Dünya Dışında İlk Uçak Havalandı – Ingenuity

mars-rover-space-travel-robot

Paylaşmayı unutmayın.

Dünya Dışında İlk Uçak Havalandı: Ingenuity – Bundan yaklaşık olarak iki ay önce kızıl gezegene bir Rover inmişti. Perseverance. Rover Mars’ta ne kadar insanlıktan uzak tek başına gibi dursa da yanında makine bir arkadaşı vardı. Ingenuity aylarca süren yolculuğu Perseverance‘nin karnında geçirdi. Perseverance Mars yüzeyine başarılı bir şekilde iniş yaptığında kendi görevi için çalışmalara başladı. Öncelikle Rover’dan kilitlerini açarak kendini ayırdı . Daha sonra güneş panellerini kullanarak enerji depolamaya başladı. Neredeyse geceleri  -90 dereceye düşen Mars’ta varlığını sürdürmek için. Yeterli enerjiyi topladığında yani geçtiğimiz günlerde pervanelerini çalıştırarak ilk uçuş denemelerini yaptı. Bu ana kadar her şey yolunda gitti. Önemli görevi Mars yüzeyinde uçmaktı. Yani dünyamız dışında uçan ilk makine olmak.

Dünya Dışında İlk Uçak Havalandı – Ingenuity

Ingenuity Özellikleri

dunya-disinda-ilk-ucak-havalandi-ingenuity
@spectrum

Hepimizin bildiği gibi bir şeyin havalanması için havadan daha hafif olması ya da hava geçirgen özellikte olması gerekiyor. Haliyle Mars gezegeninde uçacak bir uçağında normal dünyamızdaki uçaklara kıyasla çok daha hafif olması gerekiyordu. Ingenuity aracının toplam ağırlığı ise sadece 1.8 kg.4 bacaklı pervaneleri bulunan bir araca göre çok hafif değil mi?

Bu kadar hafif olması için mühendisler pervaneleri karbon fiberden yapmış.( Karbon fiber , teknoloji ürünü ipliksi bir tür maddedir. Ana bileşimleri karbonlaşmış akrilik elyaf (Orlon), katran ve naylondur. Karbon fiberin yapısı, çelikten 4,5 kat daha hafif olmasına rağmen 3 kat daha dayanıklıdır. Karbon fiber, naylon gibi esnek ve orlon gibi de orta derecede dayanıklı değildir. Daha sert ve çok daha dayanıklıdır.) Alt tarafında bulunan pilleri şarj edebilmek için üzerinde güneş panelleri bulunuyor. Yine alt kısmında beynini aşırı sıcak ve soğuktan korumak için koruyucu bir tabaka var. Ve bu tabakanın üzerinde de tabii ki sensörler ve kameralar var. Mars’a gönderilen birçok araç var bu zamana kadar fakat en çok kamera ve sensöre sahip olan araç Perseverance. Tabii ki aynı oranda Ingenuity de.

Presverance ve Ingenuity ‘in üzerinde birçok kamera ve sensör olduğundan bahsetmiştik.Ingenuity bu zamana kadar sadece iniş sırasında Jezero kriterini görüntüleyebilmişti. Presverance ‘den ayrılmasıyla birlikte daha çok fotoğraf göndermeye başladı. Ve bu gönderilen fotoğraflar birçok farklı açıdan çekildiği için daha kaliteli ve gerçekçi.

dunya-disinda-ilk-ucak-havalandi-ingenuity
@therobotreport

Sembolik Bir Uçuş

Sizlerle bir ayrıntıyı paylaşmak istiyorum. Ingeunity’nin ne kadar hafif olduğundan bahsetmiştik. Fakat o hafifliğin içine NASA ekibi sembolik bir parça yerleştirmeyi de başarmış. O sembolik parça bir kumaş parçası. Ama basit bir kumaş parçası değil.

Dünya havacılık tarihinde yapılan ilk uçuş denemesinden alınan küçücük bir kumaş parçası da NASA mühendisleri tarafından Ingenuity’nin gövdesine yerleştirdi. İlk uçuş denemesi Wright kardeşler tarafından 17 Aralık 1903 yılında gerçekleştirilmiştir.

dunya-disinda-ilk-ucak-havalandi-ingenuity
@edition

Gelelim Ingenuity ‘nin başarısına uçuşun 12 Nisan Pazartesi günü yapılması planlanırken Mars’taki  olumsuz hava koşulları sebebiyle uçuş 19 Nisan’a alındı. Ve milyonlarca insanın beklediği tarihi an an be an (15-18 dakika sürmekte görüntülerin dünyaya gelmesi)Ingenuity’nin kalkışına tanıklık etti. Kendi kamerasından çektiği bir fotoğrafta Ingenuity tamamen havada Mars yüzeyine düşen gölgesini görüntüler şekildeydi. Ingenuity 39 saniye süren ilk uçuşunda 3 metre yükseklikten bu fotoğrafı yakalamış.

Merak edenler için uçuş videosunun linkini buraya bırakıyorum.

Gelecek uçuşlarda Ingenuity ‘nin havada kalış süresinin kademeli olarak artırılması NASA’nın planları arasında. Ingenuity dünya dışında bir gezegende ilk uçan hava aracı unvanını geçtiğimiz günlerde aldı.

Dünya dışında ilk insansız tamamen otonom bir helikopterle uçuş yapılması insanlık için belki de yepyeni bir umut. Bundan neredeyse 10 yıl önce bunlar insanlığa imkansız gelirken şuan gerçekleştirilebiliyor. Gelecek beklediğimizden daha yakın. Kim bilir Mars’ta ya da başka gezegenlerde bizleri neler bekliyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar