Dünyadaki En Popüler 10 Uygulama
Dünyadaki En Popüler 10 Uygulama– Her alanda hayatımızı kolaylaştırarak zaman kazandıran mobil uygulamalar sayesinde erişim ağımız genişledi.
Eğlence, spor ve eğitim gibi akla gelen birçok konuda mobil uygulamalar kullanılabilmektedir. Yapabileceğiniz birkaç şeyden bahsedelim. Örneğin finansal uygulamalar sizi banka ziyaretlerinden kurtarır. Ya da bir uygulama sayesinde evden alışveriş yapabilirsiniz ve her şeyi kapınıza kadar getirebilirsiniz. Bu sayede ev konforunuzdan çıkmadan zaman kazanarak eksiklerinizi giderirsiniz. Hatta sağlığınızı yakından takip etmeniz için bile özel uygulamalar bulunuyor. Üstelik eğlenceli içerikleri de yakından takip edebiliyoruz. Ya da o eğlenceli içerikleri kendimiz üretip gelir elde edebiliyoruz. İşte Dünyadaki En Popüler 10 Uygulama listesini inceleyelim.
1. Tiktok(6.72 MİLYAR)
TikTok veya Çin’de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016’da ByteDance tarafından piyasaya sürdü. Asya’da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan bir uygulamadır. Hatta kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir. Kullanıcıya müzikal, dans, komedi, oyunculuk, dudak senkronizasyonu ve diğer türlerde, kısa videolar üretmesine olanak sağlayan uygulamadır. Öyle ki 150 ülkede 1 milyar kullanıcı barajını aşmıştır.
Dünyanın En Popüler Uygulaması- Dünyadaki En Popüler 10 Uygulama
Sosyal medya platformu, dans, komedi ve eğitim gibi türlerde on beş saniye ile üç dakika arasında değişiyor. Bu süre içinde çeşitli kısa biçimli videolar yapmak için kullanabilirsiniz. TikTok, Eylül 2016’da Çin pazarında piyasaya sürülen Douyin’ in uluslararası bir versiyonudur. Daha sonra TikTok, 2017 yılında Çin anakarası dışındaki çoğu pazarda iOS ve Android için piyasaya sürdü. 2 Ağustos 2018’de başka bir Çin sosyal medya hizmeti olan musical.ly ile birleştikten sonra dünyada nam saldı. Şuan ise TikTok ile dünya çapında rekabet yaratan hizmetler Youtube Shorts ve Instagram Reels uygulamalarıdır.
2. Instagram(5.48 MİLYAR)
Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulaması. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag’ ler ve coğrafi etiketleme ile düzenleyebilirsiniz. Gönderileri herkese açık olarak veya önceden onayladığınız takipçilerle paylaşabilirsiniz. İlaveten, arkadaşlarınızın içeriğine etiketlere ve konumlarına göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilirsiniz. Hatta kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğraflarınızı beğenir. Ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010’da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanıyorlardı. İlaveten bu fotoğrafı Instagram’ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır.
Facebook’ a satılmadan önce 30 milyon kullanıcısı olan Instagram’ın Eylül 2017 itibarıyla 800 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. 20 Haziran 2018’de San Francisco’ da bir etkinlik düzenlediler. Bu etkinlikte Instagram’ın 1 milyar kullanıcı sayısına ulaştığını açıkladı ve yeni nesil televizyon IGTV tanıttı.
3. Facebook(4.49 MİLYAR)
Meta Inc. veya eski ismiyle Facebook Inc., Menlo Park, Kaliforniya merkezli bir Amerikan sosyal medya ve medya holdingidir. Mark Zuckerberg, oda arkadaşları ve Harvard Koleji’ndeki Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes ile birlikte kurdular. Facebook, dünyanın en değerli şirketlerinden biridir. Bundan dolayı Dünyadaki En Popüler 10 Uygulaması arasında Facebook olmasına pek de şaşırmadık. Zaten Microsoft, Amazon, Apple ve Google ile birlikte en büyük beş teknoloji şirketinden biri. Facebook, Facebook Messenger, Facebook Watch ve Facebook Portal dahil sosyal ağ platformu sunuyor. Bunun ötesinde başka ürünler ve hizmetler sunmaktadır. Aynı zamanda Instagram, WhatsApp, Oculus VR, Giphy ve Mapillary’ yi satın aldı ve Jio Platforms’ ta %9,9 hisseye sahiptir.
2019 itibarıyla şirket 16 veri merkezi konumunu işletiyordu. Facebook, 2020 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji satın almayı hedefliyor. Bunun yanı sıra sera gazı emisyonlarını yüzde 75 azaltmayı taahhüt etti. Veri merkezi teknolojileri, daha büyük bölgeleri ve çeşitli trafik modellerini barındıran dağıtılmış bir ağ sistemi olan Fabric Aggregator’ ı içerir.
4. Whatsapp (4.24 MİLYAR)
WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Dünyadaki En Popüler 10 Uygulama arasında Whatsapp dördüncü sırada yer alıyor. Kısa zamanda büyük bir popülariteye kavuşan WhatsApp Messenger üzerinden gerçekleşen iletişim trafiğini hayal bile edemezsiniz. Öyle ki Ağustos 2012’den Ocak 2013’e kadar %75 oranında artarak 2012 yılında toplamda %500’e ulaşmıştır. Yani dünyada kayıtlı kullanıcı sayısı en yüksek olan siber hizmetler arasındadır.
19 Şubat 2014 yılında Meta, Inc. Whatsapp’ ı 4 milyar USD nakit para, 12 milyar USD hisse senedi ve 3 milyar USD sınırlandırılmış hisse senedi karşılığında satın aldı. Yani toplamda 19 milyar USD karşılığında satın alınmıştır. Bu satın alma işleminin bazı kişisel hakları ve bilgi mahremiyetini savunan gruplar tarafından durdurulması istenmiştir. Daha sonra Mark Zuckerberg yaptığı açıklama ile WhatsApp’ın 1 milyar kullanıcıya ulaştığını açıklamıştır.
5. CapCut (3.57 MİLYAR)
Ücretsiz olarak kaliteli videoların oluşturulduğu bir uygulamadır. Video düzenleme uygulaması olarak bilinen CapCut sayesinde sosyal medya hesaplarınız için kaliteli videolar oluşturabilirsiniz. Hatta uygulamayı kullanarak Instagram için Reels videolar oluşturup onları da paylaşabilirsiniz. Video düzenleme uygulaması CapCut, genellikle TikTok kullanıcıları için yardımcı bir düzenleyici olarak öne çıkıyor. Sensor Tower verilerine göre yalnızca Şubat ayında 13 milyon kez indirildi. Ek olarak video düzenleme aracı, popüler şarkılar, filtreler ve özel efektler eklemek için bazı özellikler mevcut. CapCut, TikTok’ un ana şirketi ByteDance’ e ait.
6. Snapchat (3.30 MİLYAR)
Snapchat; Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown’ dur. Akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Fakat hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. İlginç bir şekilde kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere’de tercih edilmektedir
7. Telegram (3.10 MİLYAR)
Telegram, çoklu platform desteği sunan, güvenli anlık mesajlaşma servisidir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yaratılmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcuttur. Ağustos 2013’te yayın hayatına başlamıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB’a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Ayrıca geliştiricileri Kasım 2016’da Telegraph isminde başka bir uygulama hazırlamıştır. Burada kullanıcılar çeşitli formattaki içerikler oluşturuyorlar ve hikâye yazıyorlar. Telegram 2021 yılı ocak ayında 500 milyon aktif kullanıcıya ulaşmıştır.
Gizlilik ve Güvenlik -Dünyadaki En Popüler 10 Uygulama
4 Kasım 2014’te Telegram, Telegram kurucularının aralarında konuştuğu mesajlara erişebilen kişiye $300.000 ödül vereceği bir yarışma düzenledi. 11 Şubat 2015’te yarışma bitti ve kazananı olmadı. Ayrıca Telegram, hükûmetler dahil olmak üzere hiçbir 3. partiyle bugüne kadar veri paylaşmamıştır.
8. Subway Surfers (3.04 MİLYAR)
Subway Surfers, 2013 yılında çıkmış spor-aksiyon türü Android ve iOS platformlarında oynanabilen geniş tabanlı video oyunudur. 2019 yılında şubat ayından itibaren Google Play Store üzerinde 1 milyar kullanıcı barajını aşmıştır. Zira oyun tekrar entegre edilerek değişik ülkelere gidilebilmekte, tren yolunda koşarak altınları topluyorsunuz. Sonuç olarak en yüksek puanı yaparak arkadan koşan bekçi ve köpeğinden kaçma esasına dayalı olup ilerledikçe hızlanmaktadır.
9. Stumble Guys (2.54 MİLYAR)
Stumble Guys, 32 oyuncunun gerçek zamanlı oynadığı online bir oyundur. Bir oyuncu zafere ulaşana kadar artan kaos içinde, tur üstüne turda seviye atlayarak mücadele ediyor. Aslında elemesi olan bir devasa çok oyunculu oyundur. Zaten oyunun açıklaması da kendi kadar eğlenceli! “Saçma mücadeleler ve garip nesnelerin olduğu silsilenin içinde dalarak rakiplerini saf dışı bırak ve her şeyin üstesinden gelerek zafere ulaş! Her şeyi yok etmeye hazır mısın? Stumble Guys elemeli oyununu hemen indirerek bu nihai çılgınlığı…”
10. Spotify (2.38 MİLYAR)
Dünyadaki En Popüler 10 Uygulama arasında müziksiz bir liste zaten düşünemezdik! Spotify, İsveç merkezli bir müzik veri akışı ve podcast servisidir. Aralarında Sony, EMI, Warner Müzik Grubu, The Orchard ve Universal’ in de bulunduğu bir dizi seçkin bağımsız plak şirketlerinden seçilmiş müziklerin sınırsızca dinlenmesine izin veriyor. İlaveten aylık abonelik sistemiyle çalışan bir dijital müzik platformudur. Yani müziklere sanatçı, albüm, plak şirketi, tür ya da çalma listesinin yanı sıra doğrudan arama ile erişebilirsiniz. Ekim 2008’de İsveçli bir şirket olan “Spotify AB” tarafından yayımlanan bir servisti. Şuanda ise 26 Ekim 2022 itibarıyla 195 milyonu aylık abone olmak üzere 468 milyon kullanıcısı vardır. Kullanıcılar ister görsel ve radyo tarzındaki reklamlarla desteklenen ücretsiz bir hesap açabiliyor. Eğer isterlerse ödemeli abonelik satın alarak daha yüksek ses kalitesi, çevrimdışı dinleme ve istediği şarkıyı çalabilme gibi özelliklere sahip olabilirler.
KAYNAK: BUSINESS OF APPS, VIKIPEDI