Elektrikli Aracınızı Şerit Değiştirerek Şarj Edin!

Paylaşmayı unutmayın.

Elektrikli Aracınızı Şerit Değiştirerek Şarj Edin! – Günümüzün en popüler icatlarından olan elektrikli araçlar gün geçtikçe değişmeye ve gelişmeye devam ediyor. Elektrikli araçların en büyük sorunlarından olan şarj meselesi artık sorun olmaktan çıkacak. Amerika’da bir ekip kablosuz şarj için bir sistem tasarladı. Daha öncede şirketler otoyollarda kablosuz şarj için farklı sistemler geliştirdi. Geliştirilen bu projeler hem ekonomik olarak pahalı hem de enerji bakımından verimsiz. Bu yeni geliştirilen model diğer modellere göre ekonomik anlamda daha uygun. Geliştirilen bu modelin enerji iletimi de diğer modellere göre çok yüksek.

Cornell üniversitesi araştırmacılarından üye Profesör Khurram Afridi öncülüğündeki ekip uzay çalışmalarında kullanılan kablosuz güç transfer yöntemlerinden esinlenerek yeni bir metot geliştirdi. Cornell Üniversitesi tarafından yapılan bu çalışmanın detaylarına yakında bakalım.

Elektrikli Aracınızı Şerit Değiştirerek Şarj Edin!

Kablosuz Şarj Etme Şeridi

elektrikli-aracinizi-serit-degistirerek-sarj-edin
@pixabay by @Hans

Kablosuz elektrik iletimi 1891 yılında Nikola Tesla ile başladı ama kablosuz şarj etme durumu ilk olarak 1990 yılında başladı. O zamandan bu yana gelişen kablosuz teknolojide popülerleşen elektrikli araçlar için çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalardan en popüler ve gelişmiş olanı manyetik alan kullanmak. Manyetik alan dalgalarını kullanarak bir enerji iletimi mümkün ancak bu iletimin birkaç problemi var. Bunlardan en sıkıntılı olanları sistemin hantal ve güvensiz ve verimsiz olması. Afridi bu problemi çözmek için daha önce uzayda kullanılmış olan bir cihazdan ilham aldı. Yolun bir kısmına yerleştirilmiş plakalar ve araca yerleştirilen bir devre yardımıyla aracı şarj etmeyi planlanıyor. Sistem daha sonradan yollara uygulanabiliyor.

elektrikli-aracinizi-serit-degistirerek-sarj-edin
@pixabay by @jplenio

Sistemin diğer sistemlere göre avantajı ise daha hafif daha küçük ve yüksek hızlarda şarj edebilmesi. Khurram Afridi konuyla ilgili verdiği bir röportajda şunları söyledi; “Şimdiye kadar kablosuz güç aktarımı Voyager de olduğu gibi radyo dalgaları kullanarak mesaj göndermeye dayanıyordu ama Geliştirdiğimiz bu yöntemle daha fazla enerjiyi daha kısa mesafelerde hareket eden araçlara gönderebiliyoruz.”

Özetlemek gerekirse ; Afridi’nin ekibinin bu çalışması daha deneme aşamasında ama başarılı olabilirlerse ucuz maliyetlerle sadece yolun belli bir kısmına döşenecek paneller sayesinde araçlarımızı şarj edebileceğiz. Afridi denemelerini yaptıkları bu yeni kablosuz şarj modülünü yüksek trafikli bir ortamda test edebileceğini söyledi. Şimdilik testler gayet başarılı. Ekip projeyi başarabilirse otonom ve elektrikli araçlarda yeni bir çağ başlayacak.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar