Çocuklar Sanal Gerçeklik için Hazır Mı?

VR, AR

Paylaşmayı unutmayın.

Sanal Gerçeklik (VR), kullanıcılara tamamen kendilerini çevrelerine kaptırmış hissi veren, gerçekçi görünen nesneler ve görüntüler içeren bilgisayar teknolojisine dayalı bir atmosferdir. Böyle bir ortama, bir kullanıcı tarafından bir sanal gerçeklik başlığı veya kask kullanılarak erişilir. Bu yazıda önce sanal gerçekliği sonra çocuklar sanal gerçeklik için yeterince bilinçli mi, bilinçlendirilebilir mi sorularını inceleyeceğiz.

Oldukça gelişmiş gözükse de sanal gerçeklik aslında uzun suredir aramızdadır. 3 boyutlu filmler yayınlayan, koku salan ve her şeyi inanılır kılmak için duyumlar üreten yerleşik oturma alanına sahip bir makine olan Sensorama’nın, en eski sanal gerçeklik cihazları arasında olduğu varsayarsak, aslında 1950’ye kadar gidebiliyoruz. 

Tabi o anki VR teknolojisiyle bugünkü birbirinden oldukça farklı. Teknik ve programlamadaki ilerlemeler, zaman içinde hem cihazlar hem de kullanıcı arayüzünde değişime neden oldu. Ama siz ana fikri anladınız. Sanal gerçeklik uzun zamandır hayatımızda var olan bir teknoloji. 

Biz bu yazımızda size VR’dan bahsetmek istiyoruz. Fakat onun tarihsel gelişiminden veya kullanım alanlarından değil. Çok daha özel bir soruya cevap arıyoruz. Sanal dünyada çok fazla zaman geçirmek çocukların gerçek dünyadaki gelişimini etkiler mi?

Çocuklar sanal gerçeklik için hazır mı?

This is the Beginning of VR Education, and It Will Only Get Better – Road  to VR
@roadtovr

Sinirbilimci Jenifer Miehlbradt, 6 yaşındaki bir çocuğun yanına diz çöktü. Gözlerine ve kafasına bir vizör ve sırtına bir sensör taktı. Sonrasında bir düğmeye basarak onu sanal bir gökyüzüne fırlattı.

VR teçhizatına bağlı olan çocuk artık sadece bir çocuk değildi. Gövdesini yönlendirmek için kullanan 3 boyutlu gök mavisi arasında süzülen bir kartaldı. Çocuğa, önünde bir yılan gibi uzanan bir yolu süsleyen altın paraları ele geçirmesi talimatı verilmişti. Ama bir şeyler ters gidiyordu, uçuşunu ayarlayamadı. Altın sikkeleri ulaşamayacağı bir yerde bırakarak yoldan çıkmaya devam etti.

Sanal uçuş oyunu, Genova’daki İtalyan Teknoloji Enstitüsü ile işbirliği içinde Lozan’daki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde birkaç yıl boyunca yürütülen, yaşları 6 ile 10 arasında olan 80 çocuk üzerinde yürütülen bir araştırmanın parçasıydı. Sonuçlar beklenmedik bir şeyi ortaya çıkardı. 10 yaşın altındaki çocuklar, sanal dünyadaki hareketlerini gerçek hayatta olduğu gibi koordine edemiyorlar.

Eylül ayında Nature’s Scientific Reports’ta yayınlanan bulgular, sürükleyici sanal gerçekliğin, en azından kısa vadede, çocuklar için normal duyusal entegrasyon sürecini bozabileceğini gösteriyor. 

Miehlbradt, “Sanal dünyaya girdiğinizde, çocukların gelişimini etkileyebilecek duyusal deneyim kuralları değişir” diyor. “Belki tamamen güvenlidir, belki de değildir. Her iki durumda da, avatara geçtiklerinde onlara ne olduğu hakkında daha çok şey bilmemiz gerekiyor.”

Bunu neden şimdi sorguluyoruz? 

Virtual reality | STAR7
@star7

Çocuklara sanal dünyaya girdiklerinde ne olduğu sorusu birdenbire çok daha acil hale geldi. Çünkü geçen yılın sonlarında, eskiden Facebook olarak bilinen Meta, kullanıcıların somutlaştırılmış avatarlar aracılığıyla tamamen hayal edilmiş 3 boyutlu dijital dünyalarda yaşayabilecekleri bir sosyal sanal gerçeklik platformu olan yeni bir metaverse’i duyurdu. Meta’nın yeni metaverse’ü, çocukların sürükleyici sanal gerçekliğe maruz kalmasını büyük ölçüde artırabilir.

VR zaten çocukların dünyasında şu an bile oldukça büyük bir yer kaplıyor. Pandemi sırasında çocukların oyun olanakları azaldığı için VR ortamları oldukça popüler hale geldi. Örneğin Roblox çocuklar için en popüler sürükleyici VR oyun ortamlarından biridir. Günlük 48 milyondan fazla aktif oyuncuya ev sahipliği yapar. Ayrıca 2020’de Roblox, 16 yaşın altındaki Amerikalı çocukların ve gençlerin yarısından fazlasının platformu kullandığını açıklamıştır. Bu oyuncular sanal kaykay parklarında kaykay yapıyor, sanal evcil hayvanları evlat ediniyor ve sadece takılıyorlar.

“Elinde bir bardak su tutan 5 yaşındaki bir çocuğa öne eğilmesini söylerseniz, yerde bir su birikintisi ile karşılaşırsınız. Öne eğilemez ve aynı anda kolunu bardağı sabit tutacak şekilde ayarlayamaz. Durum böyle” diye açıklıyor Miehlbrat. Çünkü 10 yaşın altındaki çocukların çoğu henüz koordinasyon veya duruş kontrolü konusunda uzman değildir.

Peki bu denge ve koordinasyon nasıl oluşuyor?

Why 2022 is the year virtual and augmented reality will come to life - CBS  News
@cbsnews

Koordinasyon ve sabit bir duruş, günlük hayatın en temel aktivitelerinden bazıları için kritik öneme sahiptir. Yataktan kalkmak, banyoya yürümek, kahvaltı yapmak… Ancak bu temel beceriler, doğumdan önce başlayan ve erken yetişkinliğe kadar uzanan uzun ve ayrıntılı bir gelişim sürecine bağlıdır.

Bu sürecin önemli bir bileşeni, kişinin çevresinin ve bunlarla etkileşimlerinin kesin bir tahminini haritalamaktır. Farklı kaynaklardan gelen veriler (görme, dokunma, duyma vb.) beyinde işlenir ve buna uygun tepkiler verilir. Bu çocuklukta gelişen bir kapasitedir. 

Yaklaşık 7 yaşına kadar çocuklar, baş, gövde ve kollar arasındaki bağlantılar ile üst bedenlerini tek bir birim olarak hareket ettirmeye eğilimlidirler. 7 yaşından sonra eklemlerini bağımsız olarak kontrol etmeyi öğrenmeye başlarlar. Ancak denge aleti üzerinde yürümek gibi zorlu görevler sırasında katı bir duruşa başvururlar.

Report: Virtual reality rules now, but augmented reality will soon take  over | Network World
@networkworld

Ancak Miehlbrat’ın uçuş testinde böyle olmadı. Çocuklar kartalın uçuşunu yönlendirmek gibi zorlu bir görevi başarmaya çalıştıklarında, baş hareketlerini abartarak başlarını ve gövdelerini uyumsuz hareket ettirdiler. Başka bir deyişle, gövdeleriyle yönlendirmeleri talimatına rağmen, kafalarıyla yönlendirmeye çalışıyor gibiydiler. Miehlbradt, bu kopuk yaklaşımın sanal dünyadaki görsel uyarıcının yeniliğiyle, derinlik ve perspektifteki farklılıklar ve tanıdık olmayan ortamlar, ile ilgili olabileceğini tahmin ediyor.

Ya da görsel uyaran, 10 yaşın altındaki çocukların olgunlaşmamış beyinlerini ve bedenlerini bunaltıyor. Bu da denge ve koordinasyon kaybına sebebiyet veriyor. 

Çocuklar ve sanal gerçeklik için başka araştırmalar neler söylüyor?

Pros and Cons of VR, AR as Teaching Tools
@edgy

Sürükleyici VR on yıllardır vardır. Ancak nörolojik ve motor gelişim üzerinde nasıl kalıcı etkileri olabileceği hala büyük ölçüde bir sırdır. Bilim adamları VR’nin çocukların görüşü ve dengesi için risk oluşturabileceği konusunda uyardılar. Ancak şu ana kadar araştırmacılar çok az uzun vadeli çalışma yaptı. Ve bu noktada nihai bir fikir birliği yok.

Bazı araştırmalar, 13 yaşın altındaki VR kullanıcılarının, sürükleyici VR deneyimlerinden sonra denge ve görsel derinlik algısı ölçümlerinde daha kötü olduğunu gösteriyor. Diğerleri, göz rahatsızlığı ve hareket tutması ile ilgili bazı sorunların ötesinde çok az zarar bildiriyor. Başka yerlerde, VR’nin serebral palsili çocuklarda dengeyi iyileştirdiği kanıtlanmıştır. 

VR’nin çocukların davranışları üzerindeki kısa vadeli etkileri biraz daha iyi anlaşılıyor. Çocuklarla VR araştırmalarında dünya lideri olan Jakki Bailey, geçtiğimiz on yılda yüzlerce okul öncesi çocukta (3 ila 6 yaş arası) VR sistemlerini test etti.

Şimdiye kadar elde ettiği bulgular, VR sistemlerinin çocuklardaki “gerçeklik” algısını oldukça yıprattığını gösteriyor. Yani az miktarda VR’a maruz kalmış çocuk, gerçekliği sanal dünyadan ayırt etmekte oldukça zorlanıyor. Buna araştırma terimlerinde “varlık” denir. Bu nedenle çoğu yetişkin bile, gerçekte bir ofis halısının hemen üstünde olduğunu bilmelerine rağmen, sürükleyici VR’da bir iskeleden adım atmakta zorlanırlar.

Educational VR & Remote Learning at Home - Stambol
@stambolstudios

Cornell Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Andrea Stevenson Won, VR’nin çocukların nörolojik ve davranışsal gelişimi üzerindeki uzun vadeli etkileri hakkında, kısmen küçükler hakkında veri toplamanın getirdiği belirli zorluklar nedeniyle hala çok az şey biliyoruz, diyor.

Etik kurulların, potansiyel riskler göz önüne alındığında, çocukların VR’yi uzun süreler boyunca tekrar tekrar kullanmasını gerektiren çalışmaları onaylaması pek olası değildir. Ebeveyn izni ek engeller oluşturur. Çocuklar ve VR üzerine mevcut çalışmalar da öncelikle klinik bir eğilime sahiptir. Ayrıca normal gelişimden ziyade atipik olan çocuklara odaklanma eğiliminde olmuştur.

Peki şu an VR konusunda neredeyiz?

Virtual Reality In The Classroom - eLearning Industry
@elearningindustries

Mielhbradt, çocukların VR deneyimlerine dokunsal geri bildirim (titreşimler) eklemenin etkilerini inceleyen yeni bir projeyle uçuş testi araştırmasını takip etmeyi umuyor. Ayrıca bunun beynin görsel geri bildirime aşırı ağırlık vermesini engelleyip engellemediğini görmek istiyor. Orijinal bulgu devam ederse, bir sonraki adım, VR’nin uzun vadede duyusal entegrasyon veya koordinasyonun gelişimini bozup bozmadığını ölçmek olacaktır.

Bir uyarı, kulaklıkların daha küçük çocukların vücutlarındaki ağırlığının, orijinal çalışmasının sonuçlarını etkilemiş olabileceğidir. Ancak Miehlbradt ve meslektaşları, bu ağırlığın çocukların koordinasyonlarını bozmak yerine düzeltmelerine yardımcı olma olasılığının daha yüksek olduğuna inanıyor. Daha yeni hafif kulaklıkların kullanılması, gelecekteki araştırmalarda bu sorunu çözebilir.

Best VR and AR systems for schools 2021 | Tech & Learning
@techandlearning

Bu arada, sanal gerçekliğin terapatik uygulamaları büyüyor. Ekim 2021’de Luminopia, çocuklar için FDA onayı alan ilk sanal gerçeklik terapisi oldu. 4 ila 7 yaş arasındaki çocuklar için göz tembelliği için reçeteli tedavi olarak onaylanmıştır. Ancak Luminopia, VR’nin sürükleyici olmayan bir uygulamasıdır. Çocuklar uzayda hareket etmek için sanal avatarları kullanmıyorlar. Bu da onların duyusal-motor deneyimlerine müdahale etme potansiyelinin daha az olduğu anlamına geliyor.

“İnsanlar sıklıkla VR kullanırsam beni mahvedecek mi diye soruyorlar?” diyor Stevenson Won. “Küçük, kontrollü dozlarda bunun tam tersi mümkün. Bazı bedenleri ve beyinleri gerçek dünyaya daha iyi adapte etme. Ancak laboratuvar veya klinik ortamında çocukların VR’ye nasıl tepki verdikleri, muhtemelen metaverse’ün vahşi batısındaki tepkilerinden çok farklı olacaktır.”

Kısacası, iş yine araştırmacılara, ebeveynlere, düzenleyicilere ve hatta belki de çocukların kendilerine kalıyor. Dengeyi bulmak bizim elimizde. 

Bonus: İnsan ırkını değiştirecek 5 teknoloji

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar