki kullanıcıları korumak için tedbirlere odaklanıldı. Uzun zaman almış olsa da platformlar artık sağladığı hizmetlerde veri güvenliğini ilk sırada önemsiyorlar.

sosyal medya platformları

@Pixelkult

Facebook, her ne kadar verilere dair bir skandalla anılsa da aslında platformda yaptığımız her şeyi bilme yeteneğini kötülükten ziyade iyilik için nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Görünüşte, kullanıcılara yardımcı olmak için yeni bir özellik oluşturdu. Eğer Facebook’ta çok uzun zaman geçirdiğinizi düşünüyorsanız  bu özellik tam size göre. Facebook artık 7 günlük bir süre boyunca uygulamaya ne kadar zaman harcadığınızı gösteren verileri kullanıcılarıyla paylaşacak zira sosyal medya devinin bunu yapmak için çok iyi bir sebebi var!

Sosyal Medya Beyni Olumsuz Etkiliyor

Sosyal medyanın beynimizi adeta çürüttüğünü ve dijital ortamda tüm iyi şeylerin uzun vadede kötüye dönüşeceğini biliyoruz. Bunun daha fazla hatırlatılmasına ihtiyacımız yok ama bir gerçek var ki sosyal medya iyi bir şekilde yönetilmezse diğer dijital deneyimlerin yanı sıra sosyal medyanın en kötü halini göreceğiz.

Sosyal medya bağımlılığının etkileri birçok dikkate değer araştırmaya konu olsa da bunlar genellikle Facebook gibi sitelere herhangi bir bağımlılık yaşamaya başlamadan önceydi. Akıllı telefonlar bu kadar akıllı değildi. O zamanlar bağımlı hale gelmek kolay değildi. Şimdi, 2018’de ise sosyal hesaplara erişimin hızlı ve zahmetli olması bağımlı olmamayı zorlaştırdı. Araştırmalara göre günde en az iki saatimizi sosyal medyada geçiriyoruz.

sosyal medya bağımsızlığı beyni olumsuz etkiliyor

@kevcostello

Dr. Mark Griffiths ve Dr. Daria Kuss adında iki psikolog tarafından yürütülen araştırma, sosyal medya bağımlılığının veya aşırı sosyal medya kullanımının yol açtığı birtakım sorunları tespit etti. Bu sorunlar depresyon, yalnızlık, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu. Son zamanlarda oyun oynama ve akıllı telefon bağımlılığı nedeniyle ortaya çıkan büyük problemlerle birlikte bu politik bir konu haline geldi. Bu yılın başlarında, Google ve Apple, kullanıcıların uygulamalara ne kadar zaman harcadıklarını anlamaları ve istedikleri zaman bu süreyi kısıtlamaları için sırasıyla Android ve iOS’a sistem düzeyinde özellikler ekledi. Facebook da araştırmaları dikkate aldı ve harekete geçti. Yeni özelliğin sebebi de bu. Sosyal medya bağımlılığına bir çözüm bulmak!

Bilinçli, Olumlu ve İlham Verici

Yeni istikamet, kullanıcıların Facebook’ta günde kaç dakika geçirdiklerini tam olarak görmeleri değil, aynı zamanda kendi sınırlarını da belirlemeleri anlamına geliyor. Facebook ve Instagram’da harcanılan vakit şema olarak görülebilecek. Ayrıca bildirim almamak için bir süre limiti oluşturabilir, süre sonunda bildirim alabilirsiniz. Facebook’taki zaman yönetimine dair iyileştirme Facebook’un kendisi tarafından Ağustos başında bir basın açıklamasında dile getirildi.

sosyal medyada ne kadar zaman harcıyorsunuz

@cnet

Bu araçları, önde gelen akıl sağlığı uzmanları ve kuruluşları, akademisyenler, kendi kapsamlı araştırma ve topluluğumuzdan gelen geri bildirimlerden oluşan işbirliği ve ilham temelinde geliştirdik. İnsanların Facebook’ta ve Instagram’da harcadıkları zamanın bilinçli, olumlu ve ilham verici olmasını istiyoruz. Umudumuz, bu araçların insanlara platformlarımızda geçirdikleri süre boyunca daha fazla kontrol sağlamaları ve ayrıca ebeveynler ve gençler arasındaki onlar için doğru olan çevrimiçi alışkanlıklar hakkında konuşmaları teşvik etmeleridir.”

Zaman kelimenin tam anlamıyla Facebook’ta boşa harcanabilir. Kullanıcılar öğle yemeği molalarında Facebook’ta dakikalar geçirebilir, birçoğu kendileriyle hiçbir alakası olmayan yayınlarda gezinir. Facebook, her şeyin alakalı ve yararlı olmasını istediğini söylemiyor. Bu zaten imkansız fakat istediği, güvenli bir ortam, mental sağlığı olumsuz etkilemeyen ve zamanın daha iyi yönetildiği bir yer.

Kullanıcılar için her şey açıkçası daha iyi görünüyor ama markalar için de daha iyi mi?

Bu Markalar İçin Ne Anlama Geliyor?

Facebook’taki markalar, kullanıcıların zaman üzerinde daha fazla kontrole sahip oldukları düşüncesinden hoşlanmamış olabilir ve bu yerinde bir düşünce. Facebook uygulamasında geçirdiğiniz zamanın günün belli bir yüzdesi olarak görünmesi, sizin de sosyal medya bağınızı kesmeniz gerektiğini hissetmenize neden olabilir. Bu da bir markanın en son teklifinden ziyade, arkadaşlarınızın ve meslektaşlarınızın söylediklerine daha fazla odaklanmak anlamına gelebilir.

markalar ilgi daha ilgi çekici içerikler üretmeli

@rawpixel

Bu, elbette ki yeni özelliği kullanan insanlara  bağlı. Bir süre için ilgi çekip zamanla azalabilir ancak aksi de mümkün olabilir. Zaman artık kullanıcılar için sınırlı ve Facebook, markaların kazanmasını ve dikkat çekmesini daha da zorlaştırıyor. Eğer kullanıcılar sosyal medyada geçirdikleri zamanı azaltmaya başlarlarsa markaların yapması gereken tek bir şey var: İçeriklerini Facebook’ta daha ilgi çekici hale getirmek!

Bu yazımız ilginizi çektiyse Sosyal Medya Nasıl Bağımlılık Yaratıyor? yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar