Drone: Gökyüzündeki Uçan Gözümüz

drone

Paylaşmayı unutmayın.

İnsansız Uçak Sistemi (UAS) veya İnsansız Hava Aracı (UAV) olarak bilinen drone ve TDK’nın isimlendirmesi ile uçangöz, uzaktan kumandayla uçurulabilen bir araçtır. Muhtemelen fark ettiğiniz gibi, teknoloji hızla ilerledikçe giderek yaygınlaşmakta hatta online alışveriş devi Amazon; sevkiyatlarını drone ile yapmaktadır. Dronelar tarımdan, sağlık hizmetlerine, arkeolojiden, orman güvenliğine, enerjiden inşaata, birçok sektörü değiştiriyor. Hatta, 2016’da 2,5 milyon olan drone satışlarının 2020’de 7 milyona yükseleceği, neredeyse % 180 artış göstereceği öngörülüyor.

drone amazon

@theverge

Bu, daha yeni ve daha çeşitli versiyonlarının sürekli olarak pazara girdiği ve farklı model türlerine ayak uydurmanın zorlaşacağı anlamına geliyor. İşleri daha da kafa karıştırıcı hale getirmek adına, şu an için hiçbir resmi ana kategorizasyon veya farklı drone türlerine dair standartlar belirlenmemiş! İşlerin anlaşılmasını kolaylaştırmak adına droneları üç ana kategoriye ayırarak her tip drone için avantajlar, dezavantajlar ve tipik kullanımları şeklinde bir inceleme gerçekleştirdik.

İşte en çok geliştirilen 3 ana tür:

1- Sabit Kanat

Sabit kanatlı bir drone hareketsiz bir kanattan oluşur ve uçak görünümünde olup uçak gibi çalışmak üzere tasarlanmıştır. Sabit kanatlı droneların diğerlerinden farkı dikey asansör pervaneleriyle tek bir yerde kalamamaları, enerjileri yettiği sürece belirlenmiş bir yoldan gitmeleridir. Bu, droneların diğer iki ana kategorisine kıyasla çok daha verimli olabileceği anlamına gelir.

tarımda kullanılan bir drone

@static1.squarespace

Avantajları👍

  • Ortalama uçuş süresi birkaç saattir ve drone gaz motoruyla beslenirse 16 saate kadar uçabilir.
  • Sabit kanat yüksek irtifada uçabilir.
  • Havada diğer modellere göre daha affedicilerdir.
  • Daha fazla ağırlık taşıyabilirler.

Dezavantajları👎

  • Pahalı olabilir.
  • Onları uçurmak genellikle eğitim gerektirir.
  • Çoğu zaman havalandırmak için fırlatma rampası gerekir.
  • Diğer iki kategoriye göre indirmek daha zordur.
  • Sadece ileri doğru gidebilir ve havada duramaz.

Tipik Kullanım Alanları

Sabit kanatlı drone tasarımı daha çok veri odaklı olduğundan genellikle hava haritası, denetim, tarım, inşaat, güvenlik ve gözetim gibi ticari amaçlar için kullanılırlar.

AgEagle RX48 tarım amaçlı kullanılan sabit kanatlı drone için bir örnek ve elle fırlatılarak otonom bir şekilde uçabiliyor.

2- Tek Pervane

Tek pervaneli drone güçlüdür, yapı ve tasarım bakımından gerçek helikopterlere benzemektedir. Bir dönen kanadı, büyük bir pervanesi, yönlendirme ve denge için de kuyrukta küçük boyutlu bir pervanesi vardır. Uçurabilmek için öncelikle fırlatmak gerekir.

tek pervaneli drone

@nerdist

Avantajları 👍

  • Havada durabilir.
  • Güçlü ve dayanıklı olacak şekilde üretilmiştir.
  • Uzun bir uçuş süresine sahiptir, uçuş süresi drone gazla çalışırsa artar.
  • Ağır bir yük kapasitesi vardır.

Dezavantajları 👎

  • Kullanımı çoklu pervaneye sahip dronedan daha zordur.
  • Pahalı olabilir.
  • Karmaşık bir yapısı vardır.
  • Ağır döndürme bıçağı nedeniyle tehlikeli olabilir.

Tipik Kullanım Alanı

Araştırma, hava lazer taraması ve inceleme için kullanılır.

3- Çok Pervaneli

Gökyüzündeki göz olarak adlandırılan çok pervaneli, drone türleri arasında en popüler olandır. Bu, hava fotoğrafçılığı, film yapımı ve gözlemleme için popüler bir seçimdir. Profesyoneller ve hobi olarak kullananlar tarafından küçük boyutu ve kolayca uçmaya hazır olması nedeniyle kullanılır. Ucuz ve üretimi kolaydır.

Birçok pervanesi vardır; tricopters (3 pervaneli), quadcopters (4 pervaneli), hexacopters (6 pervaneli) ve octocopters (8 pervaneli) şeklinde sınıflandırılmaktadırlar.

çok pervaneli drone

@alles

Quadcopters (4 pervaneli), çok pervaneli dronelar arsında en popüler olandır.

Avantajları 👍

  • Kolay kontrol edilebilir ve manevra kabiliyeti vardır.
  • Havada durabilir.
  • Kolayca iniş yapabilir.
  • Oldukça dengelidir.

Dezavantajları 👎

  • Çok pervaneli dronelar sınırlı bir uçuş süresine (genellikle 15-30 dakika) sahiptir.
  • Yük kapasiteleri düşüktür.
  • Drone enerjisinin çoğu, yer çekimi ile savaşmak ve havada stabilize olmak için harcanır.

Tipik Kullanım Alanları

Hava fotoğrafçılığı ve video hava denetimi, eğlence, tarım, inşaat, güvenlik.

Diğer Drone Kategorileri

Droneları üç ana kategoriden daha fazla kategoriye da ayırabiliriz:

  • Boyutuna Göre

Nano: Bir böcek boyutundan 50 cm’ye kadar olanlar nano drone olarak adlandırılır.

nano drone

@computergear

Küçük: Bir böceğin büyüklüğünden daha büyük ama yine de oldukça küçüktür (uzunluk 2 metreden az). Çoğu drone bu büyüklüktedir. Bu dronelar bir kişi tarafından ele alınabilir.

Orta: Hafif uçaklardan daha küçüktür ve iki kişi tarafından taşınabilir.

Büyük: Genellikle küçük bir uçak boyutundadır. Askeri amaçlı ve gözetleme gerektiren durumlarda kullanılır.

  • Menziline Göre

Yakın Mesafe: En yakın menzilli dronelar genellikle yaklaşık 3 mil civarında yol alır ve havada ortalama 20-30 dakika kalabilirler. Tüketici droneları bu kategoriye girer.

Kısa Mesafe: Çoğu kısa menzilli drone, 30 mile kadar kontrol edilebilir ve ortalama 1 saatten 6 saate kadar havada kalabilir.

Orta Mesafe: Çoğu orta menzilli drone 90 mile kadar kontrol edilebilir ve 12 saate kadar havada kalabilirler.

  • Dayanma Süresine Göre

Çoğu dayanıklı drone 400 mile kadar kontrol edilebilir ve aralıksız 3 güne kadar havada kalabilir. Bunlar genellikle bilimsel verilerin gözlemlenmesi ve toplanması için kullanılır.

  • Amacına Göre

Dronelar yarış, oyun, teslimat, fotoğraf çekimi, GPS ve VTOL( dikey kalkış ve iniş) amaçlı kullanılabiliyor.

dolce&gabbana drone ile defile

@VictorVIRGILE/Gamma-Rapho

21 Şubat’ta başlayan Milano Moda Haftası ilginç bir defileye ev sahipliği yaptı.  İtalyan moda devi Dolce & Gabbana, el çantaları tanıtımında podyumda model yerine drone kullandı. Bu durum gösteriyor ki droneları amaç bakımından sınırlamak yakında çok zorlaşacak.

Bergmann Associates tarafından yayınlanan insansız hava araçları (İHA) sektörünün incelendiği “İnsansız Hava Araçları & Geleceğiniz” adlı raporun yazarlarından Skyop Başkanı Brian Pitre droneların özellikle tarım sektörünün çok önemli bir parçası olduğunu ve sektörün gelecekteki en önemli büyüme alanı olacağını belirterek, sigorta denetimlerinin, acil durum kurtarma operasyonlarının, ilk müdahale ekiplerinin, inşaatın, tesis denetimlerinin ve tabii ki eğlence ve medya sektörlerinin vazgeçilmezi olacağını vurguladı.

Öte yandan Pitre “Biz tasarımcılar, mühendisler ve mimarlar  hazır olalım çünkü bu çok yıkıcı bir teknoloji. Çok yakın bir gelecekte iş yapış şekillerimiz tamamen değişecek” ifadeleriyle drone teknolojisinin çok geniş bir etki alanının olacağına işaret etti. Tabii tüm bunlar çok ilginç gelişmeler olsa da, havada hareket eden droneların bir de hava sahalarını ihlal etmeleri veya savaş sanayinde insansız silaha dönüşmelerinin etik boyutu gibi tartışmalar var. Ülkelerin hava sahalarının kontrolsüz bir şekilde ihlal edilmemesi için hükumetler bu yeni teknolojiler konusunda düzenlemeler getirmeye başladı.

Yasalar problemlerin oluşumunun ardından doğar bakalım dronelar önümüzdeki günlerde nelere sebep olacak ve hangi değişimleri getirecek?!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar