Bu İşte Bir Yapay Zeka (AI) Parmağı Var!

yapay zeka AI

Paylaşmayı unutmayın.

AI Her Yerde!

Bilim kurgu filmlerini sever misiniz? Pek ilgili olmasanız bile en azından A.I. Artificial Intelligence ile başlayan bu konuyu işleyen filmlere mutlaka denk gelmişsinizdir. Denk gelmediyseniz bile güncel olayları takip ediyorsanız yapay zekanın ne olduğu ya da nerelere geldiği konusunda mutlaka bir fikriniz vardır. (Demek istediğimiz bir fikriniz mutlaka olmalı! Yoksa da buradan bilgi edininiz lütfen!😊) En bilindik örnek Robot Sophia olabilir, Cue‘yu da unutmamak gerek. Tabii ki de AI teknolojisini her zaman bu şekilde somut bir varlık olarak düşünmemek gerekiyor. AI, anlık olarak kullanıcı verilerini toplayarak onlara ilgilerine göre öneriler sunan ve onların bu yöne ilerlemelerini teşvik eden bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla günümüzde AI her yerde!

Nitekim 2018, yapay zeka (AI) ve doğal reklamcılığın benimsenmesiyle çok sayıda işletmenin dijital deneyimleri benimsemesi ve bunun değerini anlaması sonucu, uç noktada pazarlama teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanılması açısından heyecan verici bir yıl olacağını vaat ediyor.

“Doğal reklam nedir?” derseniz AI ile toplanan anlık veriler sonucu gelişen, kişiselleştirilmiş reklamlar şeklinde bir açıklama yapabiliriz sanıyoruz.

robot sophia

@thedailybeast.

AdYouLike’ın baş dijital sorumlusu ve Native Advertising’in yazarı Dale Lovell şöyle diyor: “Bağlamın başarı için gittikçe önem kazanan bir kriter haline geldiği, daha fazla veri ve bu verilerin eş zamanlı olarak öğrenilmesinin söz konusu olduğu bir reklam pazarında daha fazla performans göstermek gerekecek. AI ile birleştirilmiş yüksek performanslı doğal reklam birimleri, yürüttükleri kampanyalarda daha derin bir anlam ve anlayışa sahipler. 2018, markaların bunu tam olarak benimsediği bir yıl olacak. İşin gerçeği, yılın sonuna kadar, reklam hedefleme konusunda AI özelliğine sahip olmayan herhangi bir platform veya iş ortağı, giderek demode kabul edilmeye başlanacak.”

Dinamik Reklam Optimizasyonu

Yapay zekanın yanında pazarlamacılar, dijital reklam çalışmalarını dönüştürmek için dinamik reklam optimizasyonuna (DCO) yöneliyor. DCO, reklamın sunulduğu anda toplanan verilere göre kişiselleştirilmiş reklamlar oluşturan bir görüntülü reklam teknolojisi olarak ortaya çıkıyor. (bkz: somut olmayan yapay zeka örneği) DCO, tüketicilere etki eden çevresel faktörler, günün hangi saatinin kullanıldığı, hava durumu gibi anlık bilgiler ile durumsal verilerin dikkate alınarak kullanıcı verilerinin, kampanyalara ilgi düzeyini ve performansını arttırmak için eklenebilecek özellikler için birebir görüşmeler gerçekleştirmesine olanak veriyor.

Lovell bu konuda “2018’de daha fazla pazarlamacının bunu kucakladığını göreceğiz.” diyor ve “Kapsamlı trendleri ve dönüşleri unutun – DCO, şimdi reklam inovasyonunun merkezinde yer alıyor.” şeklinde ekliyor.

dinamik reklam optimizasyonu

@Joshua_Willson

Teknolojinin tüketici ihtiyaçlarını anında ve verimli bir şekilde karşılayabilme kabiliyeti ile markaların kusursuz müşteri deneyimi sunması için talepler giderek büyüuor. Electrify Worldwide Ltd’nin CEO’su ve Experiential Marketing’in yazarı Shirra Smilansky bu konuda, “Nesnelerin interneti (IoT), teknolojinin günlük nesnelerde gizlendiği ve davranışsal tetikleyicilerin veri veya çıktı ürettiği, görünmez dijital bir artış yarattı.” diyor.

Smilansky şöyle ekliyor: “2018, tüketicilerin markalardan özgünlük beklediği nihai seçimin çağı. Artık kişiselleştirmeden etkilenmiyorlar, bunu talep ediyorlar. ”

Tüm bunların yanında, gittikçe daha belirgin hale gelen bir şey var: Dijital pazarlama dünyasının insanların dikkatini yöneltmesi gereken daha önce hiç olmadığı kadar kanal, içerik ve reklama sahip ve gürültülü olması. İşte bu nedenle Target Internet Ltd CEO’su ve Digital Branding’in yazarı Daniel Rowles, işleri ileriye götürmek için ara sıra geri dönüşler yapılmasını tavsiye ediyor.

Rowles “Transmedia storytelling pazarlamanın başlangıcına kadar uzanıyor. Aslında, dil ve iletişimin başlangıcına kadar uzanır. Bir gerçeği anlatırsanız, muhtemelen oldukça hızlı bir şekilde unutursunuz. Ancak, bir gerçeği ileten bir hikaye anlatılırsa, büyük ihtimalle bunu hatırlayacaksınız; nitekim bu onu hayata geçiriyor, ona bağlam sağlıyor ve onu çekici kılıyor.” şeklinde bunu açıklıyor.

Peki, Transmedia Storytelling Nedir?

Transmedia storytelling, her pazarlama kanalını ve platformunu anlatı kullanarak birbirine bağlar. Bu daha unutulmaz ve ilgi çekici deneyimlere yol açar. Ayrıca bu teknik kullanıcının serüvenini anlamak ve yönetmek için mükemmel yaratıcı kavramlara ve ayrıntılara mutlak dikkat göstermeye gerektirir. Örneğin, birçok etkili transmedia kampanyası, kullanıcıyı bir şekilde ödüllendirerek izleyiciyi anlatıya çekmek için oyunlaştırma kullanır – bu da tüketim davranışlarını teşvik eder. Bu çalışmalarda anahtar, ödülün kullanıcı için değerli olmasını sağlamaktır.

transmedia storytelling

@rawpixel

Transmedia storytelling ve oyunlaştırma yeni bir şeymiş gibi düşünülebilir ancak değildir. Bu sadece anlatı ve ödülü içerir. Ancak transmedia storytelling’i, canlı ve interaktif marka deneyimlerine yerleştirmeyi tercih eden pazarlamacılar, otantik bir anlatıya odaklanarak 2018 ve sonrasında müşterilerinin dikkatlerini kendilerine yöneltmelerini devamlı hale getirerek onların taraftarlığını kazanabilirler.

Dünya dönüşüyor, dijitale doğru evrimleşiyoruz… Bir gün kendimizi Transcendence filminde bile bulabiliriz belki! Ya da Her filmindeki gibi sanal bir sevgilimiz olabilir… Tamam bu üzücü olur ama demek istediğimiz yapay zeka gittikçe gelişiyor ve büyüyor. Markaların ve diğer işletmelerin işi, müşteriye ulaşma ve onlara etki etme konusunda gittikçe kolaylaşıyor. Bu teknolojiyi kullanmayan kalmayacak, kalamayacak gibi… Bakalım 2018 söylendiği gibi reklamlarda yapay zekanın etkisini hissettiğimiz bir hal alacak mı?!

Kaynak 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar