Dijital Dönüşüm Nedir?
Dijital Dönüşüm Nedir? – Son yıllarda, sektör profesyonellerinin diline bolca doladığı bir kavram var; dijital dönüşüm. Bu yazımızda kısaca dijital dönüşüm kavramının tanımını yapacağız. Sonrasında tarihsel gelişimine ve son olarak departmanlar kapsamında beklentilerine değineceğiz.
Dijital Dönüşüm Nedir?
Fütürist Ufuk Tarhan’ın ifadesiyle dijital dönüşüm; işletmelerin, ülkelerin uyumlanması gereken ve dijital teknolojilerin istisnasız her iş alanına ve bütün süreçleri kapsayacak şekilde entegrasyonunun en kısa ifadesidir.
Bugün elde edilen veriler dijital dönüşüm girişimlerinin neredeyse %70inin başarısızlıkla sonuçlandığını gösteriyor. Dijital dönüşümde sağlam adımlarla ilerlemek için öncelikle doğru bir başlangıç gerekiyor. Akabinde uygulanması mümkün bir yaklaşım geliştirmek için de elbette ki gerçekçi ve kurum ihtiyaçları dahilinde bir yol haritası belirlenmesi gerekiyor.
Dünden Bugüne Dijital Dönüşüm
İnternetin tarihine baktığımızda 1950’li yıllara kadar gidiyoruz. Bu yıllarda ağ tasarımları hükümetlerin projelerinin saklanması ve paylaşılması için kullanılıyordu. Sonrasında, 1969 yılında, bir bilgisayardan diğerine ilk mesaj iletildi. Fakat, 1980 yılına gelindiğinde, henüz WWW paylaşım ağı keşfedilememişken, bilgisayarlar yaygınlaşmaya başladı. Dolayısıyla yakın tarihli dijital dönüşümün başlangıcı da bu gelişme ile oldu. Bilgisayarlar, öncelikle bilgiyi saklamada, ikincisi; problem çözme aracı olarak kullanılıyor ve üçüncüsü; zaman tasarrufu sağlıyordu.
1989 yılı itibariyle WWW bilgi paylaşım sistemi kuruldu. Kurumlar bilgisayarları ağa bağlanarak çok daha verimli kullanmaya başladılar. Ancak 2000’lere gelindiğinde mobil cihazların yaygınlaşmasıyla iletişim alanında yeni bir devrim başlamış oldu.
2010’lu yıllar ile beraber yeni kavramlar duymaya başladık. Yeni medya, endüstri 4.0, nesnelerin interneti bunlardan yalnızca birkaç tanesiydi. Böylelikle yepyeni bir iletişim ortamı doğmaya başladı Dolayısıyla birçok kurum bu noktaya geldiğinde artık dijital dönüşümden uzak kalamayacağını fark etti. Öncelikle üretimden dağıtıma tüm sistemler dijitalleşmeye başladı. Sonrasında çift yönlü iletişim sosyal etkileşime yerini bıraktı. Dahası, her şeyin tek bir merkezden yönetileceği algısı ortadan kalktı.
2020’ler ve sonrası için öngörülen teknolojiler ise sanıldığından çok daha sürede hayatımıza girecek. Özellikle robotlar, yapay zeka, sanal cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve akıllı şehirler bunlara örnektir.
Dijital Dönüşümden Beklentiler Nelerdir?
Dijital dönüşümden temel beklenti, verimliliktir. Başka bir deyişle, daha verimli bir işletme anlayışı geliştirebilmektir. Üretim departmanı için; daha verimli kaynak planlaması, ekonomik mal ve hizmet alımı, geliştirilmesi ve üretimi, lojistik ve stok maliyetlerinin düşürülmesi vardır. Bunun yanında, pazarlama açısından erişmek istenen noktalar ise; gelir artışı, daha yüksek erişim ve yükselen müşteri memnuniyetidir.
Yönetim penceresinden baktığımızda, öncelikle kaynakları ve çalışan performansını izleyebilme beklentisi vardır. İkinci olarak, stratejik karar vermede hızlanma ve gerçek zamanlı iş yönetimi sağlamak önceliklidir. Son olarak, asıl hedef daha verimli, karlı ve sürekli bir işletme olmak, dijital dönüşüm beklentileri arasındadır.
Son olarak; dijital dönüşümde doğru adımları atmak için müşterilere kulak vermek gerekiyor. Jeff Bezos’un şu sözü bize tam da bunu anlatıyor: “Rakip odaklıysanız bir rakip bir şey yapana kadar beklemeniz lazım ancak müşteri odaklı olursanız sektöre öncelik etmiş olursunuz.”
Kaynaklar: wikipedia.org, ufuktarhan.com, hbr.org