Dünyanın En Büyük Kamerası İle 3.200 Mega Piksele Sahip İlk Fotoğraflar Çekildi!
Dünyanın En Büyük Kamerası İle 3.200 Mega Piksele Sahip İlk Fotoğraflar Çekildi! – Menlo Park’taki SLAC (Stanford Lineer Hızlandırıcı Merkezi) Laboratuvarı’nın enerji departmanındaki araştırmacılar, 3,200 megapiksellik devasa fotoğraflar çekebilen dijital kamerayı başarıyla test ettiler.
3200 mega piksel çözünürlüğe sahip olan fotoğraf o kadar büyük bir yer kaplıyor ki eğer tam boyutlu görmek istenirse 378 adet 4K çözünürlüklü TV’yi bir araya getirmek gerekiyor. Yüksek teknolojiye sahip 3.2 milyar piksel kamera ise 24 km ötedeki bir masa tenisi topunu bile görüntüleyebiliyor.
Dünyanın En Büyük Kamerası
Kameraya Genel Bakış
Küçük bir SUV boyutunda olan LSST Kamera, astronomi için şimdiye kadar yapılmış en büyük kameradır. Yakın ultraviyole ışınlarından kızıl ötesine yakın dalga boylarına kadar ışığı görüntüleyebilen geniş açıklıklı, geniş alanlı optik bir kameradır.,
Odak Düzlemi
Odak düzlemi, milyarlarca galaksiden gelen ışığın odaklandığı kameranın kalbidir. Sal adı verilen platformlar üzerine monte edilmiş toplam 21 adet 3’e 3 kare dizide düzenlenmiş 189 adet şarj bağlantılı cihaz (CCD) sensöründen oluşur. Gürültüyü en aza indirmek için sistem yaklaşık -100 ° C’ye soğutulur.
64 cm genişliğindeki odak düzlemi 3,5 derecelik bir görüş alanına karşılık gelir; bu, kameranın her pozlamada gökyüzünde dolunay alanının 40 katından fazlasını yakalayabileceği anlamına geliyor.
Filtre Değiştirici
Dünyanın en büyük kamerası ayrıca beş yerleşik filtreyi tutan bir karusel içerir. Filtrelerin her biri, çift raylı otomatik değiştirici ile iki dakikadan kısa bir sürede ve bir gecede dört defaya kadar ayrı ayrı değiştirilebilir. Sistem ayrıca altıncı filtrenin değiştirilmesine izin vermek için manuel bir yük kilidi değiştiriciyle entegre olur.
LSST Kamera için optimize edilmiş dalga boyu aralığı 320–1050 nm’dir (ultraviyole yakın ila yakın kızıl ötesi). Bu aralık , her biri filtrelerden biriyle ilişkilendirilmiş, çirkin etiketli altı spektral banda bölünmüştür . Örneğin, kızılötesi dalga boyları tozun içinden geçebileceğinden, bir kızılötesi veya “i” filtresi, tozla örtülü kaynakları gözlemlemek için kullanılabilir.
Rubin Gözlemevinin Eski Uzay ve Zaman Araştırması
Şu anki on yıl için saha için en önemli yer temelli ulusal öncelik olarak gösterilen, daha önce Büyük Sinoptik Araştırma Teleskobu olarak bilinen Vera C. Rubin Gözlemevi şu anda Şili’de yapım aşamasındadır. ABD Enerji Bakanlığı’nın SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı, Simonyi Survey Teleskopu üzerine monte edilecek astronomi için şimdiye kadar yapılmış dünyanın en büyük dijital kamerasının yapımına liderlik ediyor. Rubin Gözlemevi, operasyonların ilk 10 yılı boyunca, tüm güney gökyüzünün Eski Uzay ve Zaman Araştırmasını (LSST) yürütecek ve şimdiye kadar gözlemlenmiş gece gökyüzünün en geniş, en hızlı ve en derin görüntülerini sağlayacaktır. SLAC Profesörü Steven M. Kahn, gözlemevinin direktörüdür ve SLAC personeli de veri yönetimine katılmaktadır.
LSST Kameranın odak düzleminin bağımsız görüntüleme sensörleri ve destekleyen elektronik bileşenleri, “sallar” adı verilen birimler halinde paketlenmiştir. İki farklı birim türü vardır: Her biri dokuz sensör içeren 21 kare sal (ortada), Rubin Gözlemevi’nin bilim programı için görüntüleri üretecektir. Her biri yalnızca üç sensörlü ek dört özel sal (solda), teleskopu Dünya’nın dönüşüyle senkronize etmek ve kamera odaklaması için kullanılacak. (Farrin Abbott / SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı)
LSST Kameranın odak düzlemi, gökyüzünün yaklaşık 40 dolunay büyüklüğündeki bir bölümünü yakalayacak kadar büyük bir yüzey alanına sahiptir. Çözünürlüğü o kadar yüksek ki, 15 mil öteden bir golf topu görebilirsiniz. (Greg Stewart / SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı)
İlk Test Aşaması
İlk 3.200 megapiksel görüntülerin alınması odak düzlemi için önemli bir ilk testti. Bunu tamamen monte edilmiş bir kamera olmadan yapmak için SLAC ekibi, görüntüleri odak düzlemine yansıtmak için 150 mikronluk bir iğne deliği kullandı. Solda: Romanesco’nun ayrıntılı dokusunun görüntülerini odak düzlemine yansıtan bir iğne deliği projektörünün şeması. Sağda: SLAC’tan Yousuke Utsumi ve Aaron Roodman, ilk görüntüleri odak düzlemine yansıttıktan sonra iğne deliği projektörünü kriyostat tertibatından çıkarıyor. (Greg Stewart / Jacqueline Orrell / SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı)
Önümüzdeki birkaç ay içinde, odak düzlemli kriyostatı kamera gövdesine yerleştirecekler ve farklı renklerde gece gökyüzü çalışmaları için dünyanın en büyük optik lensi , bir deklanşör ve bir filtre değişim sistemi dahil olmak üzere kameranın lenslerini ekleyecekler . 2021’in ortalarında, SUV boyutundaki kamera Şili yolculuğuna başlamadan önce son testlere hazır olacak.
SLAC’ın baş araştırma görevlisi ve temel fizik laboratuar müdür yardımcısı JoAnne Hewett, “Kameranın tamamlanması çok heyecan verici ve Rubin Gözlemevi’nin bu önemli bileşenini inşa etmede bu kadar merkezi bir rol oynamaktan gurur duyuyoruz” dedi. “Bu, bizi daha önce yapamadığımız şekillerde evren hakkındaki temel soruları keşfetmeye büyük bir adım daha yaklaştıran bir kilometre taşı.”