Profesyonel Basketbolcuları Alt Eden Robot: CUE

cue

Paylaşmayı unutmayın.

Endüstri 4.0 ile sadece yeni teknolojiler ortaya çıkmıyor, beraberinde yeni bir kültür doğuyor ve yeni fikirler çok daha fazla önem kazanıyor. Araştırma raporlarına göre 2020 yılına kadar 5,1 milyon fikrin robotlar tarafından yapılacağına dair raporlar var. Bu raporlara baktığımızda ise yeni teknolojileri kullanan ve benimseyen işletmeler hızlı bir artışa geçecek gibi görülüyor.

Gelişen robot teknolojisi ve yapay zeka ile birlikte geleceğe yönelik adım atan işletmeler büyük bir çaba ile bu yenilikleri deneyimliyor. Robot teknolojileri hızla ilerlemeye devam ederken, yapay zekanın ortaya çıkardığı robotlara da her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Yapay zekanın bizlere sunduğu son robot ise bir basketbolcu.

Japon otomotiv üreticisi Toyota imzalı olan robot Cue yapay zekanın basketboldaki ilk örneği.

ilk basketbolcu robot örneği

@YouTube

Japon lise basketbolunu konu alan manga Slam Dunk’tan esinlenen, Toyota Engineering Society destekli özel bir mühendis ekibi, serbest atış yapabilen robot Cue’ yi tasarladı. Hatasız atış yapan Cue insanların, en büyük eğlencelerinden biri olan basketbolda yapay zekâ tarafından nasıl alt edilebileceğini gösterdi.

Cue Vs Alvark Tokyo

Yürüme özelliği bulunmayan ve sadece kollarını kullanabilen robot, tam 200 bin atış pratiği yaparak nasıl atış yapılabileceğini öğrendi ve profesyonel basketbol oyuncularına meydan okuyor. Japonya profesyonel ligi takımlarından Alvark Tokyo‘daki oyuncularla kapışan Cue, profesyonel oyuncular Seiya Ando ve Zack Baranski’nin 10 üzerinden 8 isabetli atışına 10’da 10 yaparak karşılık verdi. 190 cm boyu ile NBA oyuncularının boy ortalamasından daha kısa olan Cue,  70 numaralı forması ile mücadele ediyor. Cue, kendisine bir top verildiği takdirde, önce topla biraz oynuyor ve gerçek bir oyuncuyla aynı hareketleri yaparak topu fırlatıyor.

İnsanların yapay zeka ile olan mücadelesine bir alan daha eklenir mi bilinmez ama bir makine bir insan kadar yaratıcı veya yetenekli olmasa bile, her zaman daha tutarlı olduğunu basketbolda da göstermiş oldu. Yapay zeka ve robot teknolojisi bu kadar hızlı ilerlerken daha neler olacak diye merakla bekliyoruz. Öğrendiğimiz ve aldığımız her bilgiyi sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Yapay zeka teknolojiler sizin de ilginizi çekiyorsa veya merak ediyorsanız daha önce yayınladığımız Geçmişin Bilim Kurgusu Bugünün Gerçeği: Yapay Zeka yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar