Başarının Önündeki Büyük Engel – Plato Etkisi
Başarının Önündeki Büyük Engel – Plato Etkisi- Belirlediğiniz bir hedefe ulaşmak amacıyla çıktığınız yolda, bir süre sonra gelişiminiz durduğunu ve kaydettiğiniz gelişimin sizin için yeterli olduğunu hiç düşündünüz mü? Gelişimin durduğu bu döneme Plato Dönemi denir. Plato Etkisi hedefinize ulaşmanıza büyük bir engeldir. Bu yüzden etkisinden nasıl çıkılabileceğini bilmek büyük bir avantajdır.
Başarının Önündeki Büyük Engel – Plato Etkisi
Plato Etkisi Nedir?
Plato Etkisi, gelişim sürecinin durduğu ve gelişim sürecinin başında sahip olunan duyguların köreldiği dönemdir. Bu dönem içerisinde can sıkıntısı ve bıkkınlık gibi olumsuz duygular kişiyi kontrol altına almaya başlar. Günlük yaşantımızda örneklerini sık sık görebileceğimiz Plato Etkisi, temelinde bir savunma mekanizması olarak adlandırılabilir. Şehrin gürültüsünden herkes rahatsız olsa da alıştıktan sonra şehrin gürültüsünü fark etmemek Plato Etkisine verilebilecek en güzel örneklerden birisidir.
Farklı bir durumla ilk defa karşılaşıldığında o duruma karşı daha fazla odaklanmaktayız. Fakat ilerleyen süreçte farklı olan duruma karşı duyarsızlaşıp fark etmeden alışmak ve kabullenmek Plato Etkisinde olduğumuzun göstergesidir. Bu durum şehrin gürültüsüne alışmamız ve artık onu fark etmemizde de açıkça görülmektedir.
Şehrin gürültüsüne ve kendi parfümümüze alışmamız gibi durumlar oldukça normal olsa da Plato Etkisi başarıya ulaşmanızda en büyük düşmanlarınızdan birisi. Bunun sebebiyse Plato Etkisi sizi sıradanlaşmaya zorlamakta. Diyete başladığınız ilk zamanlarda büyük bir gelişim kaydedersiniz fakat bir noktadan sonra Plato Etkisiyle birlikte yaptığınız diyete alışırsınız ve gelişim süreciniz duraksama sürecine girer. Bu durum ilerlemeniz gerekirken sizi aynı düzeyde kalmanıza nedene olur. Gelişiminize devam etmek ve başarıya ulaşmak istiyorsanız, Plato Dönemini atlatmayı bilmek size büyük bir fayda sağlayacaktır.
Plato Etkisi ‘nin Aşamaları
1) Bilişsel Aşama: Hedefinizi belirlersiniz ve ona ulaşmak için uygun yollar ararsınız. Bu aşamada hedefinize ulaşmak için ön hazırlıkları gerçekleştirirsiniz.
2) Çağrışımsal Aşama: Bu aşamada verimlisiniz ve büyük hatalar yapmadan hedefinize ulaşma yolunda hızla ilerlemektesiniz. Amacınıza ulaşmasanız da az konsantrasyonla büyük bir gelişim kaydedersiniz.
3) Plato Evresi: Artık göstermiş olduğunuz uğraş size bir fayda sağlamıyor. Hedefinize ulaşmak için her gün aynı eforu sarf ettiğiniz için sisteminiz otomatize olmuş durumda. Çünkü artık çalışmalarınızı çaba göstermeden, kolayca yapabiliyorsunuz. Bu durum sizin gelişiminizi durduruyor ve daha ileriye gitmenize engel oluyor. Örnek olarak yeni bir dili anlaşabileceğiniz kadar öğrendikten sonra yeni kelimeleri öğrenmekte zorluk çekmek ve var olan bilgiyle yetinmek Plato Evresinde yaşanmaktadır.
Plato Etkisine Neden Gireriz?
- Bağışıklık
- Açgözlü Algoritması
- Yanlış Zamanlama
- Kaynak akışı
- Hatalı bilgiler
- Dikkatin Dağılması
- Geciken başarısızlık
- Mükemmeliyetçilik
Plato Etkisinden Kurtulmanın Yolları
1) Farklı Yollar Deneyin
Gelişimin durması sonucunda başarısızlık hissine girilmesi oldukça yanlıştır. Bu sebepten dolayı hedefinizden vazgeçmeden ilerlemeye devam etmek gerekir. Birçok insan Plato Evresinde pes etmeye başlar ve olumsuz duygulara kapılır. Fakat motivasyonunuzu kaybetmeden amacınıza ulaşmalısınız. Amacınıza ulaşmak için tercih ettiğiniz yol belki de size uygun değildi. Bu yüzden yönteminizi değiştirmenizin size faydası olabilir.
2) Kendinizi Zorlamayın
Plato Etkisi oldukça zor bir dönemdir ve karamsarlıklarla geçer. Bu dönemin farkında olup kendinizi daha fazla zorlamanız ve zorla ilerlemeye çalışmanız sizi yıldırabilir. Bu durumla birlikte motivasyonunuzu geri kazanmaya çalışırken hedefinizden tamamen vazgeçebilirsiniz. O yüzden kendinizi zorlamadan yavaş adımlarla ilerlemeye devam edin.
3) Rahatsızlık Hissini Kabullenin
Plato Etkisini kabul edip yaşayabileceğiniz olası durumların farkına varmak, bu evreyi atlatmanızda büyük rol oynamaktadır. Yani duraksamanın geçici olduğuna ve üstesinden gelinebilecek bir sorun olduğunun farkında olmanız gerekir.