Büyük Deprem Sonrası Kurum ve Markaların Yardımlaşma Seferberliği
Hepimizi derinden sarsan, merkez üssü Kahramanmaraş’a bağlı Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, art arda meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri yaşamanın üzüntüsü içerisindeyiz. Deprem Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır illerinde ve komşu ülkelerde de can kaybına ve hasara yol açtı. Büyük bir üzüntü ve hassasiyetle çalışmaları takip ediyoruz. bundan sonrası için olabilecek en az kayıp ve hasarla bu felaketi atlatmayı umut ediyoruz.
Binlerce insan afet bölgelerine yardıma gitti. Adgager ekibi olarak bizler de destek olmak için afet bölgesindeydik. ahbap başta olmak üzere birçok kurumun desteği ile sonsuz bir mücadeleye şahit olduk. Arama kurtarma çalışmalarının ne kadar zorlayıcı olduğunu an an takip edebiliyoruz. Ufacık bir ses umut demek. Pek çok kurum ve kuruluşun uyguladığı destek kampanya ve faaliyetleri de inancımızı arttıracak nitelikte. Gün tek yürek, tek bilek olma günüdür. Dayanışma ile yaralarımızı birlikte saracağız.
1- HepsiBurada
Hepsiburada, Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı ‘Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ hareketine katılarak, müşterilerinin deprem bölgelerinde temel ihtiyaç malzemesi desteği sağlayabilmesi için aracılık ediyor. Buradan satın alabileceğiniz ürünler AFAD koordinasyonunda, herhangi bir ticari amaç olmaksızın deprem bölgesine ulaştırılıyor.
2- Turkish Airlines
Turkish Airlines, depremin ilk günü deprem bölgelerinden çıkışlı tüm uçak seferlerini 100 tl olarak açıklamış, hemen ardından hem THY hem Pegasus o uçuşları 0 tl’ye sabitlediğini duyurmuştu.
3- Ay Yapım
Ay yapım depremin hemen ardından setlerini tatil ettiği açıklamıştı. Setlerde kullanılan karavan, jenaratör ve ışık gibi malzemelerini deprem bölgelerine göndermeye başladı.
4- SOCAR
Azerbaycan Devletine ait petrol ve doğalgaz şirketi olan SOCAR, depremden etkilenen yerlerde ambulans, itfaiye, AFAD ve diğer resmi arama kurtarma araçlarının yakıtlarını ücretsiz olarak temin edeceğini duyurdu. Ek olarak, depremden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için 20 milyon tl değerinde bağış fonu oluşturdu.
5- Sahibinden.com
Sahibinden.com deprem bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması için 50 milyon tl değerinde destek sağlayacağını açıkladı.
6- Yıldız Holding
Yıldız Holding bünyesindeki Ülker, Şok Marketler, Bizim Toptan Satış Mağazaları, Kerevitas, Polinas markalarından 175 milyon tl’yi aşkın gıda, kişisel bakım malzemeleri, sıcak yemek, battaniye sevkiyatını sürdürüyor.
6- Hilti Group
Hilti Türkiye, arama kurtarma çalışmalarına destek olmak için stoklarındaki ilgili tüm el aletlerini Milli Savunma Bakanlığı, AFAD ve arama kurtarma faaliyetlerini destekleyen müşterine temin etmekte.
7- Eti
Eti, geçtiğimiz ay doğal afetlerde oluşan acil durumlar için tasarlanan oldukça besleyici ve zengin içeriğe sahip afet ve acil durum bisküvisini tanıtmıştı. İlk olarak afet bisküvisi olmak üzere ürünlerini Kızılay aracılığıyla deprem bölgesine ulaştırmaya devam ediyor.
8- Eczacıbaşı
Eczacıbaşı ise depremden etkilenenlere destek olmak için Türk Kızılay ve AFAD işbirliğiyle hijyen malzemesi ve tıbbi malzeme taşıyan tırını hızlıca yola çıkardı.
9- Amazon
Amazon da ‘Deprem Yardımlaşma Seferberliğine’ katıldı. AFAD koordinasyonuyla deprem bölgelerine giyim, battaniye, ısıtıcı ve bebek bezi gibi temel ihtiyaç malzemeleri ticari bir amaç olmaksızın deprem bölgelerine ulaştıracaklarını belirtti. Amazon kullanıcıları ihtiyaç listelerinden ürün satın alarak, aldıkları ürünleri direkt deprem bölgelerine gönderebiliyorlar.
10- Petrol Ofisi
Petrol Ofisi, deprem bölgelerindeki varlıklarını AFAD ve ilgili diğer yetkili kurumlar nezdinde kaynaklarını seferber edeceğini belirtti. Akaryakıt tedariği için bölgedeki 350 istasyon, terminal ve ekibiyle çalışmalara destek olacağını bildirdi. Petrol Ofisi, Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla bölgedeki kamu kurumlarına ait 100 bine araca yakıt ikmali yaptığını belirtti.
11- Sabancı Holding
Sabancı topluluğu, deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerinin 44 farklı güvenli lokasyona yerleşmelerini sağladı. İlgili kurumlarla iletişime geçerek ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini deprem bölgelerine göndermeye başladı. Hatta Sabancı gönüllüleri aynı zamanda arama kurtarma ve hasar tespit çalışmalarında yer alıyorlar.
12- Yemek Sepeti
Yemek Sepeti depremin ilk günü kışlık giysi, temel gıda ve hijyen ürünleri başta olmak üzere 8 kamyonluk yardım malzemesini Ankara’dan gönderdi ve 15 Milyon TL’lik bir fon açtı. Aynı zamanda kısa sürede hayata geçirdikleri Yardım Marketi uygulamasıyla kullanıcılarının yardımlarına aracılık ediyor.
13- Kuzu Grup
Kuzu Grup, depremzedelerin ihtiyacını karşılayacak gıda malzemelerini bölgeye sevk etti. Aynı zamanda barınma, ısınma ve teknik teçhizat konusunda destek olmaz üzere bölgeye ekiplerini yönlendirdi. Deprem bölgesine iş makinaları, mobil vinçler, konteynerler, çadırlar, jeneratörler, aydınlatma kuleleri ve teknik ekip gönderdiğini belirtti. 60 bin kişilik kuru gıda, battaniye, yatak, uyku tulumu, mont gibi ihtiyaçları karşılayacak ürünleri bölgeye sevk ettiğini belirtti.
14- Turkcell, Turk Telekom, Vodafone
Afet bölgelerinde kullanılmayacak hale gelen baz istasyonları iletişim sorununa sebep olmuştu. Bu sebeple Turkcell, Turk Telekom ve Vodafone bölgeye mobil baz istasyonlarını yönlendirmişti. Turkcell tarafından yapılan açıklamada, 430 saha müdahale personeli ve bölge çalışanlarıyla birlikte 2 bin akü, bin 400 jeneratör, 100’ün üzerinde mobil baz istasyonunu bölgeye sevk edildiğini belirtti.
15- Allianz
Allianz, Türkiye ve Suriye’de deprem yardımı ve kurtarma çalışmaları için 6 milyon euroluk destek sağladığını açıkladı. Aynı zamanda acil insani yardım için ise 500 Bin euroluk yerel bir fon oluşturduklarını belirtti.
16- Baykar
Baykar, deprem bölgelerine gıda, kıyafet, elektronik cihaz ile insani yardım malzemesi gönderdiklerini duyurdu. Baykar, AFAD ve Kızılay ile koordineli olarak 50 milyon 812 bin 980 TL’lik ihtiyaç ve yardım malzemesini deprem bölgelerine sevk ediyor.
17- Kalyon
Kalyon Holding, 2 bin 336 gönüllü çalışanıyla Gaziantep İslahiye’de 3 bin kişilik konteyner kent kurduğunu belirtti. Hatay Havalimanı’nın onarımını ve Botaş doğalgaz boru hattının tamiratı için de ekiplerini yönlendirmişti. Kıyafet, gıda, battaniye, ilaç ve yakacak yardımı ve yardım malzemesini deprem bölgelerine yönlendirdi. Konteyner, çadır, vinç, ekskavatör, kepçe, kamyon, forklift, ışık kulesi vb. iş makineleri ile afet bölgesinde hizmet vermekte.
18- Trendyol
Trendyol, AFAD koordinasyonunda temel ihtiyaç malzemeleri gönderimi sağladı. Ayrıca Trendyol Go aracılığı ile yemek dağıtımına başladı. reSon olarak Trendyol Expres depoları, aktarma merkezleri ve şubelerini dağıtım için hazır hale getirdiğini açıkladı. Deprem Yardımlaşma Seferberliğine katılarak müşterilerinin 20 milyon TL değerinde katkı sağlamasına aracılık etti.
19- LC Waikiki
LC Waikiki tırlarla ayakkabı ve kışlık giyim ihtiyaçları, gıda ürünleri ve arama kurtarma çalışmaları için gerekli olan teçhizat ürünlerini yolladı. Depremin ilk gününden itibaren AFAD ve Kızılay ile koordineli olarak çalıştı. 1 milyon 600 bin adet ürün gönderimi sağladı. Depremzedelerin ısınma ve yemek ihtiyaçları için ise bölgedeki dört fabrikasını tahsis etti. Deprem Yardımlaşma Seferberliğine katılarak müşterinin 11 milyon TL değerinde katkı sağlamasına aracılık etti. Eksik tekstil ihtiyaçlarına yönelik üretimleri ise halen devam ediyor.
20- TürkNet
Türknet, iletişim sorunlarının önüne geçmek için müşterilerinin internet ve telefon hatlarına ilişkin hizmet kısıtlamasını kaldırdı. AHBAP Derneği’ne ise 1.3 milyon tl’lik yardımda bulunduğunu belirtti.
Bahsi geçen kurumlar haricinde eminim binlercesi daha gönüllülük faaliyetlerini sürdürüyorlardır. Gönlü geniş tüm markalara, kurumlara ve kurum çalışanlarına minnettarız…
Bonus: Dijitalleşemeyenler: Empati