Korona Virüsü ve Dünya Ekonomisi

korona-virüsü-ve-dünya-ekonomisi

Paylaşmayı unutmayın.

Korona Virüsü ve Dünya Ekonomisi Etkileri – İlk olarak 2003’de görülen, ve daha sonra evrim geçirerek ‘2019-nCoV’ olarak adlandırılan virüs aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmıştır. Farklı hallerde görülen korona virüsü, insanlarda endişeye yol açmıştır. Dünya daha önce benzer kitlesel salgınlar ile karşılaşmış ve çok başarılı olamamıştır. İnternet’te en çok araştırılan konular arasında ilk sıralarda yer alan, korona virüsü belirtilerinde en sık kuru öksürük, halsizlik, yüksek ateş, boğaz ağrısı, nefes darlığı görülmektedir. Normal bir grip belirtisi ile aynı belirtileri taşımakta olan bu virüsün tedavisi hala tam olarak bilinmemektedir.

Virüs tüm dünyada endişeye ve sorunlara yol açmaktadır. Çok hızlı bir şekilde yayılan virüs için şu an karantina önlemi alan birçok ülke bulunmaktadır. Korona virüsünün ortaya çıktığı ülkelere kapılar kapanıyor, yolculuklar engelleniyor, alışveriş kesiliyor. Geçtiğimiz günlerde ilk vaka ile birlikte ülkemizde de oldukça kesin önlemler alınmaya başlanmıştır. Tüm bunların doğrultusunda hem o ülkenin ekonomisi etkileniyor, hem de dünya ekonomisi oldukça kötü yönde etkileniyor.

Korona Virüsü ve Dünya Ekonomisi

Uluslararası Para Fonu (IMF), korona virüsünün dünya ekonomisini aşağıya çekmekte olduğunu ve ortalamaların altında kaldığını belirtmektedir. Dünyadaki yaşam standartlarını geliştirmek üzereyken korona virüsün buna engel olduğunu ve bu standartları zayıflattığını ifade etmektedir. Korona virüsü yakın zamanlarda engellenemez ise toparlanmanın çok zor olacağını ifade eden Uluslararası Para fonu, birçok rapor sunmaktadır.

Korona virüsü sadece üretimi değil hizmeti de etkilemektedir. Dünyanın en kalabalık turist grubu olan Çinliler ülkelerinden dışarı çıkmamaktadır. Birçok ülke, ülkeye giriş çıkışları detayları ile incelemekte ve en ufak bir şüphede geri göndermektedir. Ülkelerde insanlar endişeleri yüzünden dışarı çıkmamayı tercih etmekte ve bu da her şeyi durağanlaştırmaktadır.

Dünyanın en büyük ekonomiye sahip olan ülkeler arasında bulunan Çin’de ise üretimde olan fabrikalar kapatıldı. Birçok ürün ve parçaları Çin’de üretilmekte olduğundan firmalar üretim sıkıntısı yaşamaktadır. Çin hükumeti yakın zamanda korona virüsünün aşısını bulduklarını fakat şu an hayvanlar üzerinde deneme yapılmakta olduğunu açıklamıştır.

Eğer daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz, Haluk Tatar adlı Youtube kanalında oldukça açık şekilde hem ülkemize etkileri hem de dünyaya olan etkileri ifade edilmiştir. İyi seyirler dileriz…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar