Dünyamızın Sarsıcı Hastalığı: Koronavirüs
Dünyamızın Sarsıcı Hastalığı: Koronavirüs – Söylentilere göre Çin’ de bir yarasa çorbasından bulaşan, sonra tüm dünyamızı saran ölümcül bir hastalık olan Koronavirüsü gündemimizin en önemli konusu. Bunu özellikle belirtmemiz gerek çünkü ekstra hijyen ve ekstra dikkat gerektiren bir zamanda olduğumuzu bir kez daha hatırlatmalıyız. Üstelik de henüz panzehiri bulunamamış bir hastalıktan bahsediyoruz. Bilinçli davranmamız hem kendimiz için hem de sevdiklerimiz için yapılması en doğru hareket olur.
Koronavirüs Nedir?
Coronavirus’lar (Cov), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS – CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara neden olan bir virüs ailesidir. Coronavirus’ların insanlarda dolaşımda olan alt tipleri çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir.
Corona / Covid-19 (Korona) Virüs Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?
Genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Semptomlar arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemel baş ağrısı ve bazen de birkaç gün süren ateş sayılabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan ileri yaştakiler ve çok genç olanlar için virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi solunum yolu hastalığına neden olabilir. Bilinenin aksine insanlarda ölümcül olabilecek seviyede çok az Corona / Covid-19 (Korona) virüsü vardır.
SARS olarak da bilinen Şiddetli Akut Solunum Sendromu, diğer türlerine göre daha ciddi semptomlara neden olabilen diğer bir Korona virüsü türüdür. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre solunum problemlerine neden olmasının yanı sıra ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların %0-502si arasında değişmekte olup, bağışıklık sisteminin hassasiyetinden dolayı yaşlılar en riskli ve savunmasız durumda olan hasta grubudur.
Corona / Covid-19 (Korona) Virüs Nasıl Bulaşır?
Covid-19 (Korona) virüslerinin insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor. Virüs hasta insanlardan öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma ile bulaşabilir. Coronaviruslar (koronavirüs) genel olarak dış ortamda dayanıklılığı olmayan virüslerdir. Ancak bugün için COVID-19’un bulaşıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.
Virüs Geçse de Hasar Bırakabilir
Hong Kong Hastane Yönetimi, Kovid-19 tedavisi gördükten sonra taburcu edilen yaklaşık bir düzine insanın daha sonraki takip sürecinin bulgularını paylaştı. Hastalığın bulaştığı 9 hastanın akciğer taramaları incelendiğinde hepsinde organın hasar gördüğüne işaret eden buzlu cama benzer motifler bulundu. Taburcu olanların ikisi veya üçü, geçmişte yapabildiklerini artık yapamıyor. South China Morning Post’ un aktardığına göre, Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi’nin tıbbi direktörü Dr. Owen Tsang Tak-yin, “Bu kişiler biraz daha hızlı yürüdüklerinde nefes nefese kalıyor. Bazı hastaların (iyileşmelerinin ardından) akciğer fonksiyonlarında yüzde 20 ile 30 oranında düşüş olabilir” dedi.
Koronavirüs – Araştırmalar
Yetkililerin aktardığına göre, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ülke genelinde testin hızını ve oranını büyük ölçüde artıracağı belirtilen yeni koronavirüs testinin kullanımına acilen onay verdi. Cuma günü New York Eyaleti Sağlık Bakanlığı’nın bazı laboratuvarların koronavirüs testi yapmaya başlamasına yetki verebileceğini ifade etti. FDA bu esnekliği ülkede halk sağlığına ilişkin acilen ek testlere ihtiyaç duyulması nedeniyle sağladığını belirtiyor. Test kapasitesini artırmak ABD’de salgının kapsamına dair değerlendirme yapmak ve en hızlı nerede yayıldığını belirlemek için hayati önem taşıyor.
Kendimizi Korumak İçin Ne Yapmalıyız?
Hastalığa yakalanmayı ve bulaşmasını önlemek için en önemlisi el hijyeni, kalabalık ortamlarda maske kullanmak ve öksürme, hapşırma gibi solunum yolu hastalığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmaktır. Güvenli gıda kullanımı da göz önünde bulundurulmalı, et, yumurta gibi hayvansal gıdalar iyice temizlenmeli ve iyice pişirilmelidir.
Çalışmalar Devam Ediyor!
Virüsü tedavi eden kesin bir aşı bulunmasa ABD’ de oldukça önemli bir gelişme yaşandı. Amerikan Haber Ajansı AP hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde Ulusal Sağlık Enstitüsü’nce fonlanan aşı testinin Seattle’daki Kaiser Permanente Sağlık Araştırma Enstitüsünde yapılacağı ifade edildi. Testin 45 yaşındaki sağlıklı bir kişiye uygulanacağını aktaran yetkililer, bu kişiye virüs bulaşma riskinin bulunmadığını ve testin sadece aşının yan etkilerini test edeceğini bildirdi. Dr. Fauci, MSNBC’ye yaptığı açıklamada testlere ulaşılabilirliğin bir hafta içinde artmasını beklediğini söyledi.
Yetkililer, koronavirüs salgınına yakalanan hastalarda kullanılacak bir aşının geliştirilmesinin sekiz ay ile bir yıl arasında sürebileceğine dikkati çekti.
Son Durum Nedir?
Corona virüsü son durum haritası yayınlandı. Haritada yer alan bilgilere göre yurdun ölü sayısı dünya genelinde 6 bin 513’e ulaşırken dünya geneli vaka sayısı ise 169 bin 387’ye ulaştı.
KAYNAKLAR: