En Trend 8 Google Uygulaması
Konu Dijital Pazarlama olunca akla ilk gelen araçlardan biri Google. Elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsayan dijital pazarlama konusunda pek çok araç geliştiriliyor. Google ise her geçen gün yeni bir ürün için çalışıyor. İşte amacınıza uygun kullanabileceğiniz En Trend 8 Google Uygulaması.
1990’lar ve 2000’lerdeki gelişim, markaların ve işletmelerin pazarlama için teknolojiyi kullanma şeklini değiştirdi. Hatta dijital platformlar, pazarlama planlarına ve günlük hayata giderek daha fazla dahil oldu. Arama motoru optimizasyonu (SEO), arama motoru pazarlama (SEM), içerikle pazarlama, etkileyici pazarlama, içerik otomasyonu, kampanya pazarlaması, veriye dayalı pazarlama, elektronik ticaret pazarlaması, sosyal medya pazarlama kombinasyonlarını kullanan dijital pazarlama kampanyaları yaygınlaştı. İşte Dijital Pazarda En Trend 7 Google Uygulaması.
1.Google My Business
En Trend 8 Google Uygulaması arasında ilk olarak bu uygulamadan bahsedebiliriz. Google İşletme Profili, işletmelerin ve kuruluşların internette, Google genelindeki kimliklerini yönetmelerini sağlayan, kullanımı kolay bir araçtır. Müşterilerin işletmenizi bulmasına yardımcı olmak için işletmenizi doğrulayabilirsiniz ve işletme bilgilerinizi düzenleyebilirsiniz.
Müşterilerinizden gelen yorumları okuyup yanıtlayabilirsiniz. Ayrıca, faaliyetlerinizi gösteren fotoğraflar yayınlayabilirsiniz. İşletme Profillerine fotoğraf ekleyen işletmeler, eklemeyen işletmelere göre Google Haritalar’ da %42 oranında daha fazla yol tarifi isteği ve web sitelerine %35 oranında daha fazla tıklama almaktadır.
Üstelik Google’da İşletme profilinizi oluşturmak tamamen ücretsizdir. Profilinizi hiçbir maliyete katlanmadan oluşturabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, daha fazla müşteriye erişmek için işletmenizi Google Arama ve Haritalar’dan yönetebilirsiniz.
2.Google Alışveriş
Eski adıyla Google Product Search, Google Products ve Froogle, Craig Nevill-Manning tarafından oluşturulmuştur. Aynı zamanda kullanıcıların çevrimiçi alışveriş web sitelerinde ürün aramasına da yardımcı olur. Ve farklı satıcılar arasındaki fiyatları karşılaştırmasına olanak tanıyan bir Google hizmetidir. Yani belirli ürünleri aramak, departmanlara göz atmak ve trend olan ürünleri ve promosyon tekliflerini görmeyi sağlar. Dijital Pazarda En Trend 8 Google Uygulaması içinde en çok tercih edilen ikinci uygulama. Bu uygulama sayesinde göz atma ve alışveriş listelerine, sipariş geçmişine ve bildirim ayarlarına erişebildiği alışveriş ana sayfasına açılabilirsiniz.
3.Google Drive
Google tarafından oluşturulan ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini sağlar. Bunun yanı sıra dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan bir ofis paketidir. Google Dokümanları E-Tablolar ve Slaytlar’ dan oluşur. Google Drive’ da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından arayabilirsiniz. Ayrıca hizmete, @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolabilirsiniz.
4.WordPress
Hypertext ön işlemci dilinde yazılmıştır. HTTPS ile desteklenen bir MySQL veya MariaDB veritabanıyla eşleştirilen bir ücretsiz ve açık kaynaklı içerik yönetim sistemidir. Dijital Pazarda En Trend 8 Google Uygulaması içinde içerik editörlerinin en çok kullandığı uygulamalar arasındadır. Özellikler, WordPress içinde “Temalar” olarak adlandırılan bir eklenti mimarisi ve bir şablon sistemi içerir. WordPress başlangıçta bir blog yayınlama sistemi olarak oluştu. Ancak daha geleneksel posta listeleri ve medya galerileri, üyelik siteleri, öğrenim yönetim sistemleri (LMS) ve çevrimiçi mağazalar dahil olmak üzere diğer web içeriği türlerini desteklemek için gelişti. WordPress bir CMs (Content Management System / İçerik Yönetim Sistemi)’dir. Bu niteliği ile sadece makale yazma ve düzenleme veya blog sistemi olarak kullanmıyoruz. Aslında her türlü içeriğin düzenlenip yayımlanabileceği bir platform olduğu anlamına gelmektedir.
5.Google Dokümanlar
Google tarafından geliştirilen bir web tabanlı kelime işlemci, yazılımıdır. Google’ın kendi Google Drive hizmeti içerisinde sunulan ofis paketi yazılımının bir parçasıdır. Ayrıca Google Slaytlar ve Google E-Tablolar da buna dahildir. Paket kullanıcıların çevrimiçi olarak doküman oluşturmasını ve düzenleyebilmesini sağlar. Buna ek olarak diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak iş birliği yapabilmelerini sağlıyor. Aslında Microsoft Word ve Apple Pages ile benzer özelliklere sahiptir.
Detayları ile GoogleDocs
Üç uygulama web uygulamaları, çevrimdışı çalışan Chrome uygulamaları ve Android ve iOS için mobil uygulamaları olarak kullanabilirsiniz. Çünkü uygulamalar Microsoft Office dosya biçimleriyle uyumludur. Pakette ayrıca Google Formlar, Google Çizimler ve Google Tablolar (beta) da yer alıyor. Fakat Formlar ve Tablolar sadece web uygulamaları olarak sunuluyor. Ama Çizimler Chrome uygulaması olarak da sunuluyor. Bu paket Google Drive ile sıkı şekilde entegre olarak çalışıyor. Uygulamalarla oluşturulan tüm dosyalar Google Drive’ a kaydediliyor.
Google Dokümanlar dokümanları gerçek zamanlı olarak düzenlemek için iş birliği sağlayan bir araç görevi görür. Dokümanları aynı anda birden fazla kişi ile paylaşabilir, açabilir ve düzenleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanıcılar diğer iş birliği yapan kişilerin değişikliklerini de kare kare görebilir.
6.Google Pay
2017’de Google tarafından çevrimiçi alışveriş için bir ödeme yöntemi olarak başlatılan bir ödeme sistemidir. Google Chrome’un otomatik doldurma özelliğinin markalaşmasını devraldı. Google Pay hizmetinin Android Pay’ in tüm özelliklerine sahip olması ve para talep etme ve gönderme gibi Google Wallet özelliklerini içermesi gerekir.
7.Google AdSense
Her aşamadaki İnternet sitesi yayıncılarının, site içeriğiyle ilgili reklamları sitelerinde göstererek para kazanmalarını sağlayan bir Google ürünüdür. Reklamlar, ziyaretçilerin sitede aradıkları konulara ve ilgi alanlarına uygun olduğu için tercih ediyoruz. Bu nedenle hem sayfaları zenginleştirir hem de siteden para kazanma olanağı sağlar.
AdSense uygulaması, sizlere yayıncılara özelleştirilmiş web veya site araması da sunma imkânı sağlamakta. Böylece yayıncılık yapıyorsanız, arama sonuçları sayfalarında gösterilen reklamlar ile de para kazanabilirsiniz. AdSense teknolojisi, sayfalara hedeflenmiş reklamlar yayınlamayı hedeflemekte. Bu sebeple içerik değiştikçe reklamlar da değişir. Aynı şekilde yayıncı ücreti de reklam içeriğine göre değişir. Gösterim ve tıklama başı olmak üzere 2 farklı kazanç şekli bulunmaktadır. Kazanç metodu reklam veren tarafından belirlenir.
Web siteleri için, yayıncı olarak Adsense programına katılmak ön başvuru ve inceleme ile mümkündür. Programa katılma geçmişe göre daha zor hale gelmiş, katı program politikaları ve siteler için kalite kıstasları artırılmıştır. Haftada 25$’ın altında kazanan yayıncılar için e-mail desteği yoktur. Yayıncıların hesapları çoğu zaman bildirimsiz feshedilebilmektedir.
8.Google Tag Manager
Web site ve uygulamalardaki ziyaretçi hareketlerini izleyip seçiminize bağlı olan kullanıcı davranışlarını gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmenizi sağlayan bir kod grubudur. Aslında tıpkı Search Console ve Analytics gibi Google’ın sunmuş olduğu ücretsiz bir araçtır. Bu araç sayesinde sitenizde veya uygulamanızda bulunan kod bloklarına müdahale etmek zorunda kalmadan ziyaretçi davranışlarının tamamlanıp tamamlanmadığını takip edebilirsiniz. Ek olarak GTM ile oluşturduğunuz etiketleri websitenize ekleyerek, geri dönüşümleri takip edebilirsiniz. Ya da Dijital Pazarda En Trend 8 Google Uygulaması içinde Tag Manager’ ı kullanarak yeniden pazarlama yapabilirsiniz. Google Tag Assistant Recordings kullanıcıların internet üzerindeki yolculuklarının kaydını tutmanızı sağlar. Böylece kendi sitenizin tasarımını ve söz konusu siteye Analytics’i uygulama şeklinizi doğrulayabilir ve istediğiniz verileri topladığınızdan emin olabilirsiniz.
Kaynak: Google, Wikipedia
BONUS: SEO Stratejinizi Geliştirin – 4 Ücretsiz Google Aracı