Dijital Yaşamlar & İçindeki Yerimiz

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüzde teknolojik ürünler ile o kadar haşır-neşir olduk ki; onlar yanımızda olmadığında kendimizi rahatsız hissediyoruz. Düşünsenize, cep telefonunuzu yanınıza almadan dışarı çıktığınızı… Ne kadar korkunç bir şeymiş gibi geliyor öyle değil mi ?

Peki sadece cep telefonu mu ?

Tabletler, dizüstü bilgisayarlar, taşınabilir şarj cihazlarımız. Evde şarj artık doldurmak yetmiyor, taşınabilir şarj cihazları da yanımızda taşıyoruz. Bir kafede otururken önceden manzarasına göre yerimizi seçerdik, şimdi ise priz neredeyse orayı arıyoruz.

Bunlardan vazgeçmek düşündüğümüz kadar kolay değil maalesef ve emin olun sadece sizin için değil, herkes için böyle. Çünkü hayatımızın kontrolünü artık onların eline verdik desek yanlış olmaz herhalde. Tüm iletişimimiz, fotoğraflarımız, mesajlarımız kısaca her şeyimiz bu cihazlar ve içindeki uygulamalar üstünden oluyor.

@kaboompics

Konu üzerinde Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre; günlerimizin yarısını telefon/tablet ekranlarında geçiyoruz. Aslında bu sadece Amerikalılar için dersek yanlış olur. Bu hepimiz için geçerli. Ekranlardan gözümüzü alamıyoruz.

Minimalizm kitabının yazarı Cal Newport, gerçek hayatta insanlarla iletişim kurmanın Facebook veya Instagram ile aynı olmadığını insanlara anlatmak zorunluluğunu hissettiğini belirtmekte ve doğru habere ulaşmak için ise Twitter’in iyi bir tercih olmadığını söylüyor.

Geliştiricilerin oluşturduğu topluluk olan Glitch’in CEO’su Anil Dash, Facebook, Instagram veya Google’dan çıkmanın mümkün olmadığını belirtmekte. “Hesabınızı kapatırsınız. Ancak verileriniz hala onlardadır.” diyor. Tam burada “Big brother is watching you.“desek yanlış olmaz.:)

@Gadini

TED konuşmacısı Bored and Brilliant kitabının yazarı Manoush Zomorodi ise, teknolojinin kişisel hayatlarımıza olan etkileri üzerindeki tartışmalarının kamuoyunda daha yeni başladığını söylüyor. Bize söyleyeceği bir önerisi de var; büyük teknoloji şirketlerinin gizlilik, AI(Yapay Zeka), yanlış bilgilendirme, algoritmik ayrımcılık üzerindeki etkilerini, aygıtları kapatıp yoga yapmamız gerektiği önerisinde bulunmakta. Tabi ki illa yoga yapacağız diye bir şey yok. 🙂

Yoga veya başka bir şey buna karar verecek olan sizsiniz. Ama hepimizin kabul edeceği bir şey var; o da bu cihazlardan biraz uzaklaşmamız ve gerçek hayata dönerek, dışarıda da akıp giden bir yaşamda olduğumuzu unutmamamız!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar