Dijital Pazarlamanın En Büyük Üç Değişimi

Dijital Pazarlamanın En Büyük Üç Değişimi

Paylaşmayı unutmayın.

Dijital Pazarlamanın En Büyük Üç Değişimi – Dijital pazarlama, büyük ve küçük şirketlerin ürünlerini tüketicilere pazarlamak için kullanabileceği devrim niteliğinde bir yoldur. Sayısız seçeneklerden ölçeklenebilir bütçelere kadar dijital pazarlama, şirketlerin kendilerini tüketicilere sunma biçimlerini değiştirdi. 

Dijital pazarlama, başından beri hızlı bir evrim döngüsü içinde olmuştur. Burada, dijital pazarlamanın son birkaç on yılda değiştiği en büyük yollardan bazılarına kısa bir genel bakışın yanı sıra; her bir değişikliğin gelecekte nereye gidebileceğine dair bazı düşünceler yer almaktadır.

Dijital Pazarlamanın En Büyük Üç Değişimi

İletişimden İçeriğe

Dijital Pazarlamanın En Büyük Üç Değişimi
Photo by John Schnobrich on Unsplash

Dijital pazarlamanın doğuşu, 1990’ların başında daha geniş internet erişilebilirliğinin başlamasıyla aynı çizgide. Aslında, ilk tıklama başlığı 1993 gibi erken bir tarihte ortaya çıktı. Gelecek yıllar için ücretli reklamlar ve tıklama odaklı trafik çağını başlattı.

Çok geçmeden Google, aramanın gücünü internetin o zamanlar evcilleştirilmemiş vahşi doğasına getirerek, lansmanı yaptı. Bu bağlantı ve aranabilirlik çarpışması, internet kullanımında ve bununla birlikte dijital pazarlamada bir patlamaya yol açtı.

Bununla birlikte, uzun bir süre, çoğu çevrimiçi reklamcılığın odak noktası; ücretli arama sonuçları ve bilgilerin yanı sıra sunulan afişler ve reklam blokları üzerinde olma eğilimindeydi. İnternet genellikle bir iletişim biçimi ve temel bilgi keşfi olarak kullanılmıştır. Bu, reklamcılıkla daha derin veya kapsamlı bir şekilde hemen örtüşmedi.

Ancak zaman geçtikçe, reklam ve internet fikri yeni bir arenaya dönüştü: içerik pazarlaması

Ve bu, yalnızca arama motorlarını içeriğinize SERP’lerde öncelik vermeleri için kandırmak olan anahtar kelime doldurma gibi faaliyetlere atıfta bulunmaz. Pazarlamacılar, müşterilere ulaşmanın bir yolu olarak kaliteli içeriğe öncelik vermeye başladılar. Hedef demografiniz için değerli olan tek bir içeriğin, marka bilinirliğini ve müşteri sadakatini artırması mümkün. 

SERP, herhangi bir arama motorunda anahtar kelimeyi yazıp arattığınızda karşınıza çıkan sonuç listesinin ismidir.

Aynı zamanda, iyi kullanıldığında içerik pazarlaması SEO, sosyal medya ve e-posta gibi diğer dijital pazarlama alanlarını da destekler. Örneğin, dijital pazarlama ajansı Hennessey Digital, tek bir içeriğin “organik trafik (SEO aracılığıyla), tıklamalar (e-posta yoluyla), geri bağlantılar (yine SEO aracılığıyla) ve etkileşim (sosyal medyada) oluşturmanıza yardımcı olabileceğini açıklıyor.

Dijital Pazarlamanın En Büyük Üç Değişimi
Photo by Stephen Phillips – Hostreviews.co.uk on Unsplash

İnternet hala her zaman olduğu gibi aynı iletişim aracı. Ancak, pazarlamacıların pazarlama mesajlarını içerik aracılığıyla iletmek için bunu kullanma biçimleri önemli ölçüde değişti. 

Karışıklıktan Standardizasyona

Pazarlama dijitalleştiğinde, birçok işletme için erişilebilirlik eksikliğinden muzdaripti. Zamanla, bu aşırı karmaşıklık ve standardizasyon eksikliği sorunu baştan sona ele alındı. Dijital pazarlama, pazarlamacılar düşünülerek oluşturulmuş çok sayıda uygulama ve araçtan yararlandı. Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) araçları, müşteri verilerinin düzenli tutulmasına yardımcı olur. Sosyal medya yönetim platformları, şirketin sosyal sayfalarını düzene sokar. Web sitesi oluşturucuları, bir e-ticaret mağazası oluşturmayı hızlı, kolay ve uygun maliyetli hale getirdi.

Hâlâ yapılması gereken yeterli miktarda iş var. Ancak en küçük pazarlama ekipleri için bile dijital pazarlamanın gücüne erişmek kolaylaştı – en azından geçmişe kıyasla. Sadece bu değil, aynı zamanda AI ve makine öğrenimi gibi teknolojiler de basitleştirme sürecini geleceğe kadar sürdürmeyi vaat ediyor.

Photo by Edho Pratama on Unsplash

Çerezlerden Veri Analizine – Dijital Pazarlamanın En Büyük Üç Değişimi

Başlangıçta, internet anonim bir alandı. Mahremiyetini korumak isteyen herkes bunu nispeten kolaylıkla yapabilirdi. Bununla birlikte, zamanla veriler ve bilgiler bol miktarda kullanılabilir hale geldi. Bu, siber güvenlik gibi alanlarda sorunlar yarattı. Ancak her yerdeki pazarlamacılar için bir nimet.

İlk internet çerezi 1994’te oluşturuldu. Ancak daha önemli miktarda bilginin kullanılabilir hale gelmesi yaklaşık on yıl aldı. Ardından, yüzyılın başında sosyal ağ siteleri ortaya çıkmaya başladı. Friendster ve Myspace gibi siteler erken ortaya çıktı. Böylelikle, 2000’lerin başında yerini Facebook ve LinkedIn gibi endüstrinin müdavimleri aldı.

Tüketiciler kişisel ağ için interneti kullanmaya başladıkça, mevcut veri miktarı arttı. Akıllı telefonların gelişi, pazarlamacılar kendilerini sürekli büyüyen bir veri dağıyla karşı karşıya bulana kadar bu eğilimi hızlandırdı.

Bu, modern dijital pazarlamada iki kritik gelişmeye yol açmıştır. İlk olarak, pazarlamacıların çabalarını daha önce hiç görülmemiş bir hassasiyetle hedeflemesine izin verdi. Artık gelişmiş analitiklerle donatılmış pazarlama araçları, pazarlamacıların gönderdikleri her mesajı kişiselleştirmelerini sağlıyor.

İkinci önemli faktör şeffaflıktır. Pazarlamacıların artan miktarlarda veri toplaması, hem pazarlama ekiplerine hem de temsil ettikleri şirketlere belirli bir sorumluluk yüklemiştir. Bunu, her zaman bilgi dağlarında oturan Google ve Apple gibi markalarda görmek en kolay olanıdır. Ancak daha küçük kuruluşlar bile müşterilerinin bilgilerini yasal ve saygılı bir şekilde nasıl koruyacaklarını ve kullanacaklarını düşünmek zorunda kaldı.

Hem şeffaflık hem de bireyselleşme kavramları hala ivme kazanmaya devam etmekte. Kurumsal sosyal sorumluluk çağrıları artmaya devam ederken, şeffaflık gün geçtikçe daha önemli hale geliyor. Aynı zamanda, her bir pazarlama mesajını kişiselleştirme ve uyarlamak oldukça önem arz ediyor.

Photo by Myriam Jessier on Unsplash

İçerik pazarlamasından standardizasyona ve veri analitiğine kadar, dijital pazarlama mütevazi başlangıcından çok yol kat etti. Yine de, dijital pazarlama alanının gelecekte büyümesi ve gelişmesi için hala sonsuz bir potansiyel var. 

Soru şu ki, dijital pazarlamanın ilerleyen evrimini hangi yeni konular veya yenilikçi teknolojiler yönlendirecek? Şöyle ki, bu sadece zamanın cevaplayabileceği bir soru.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar