Evde Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evde Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler – Covid-19 bizi eve hapsedip, açık havada yapılan tüm aktivitelerden mahrum bırakırken, spordan vazgeçmek zorunda değiliz. Yaşınız kaç olursa olsun evde yapabileceğiniz egzersizlerle spora devam edebilirsiniz. Ancak spor yaparken dikkat etmemiz gereken ayrıntılar var… İşte bazıları…
Evde Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Spor Başlangıcı Her Zaman İhtiyatlı Olmalı
Yavaş ve orta derecede yükü kademeli olarak artırın (yoğunluk, sıklık ve süre) ve ardından mümkünse özel talimatlar ve plana göre (spor hekimliği, kulüp, spor salonu). Varsayılan temel durum, başarılı bir sonuç / hedef odaklı spor içindir: günlük çalışmak önemlidir ancak mümkünse evde haftada 3-4 kez yaklaşık 20-40 dakika spor yapın.
Spor Sırasında Aşırı Yüklemeden Kaçının
Spordan sonra bazen “hoş” bir yorgunluk olabilir. Deneyim kendi bedenleriyle, mevcut performansıyla ve gelişim kapasiteleriyle kazanır. Spor her zaman eğlenceli olmalı, işkence hazırlığı değil. O yüzden evde yapacağınız egzersiz programı için bir profesyonel destek alarak neler yapılması gerektiğini planlayabilirsiniz.
Yeterli Dinlenme Yükledikten Sonra
Spor yükünden sonra kendinize her zaman yeterli iyileşme (yenilenme, uyku / Tuvalet vb.) zamanları tanıyın. Spordan sonra yemek yemeyin.
Spor Soğuk Algınlığı ve Hastalık İçin Duraklama
“Öksürük, burun akıntısı, ses kısıklığı”, ateş veya vücut ağrıları, grip veya diğer akut hastalıklar veya kronik yorgunluk durumunda: Spor molası Sonra yavaş yavaş adapte edilerek baştan yenilemeli. Hiçbir şey yapmamalı! Şüphe duyduğunuzda her zaman: doktorunuza danışın.
Yaralanmaları Önleyin ve İyileştirin
Vücudunuzu ısıtmadan ağır ve ani hareketlerden kaçının. Sıcak ve nazik esnetmeyi unutmayın. Spor yaralanmalarınız ya da romatizma, bel fıtığı gibi kronik rahatsızlıklarınız var ise yaralanmaların iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Ağrı her zaman bedeni uyarır. Bu yüzden şüphe duyduğunuzda doktorunuza sorun. Muhtemelen geçici olarak başka bir yoğunlukta farklı bir sporu telafi etmek için çalışın.
İklime ve Çevreye Uyum Sporu
Giysiler uygun ve işlevsel olmalı. Ayarlanacak hava değişimini ve havayı her zaman kontrol edin. Evin içinde de olsa çok sıcak bir ortamda spor yapmak ardından nasıl olsa aynı sıcaklıkta diyerek oda değiştirmek terliyken hastalığa davetiye çıkarabilir. Daha çok sabah veya akşam spor yapın, ancak her zaman kişisel olarak uygun olduğu gibi yapmaya özen gösterin.
Doğru Beslenme ve Sıvı Alımına Dikkat Edin
Önerileri mevsimlere göre değiştirin. Kalori, vücut ağırlığı ve yük profili ve ayarlanması gereken iddialı hedeftir. Burada da gerekirse spor tıbbı özel araştırmalarla belirle; Normalden daha fazla ısıda içmek için mineral bakımından zengin su ile egzersiz sonrası sıvı kaybını telafi edin.
Sporu Yaşa ve İlaç Tedavisine Göre Özelleştirin
Spor da ve özellikle yaşlılıkta her zaman çok faydalı ve gereklidir, ancak spor bu nedenle çok yönlü olmalıdır. Güç, çeviklik, dayanıklılık, koordinasyon gereklidir. İlaçları ve uygulama sürelerini özelleştirin ve sporu dozlayın. Doktorunuza sorun.
Spor Eğlenceli Olmalı
Spor sırasında “ruh” güler. Sporda çeşitlilik çok önemlidir. Keyifli oyunlar ve sporlarla daha fazla hareket, zevk ve sağlık demektir. Son olarak ise spor aktiviteleri her zaman günlük olarak bütünleşir: asansörler yerine merdivenleri çıkın, marketinize, bakkalınıza yürüyün, gerdirme egzersizleri, su şişeleriyle antrenman yapın; mutfak havlusu ile tango dansı vb. yapın, evin içinde hızlı yürümek bile bir spordur.