Dijital Kimlik Nedir?
Dijital Kimlik Nedir? – Dijital deformasyon ve teknolojik gündem; insanların şirketlerle iletişimini ciddi anlamda değiştiren bir unsur. Bankacılık işlemlerinden tutunda resmi işlemlere kadar birçok iş, artık dijital kimlik vasıtasıyla internet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Dijital Kimlik Nedir?
Bu gelişmeleri ele aldığımızda dijital kimlik sektörünün her geçen günle birlikte büyümesi de kaçınılmaz. Dijital kimlik; bankacılık, sağlık işlemleri, devlet işleri, eğitim gibi birçok hizmete erişimde kullanılıyor. Sunulan hizmetler de zamanla genişliyor. İnsanların bu hizmetlerden faydalanabilmesi içinse hesap oluşturmaları yeterli oluyor. Bu sayede insanların günlük işlerini çok daha kolay bir şekilde halledebiliyor. Zaman tasarrufu, enerji kaybının önlenmesi gibi avantajlar da sistemin önemli bir parçası.
Şuan aktif olarak kullanılmakta olan 3 farklı dijital kimlik sistemi bulunuyor. Bunlar şu şekilde listelenebilr;
- Merkezi
- Özel Kimlik Sistemleri
- Üçüncü Şahıs Tabanlı Sistemler
Bu sistemler, günümüzde hala aktif olarak kullanılıyor. Teknolojik gelişimler, sosyo – kültürel normların evirilmesi gibi faktörler; sistemlerin zamanla gelişmesine ve değişmesine neden oluyor. Her sistemin kendine özel avantaj ve dezavantajları var. Örneğin, merkezi sistemler güvenlik açısından daha üstün. Ek olarak merkezi olmayan sistemlerde de kullanıcılar daha özgür şekilde hareket edebiliyor. Dijital kimlik sağlayıcıları da bu duruma ayak uydurarak, sektörler için farklı çözümler getiriyor.
Dijital kimlik sağlayıcıları tarafından geliştirilen sistemlerde, birçok sorun ortaya çıkıyor. Kullanıcı bilgilerinin gizliliğini sağlayamamak, bilgileri korsanlara karşı yeterince savunamamak ve kullanıcılara yeteri kadar özgürlük sağlayamamak bu sorunların başını çekiyor. Ayrıca entegrasyon gibi konularda yeteri kadar başarılı olunmaması da pek çok problemi ortaya çıkartıyor.
Dijital Kimlik Kullanım Alanlar
Dijital Kimlik, insanların kimlik bilgilerini bir araya getirerek güvenli olarak nitelendirdiğimiz blok zincir yapılarında saklı bir şekilde tutabilr. Ayrıca BlokChain olarak adlandırılan şifreleme yapısında Dijital kimlik birden fazla avantajı olmakla birlikte blok zincir aracılığıyla yetkilendirmek dijital kimliği daha güvenli hale getiriyor.
Ayrıca dijital kimliğinin sahip olduğu; devlet veri tabanında bulunan bilgilere (boy, kilo, yaşa ek; tıbbi kayıtlar, vergiler, dava dosyaları vb.) ulaşmak için, dijital bankacılık, dijital imza atma için, e-oylama, e-ihale ve bir çok farklı alanda bilgiye erişilip kullanılabilr.
Ayrıca, dijital kimlik uygulamaları hayalinize bile sığmayacak alanlarda kullanılacaktır. Tüm bilgiler bir noktada çok kolay aktarılabilecektir. Bunun faydalı veya zararlı olarak iki uç noktada nitelikleri de vardır.
Dijital Kimlik Sağlayıcıları Ne Yapmalı?
Dijital kimlik sağlayıcılarının bu noktada yapması gereken pek çok şey var. Öncelikle sistemler alelacele oluşturulmamalı ve sistematik şekilde yaklaşılmalı. Mevcut pazarın durumu iyice değerlendirilmeli. Ardından sorunlar, başarısızlıklar ve başarılar analiz edilmeli.
Son olarak Dijital kimlik sağlayıcıları, stratejik konumlarını iyi bir şekilde belirlemelidir. Değer zincirinin önemli bir noktasında yer almak, sektörde başarı elde etmenin altın kurallarından birisi. Müşteri potansiyeli ve getirisi yüksek olan alanlara öncelik verilmeli ve sistemler buna göre dizayn edilmelidir. Ayrıca sektörün içinde bulunduğu tüm durumlar iyi analiz edilmeli ve stratejiler geliştirilmelidir. Bu sayede, gelişen dijital kimlik sektöründe başarı elde etmek mümkün olacaktır.