Elektrikli Araç Yatırımları – Stellantis Yatırımı

Paylaşmayı unutmayın.

Elektrikli Araç Yatırımları – Stellantis Yatırımı. Elektrikli otomobillere birçok otomobil şirketi bu zamana kadar yatırım konusunda çekingenlik gösterse de artık geleceğimizin bu olduğunu anladılar sanırım. Bu araçlar deyince aklımıza gelen tek marka var. Tesla. Dünya çapında milyonarca kullanıcıya sahip. Otomobil teknolojisinde 1913’de Henry Ford’un kurduğu il üretim bandından günümüze kadar yaşanan en büyük devrimin ortasındayız. Çoğu otomobil üreticisi şirkette bunun farkına vardı. Birçok otomobil uzmanı elektrikli araçlar konusunda kritik eşiği aştığı düşüncesinde. Bunu destekler nitelikte bir yatırım duyurusunu da geçtiğimiz günlerde aldık. Yatırımların bu alana daha  yaygınlaşacağı aşikar.

Peki elektrikli otomobiller nasıl çalışıyor ve gelecek için ne vaat ediyor?

Elektrikli Araç Yatırımları – Stellantis Yatırımı

Elektrikli Otomobiller

Bu otomobiller, çamaşır makinalarında bulunan motorlarla aynı prensiple  çalışıyor diyebiliriz. Ve günümüzde kullandığımız içten yanmalı motorlardan farklı olarak elektrik yakıyor bu otomobiller. Dolayısıyla yakıt deposu değil de batarya ve pil setleri var. İçten yanmalı motorların en verimlisi bile yanma, hareketli  parçalar ,aktarma organları sonucunda harcadığı enerjinin sadece %30-35’lik kısmını harekete çevirebiliyor. Fakat bu otomobillerde bu oran %90’ın üzerindedir.

elektrikli-arac-yatirimlari-stellantis-yatirimi
@americanprogress

Elektrikli otomobillerin içten yanmalı motorlara göre 3 avantajı olduğu söyleyebiliriz. Bunlar, verimlilik, aşınmama ve çift yönlü çalışabilmedir. Bu otomobillerde yakıt deposu bulunmadığı gibi egzoz da bulunmuyor. Bunun sonucunda yüksek karbon salınımı, gürültü kirliliği ve devir saati kavramı elektrikli otomobilerde bu kavramlar yok. Diğer bahsi geçen bu otomobiller bu kavramları yeniliyor.

Değindiğimiz bu noktalara göre dünyanın şimdiki halini bile düşünürsek elektrikli otomobillerin dünyayı bir nebze de olsa kurtarma ihtimali var.

Stellantis’ten Elektrikli Otomobillere Büyük Yatırım – Stellantis Yatırımı

Stellantis dünyanın en büyük çok uluslu otomotiv şirketidir. Ocak 2021 ‘deFransız Groupe PSA ve İtalyan –Amerikan Fiat Chrysler Automobiles şirketlerinin birleşmesiyle kurulmuştur. Ek olarak Stellantis bünyesinde yer alan otomotiv markaları aşağıdaki gibidir;

Şirket bünyesinde bulunan markaları da elektrikli araçlar haline getirmek için 2025’e kadar bu alana 30 milyar Euro yatırım yapacağını açıkladı.

Stellantis Hedefleri – Stellantis Yatırımı

Steallantis tarafından yapılan açıklamada elektrikli araç sahipliğinin toplam maliyetini 2026 itibariyle içten yanmalı modellerle eşitlemeyi ve bu araçları daha erişilebilir hale getirmeyi hedeflediği belirtildi. Ayrıca daha erişebilir hale getirme hedefi, gelecekte Tesla’yı piyasa gücü olarak arka plana atma ihtimali var.

elektrikli-arac-yatirimlari-stellantis-yatirimi
@motorbiscuit

Stellantis’in hedefleri arasında şunlar da var;

 2030 yılına kadar Avrupa’daki tamamen elektrikli ve hibrit araç satışlarını yüzde 14’ten yüzde 70’e, ABD pazarındakileri de yüzde 4’ten yüzde 40’a yükseltmeyi hedefliyor. Ek olarak Stellantis CEO’su Carlos Tavares, gelecek otomobillerin “performans, yetenek, tasarım, konfor ve menzil” bakımından ikonik araçlar olacağını ve müşterilerin günlük yaşamına görülmemiş biçimde uyacağını söyledi.

Stellantis bünyesindeki markaların üreteceği elektrikli araçlar dört farklı platform üzerine inşa edilecek . Bu platformlar üç farklı güç aktarma modülüyle uyumlu olacak . Ayrıca araçların yaşam döngüsünü uzatmak için yazılım ve donanım güncellemesi alacak. Bu araçların temelini oluşturacak platformlar STLA Small, STLA Medium, STLA Large ve STLA Frame olarak karşımıza çıkacak. Aynı Apple ürünlerinde olduğu gibi.

Stellantis, batarya teknolojisinin dakikada 32 kilometre menzil sağlayacak şekilde hızlı şarj desteği sunabileceğini hedefliyor. Stellantis tarafından yapılan açıklamaya göre yüksek yoğunluğa sahip bataryalar ve nikel veya kobalt gibi pahalı materyaller içermeyen alternatifler, 2024 yılında hazır olacak. Ve yeni nesil katı hal pillerin de 2026’ya kadar üretime girmiş olması Stellantis’in hedefleri arasında. Stellantis batarya üretimini farklı tedarikçilerle birlikte Avrupa ve Kuzey Amerika’da bulunan 5 tesiste yapacak.

elektrikli-arac-yatirimlari-stellantis-yatirimi
@greencarreports

Öte yandan şirketin hedeflerinden biri de batarya paketlerinin üretim maliyetini 2024’de kadar %40 oranında düşürmek. Ve akabinde 2030’a kadar da %20 daha düşürmek. Diğer yandan Tesla sektörün en büyük oyuncularından biri. Son olarak Tesla gibi markalar için  bu ilerleme karşısında  zorlu süreçlerle karşı  karşıya kalacaklarının bir göstergesi diyebiliriz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar