Geleceğin Endüstri Modelini Keşfedin. Endüstri 4.0 Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Endüstri 4.0 nedir? – Endüstri 4.0, kısaca üretimin siber fiziksel dönüşümüdür. Dördüncü sanayi devrimi yalnızca büyük orijinal ekipman üreticileri (OEM’ler) için mi, yoksa küçük veya orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) de yararlanabilir mi? Ve hepsinden önemlisi: Devrim ne zaman başlıyor?

Tam Olarak Kaç Tane Sanayi Devrimi Yaşadık?

Endüstri tarihinin son yüzyılına çok fazla dikkat etmediyseniz, yalnızca bir devrime sahip olduğumuzu düşünebilirsiniz. 1760-1840 arasındaki dönemde ilk sanayi devrimi gerçekleşti. Bu geçiş tekstil endüstrisinde en çok kullanılırken su tekerleği veya buhar motoru ile çalışan makineleri kullanarak nispeten vasıfsız işçilerle elle mal üretti. İlk sanayi devriminin etkileri sonuçta günlük yaşamın neredeyse her alanında hissedildi. İkinci sanayi devrimi 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın yaklaşık 1870-1914 arasında ve I. Dünya Savaşı’nın başlangıcında gerçekleşti, yeni teknolojilerin ortaya çıkışıyla karakterize edilen ilk sanayi devriminin aksine, İkinci sanayi devriminin, mevcut teknolojilerin ve aralarındaki sinerjinin iyileştirilmesi ile ilgisi vardı. Örneğin, elektrik fabrikalardaki birincil güç kaynağı olarak suyu ve buharı değiştirdi. İkinci sanayi devrimi aynı zamanda montaj hattının, değiştirilebilir parçaların ve onlarla seri üretimin başlangıcını da işaret ediyordu.

Üçüncü sanayi devrimi, birincisi gibi, yıkıcı yeni teknolojilerin ortaya çıkmasını gördü. Bu durumda, otomasyon ve bilgisayarlar devreye girdi. Gelişmeler, imalathanede daha önce hiç görülmemiş hassasiyet düzeylerine endüstriyel robotlar sayesinde ve hassasiyete Bilgisayar Sayısal Kontrolleri (CNC’ler) sayesinde, anıtsal değişikliklere neden oldu ve üçüncü endüstri devrimi için zaman dilimi belirsizdi. 

Sanayi Devrimleri Zaman Dönemi Temel Unsurları

1,0  Sanayi Devrimi Dönemi 1760 – 1840 Mekanizasyon

2.0 Sanayi Devrimi Dönemi 1870 – 1914 Seri Üretim

3.0 Sanayi Devrimi Dönemi 1960 – 20 ?? Bilgisayarlaşma

4.0 Sanayi Devrimi Dönemi Şimdi? –

Dördüncü Sanayi Devrimi Beklentileri – Endüstri 4.0

Son üç sanayi devrimi hakkında geniş bir görüşe sahip olursak, bir model ortaya çıkar. İlk hareketli montaj hattındaki işçiler, 1913 Ford otomobilleri için manyeto ve volanları bir araya getirdi. Tek sayıdaki devrimler yıkıcı yeni teknolojilerin, örneğin buhar makinesinin ya da bilgisayarın belirgin bir sonucuydu. Buna karşılık, devrim 2.0’ın, yeni teknolojilerin icadı ile aralarındaki sinerjiyi güçlendirmekten daha az ilgisi vardı. 

Sanayi 4.0 dördüncü sanayi devrimidir; ancak devrimlerin nasıl tanımlanacağı konusunda bir anlaşmazlık vardır. İlk sanayi devrimi 18. yüzyılın sonunda gerçekleşti ve buhar ve su gücüyle mümkün olan makineleşme ile işaretlendi. 20. yüzyılın başında gerçekleşen ikinci sanayi devrimi, elektrik tarafından desteklendi ve seri üretim, montaj hatları ve iş bölümleri ile işaretlendi. Üçüncüsü, 1970’lerin başında, makineleri ve üretim süreçlerini daha da otomatikleştirmek için bilgisayarların kullanılmasıyla geldi.

Dördüncü sanayi devriminin vizyonu akıllı fabrikayla sonuçlanacak ve dijital üretimden tam anlamıyla faydalanacak. Şu anda bebeklik döneminde ve izole şekillerde yer almaya başladığında, tamamen bağlantılı ve geniş formu gelecek için bir vizyon olmaya devam ediyor. İmalat sektörünün dönüştürücü, uçtan uca sayısallaştırılması bekleniyor. Endüstri 4.0 vizyonunda, tedarik zinciri boyunca tam birlikte çalışabilir bir makine ve ortak ekosistemi gerçekleştirilecek ve veriler eylemlerin seyrini hem bilgilendirecek hem de düzeltecektir.

Forbes-endüstri 4
Forbes

Endüstri 4.0 ‘ın Yararları

Endüstri 4.0’ın sayısız fayda sağlaması olasıdır. Endüstri 4.0 analitik geliştirmeyi hızlandıracak ve daha sonra OEM’lere müşterilerin bir ürünü gerçekten nasıl kullandıklarını ve bunun nasıl kullanılmasını beklediğini gösterecek. Sensörlerden gelen veriler, düzeltici bilgiler ve öngörücü bakım uyarıları sağlamak için dijital ikizle yani mükemmel verimlilikte çalışan bir simülasyon ile karşılaştırılacak sürekli durum güncellemeleri sağlayarak üretimi optimize etmenin yollarını gösterecektir. Katkı maddesi üretimi oldukça esnek ya da küçük çaplı üretim yapılmasını sağlar. Artırılmış gerçeklik verimliliği ve öğrenmeyi artıracak, makineler güvensiz veya karmaşık görevlere sahip insanlara yardım edecek ve daha özerk hale gelecektir. Bu ilerlemelerin bazıları zaten daha küçük ölçekte gerçekleşiyor.

Her ne kadar bazı şirketler Endüstri 4.0’ın potansiyelini gösteren izole örneklerle yol gösterseler de, birçok şirketin, özellikle de ortaya çıkan teknolojinin maliyetleri nedeniyle mücadele etmesi beklenmektedir. Birlikte çalışabilirlik, tedarik zincirindeki ortakların verileri sorunsuz bir şekilde paylaşmak için mücadele etmeleriyle birlikte başka bir endişe kaynağıdır. Ayrıca, Endüstri 4.0 uygulamaları çoğaldıkça ve platformlar geliştikçe standartlar ve güvenliğin büyük önem kazanması bekleniyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar