Başarılı Bir Marka Öyküsü: Sony
Başarılı Bir Marka Öyküsü: Sony – Çok uzun yıllardır başarılı bir şirket olan Sony markası, bugün dünya çapında teknoloji ve Japonya gibi kelimeler ile eşdeğer bir hale gelmiştir. Yıllar boyunca ilk olarak Walkman sayesinde akla gelirken, sonrasında oyun konsolları, televizyonlar, telefonlar, film şirketi ve müzik şirketi gibi birçok farklı girişim ile akıllara kazanmıştır.
Özellikle 2000’li yıllarda Sony dünyanın en güvenilir markalarından biri olarak görülmüştür. Öyle ki Panasonic ile benzer nitelikte dünyanın en büyük tüketici elektroniği markası olarak yerini almıştır. Üstelik ABD’de fabrika kurulumu gerçekleştiren ilk Japon firmalarından birisidir. Bugün tüm marka bünyesinde yaklaşık 200 bin kişi çalışırken, çok kültürlü bir şirket oluşturmaktadır.
Time dergisi tarafından 20. yüzyılın en önemli iş adamları arasında gösterilen Akio Morita(1921-1999), Sony kurucu kadrosunda yer almıştır. Morita, II. Dünya Savaşı sonrasında asker arkadaşı Masura Ibuka(1908-1987) ile görüşerek markanın kurulumunu gerçekleştirmiştir. 1953 yılında gerçekleştirilen bu girişim sonrasında marka, 1960 yıllarının ilk dönemlerinde Wall Street Borsasında hisseleri satılan ilk Japon şirketlerden biri olmayı da başarmıştır.
Sony Markasının İlk Zamanları
Kurucu Ortaklar Morita ve Ibuka aslında şirketin ilk kuruluşunu Tokyo Telecommunications Engineering Corp. şeklinde 1946 yılında yapmıştır. 20 çalışan ile birlikte 500 dolar sermaye kullanılarak kurulan bu şirket, kısa dalgalı radyo parçaları üretirken, 1958 yılında Sony ismini almıştır. Anlamı ise Latincede ses anlamına gelen “sonus” kelimesinden geliryor. Öte yandan “havalı genç erkek” anlamı da oluşturmak ile birlikte marka ismi ilk defa transistörlü radyo ile kullanılmıştır.
1955 yılında dünya genelinde piyasaya sürülen transistörlü radyo, ilerleyen dönemlerde cep radyoları haline de gelerek, özellikle Rock’n Roll akımı zamanlarında çok sık tercih edilmiştir. 1960 dönemlerinde Sony markası televizyon ile devrim başlatıştır. 1959 yılında ilk transistörlü TV, 1968 yılında renkli TV ve 1975 yılında ise VCR formatı üzerinde yatırım yapılmıştır. Büyük rakip Panasonic, VHS formatı ile ayakta durmaya devam ederken, 1985 yılında ilk video kameralar üretilmiştir. 1982 yılında ise ilk defa CD satışı yapılırken, 5 yıl sonrasında Compact Disc(CD), plak satışlarını geçmeyi başarmıştır.
Sony Walkman, Gençlik Ve Markalaşma
Küçük bir kasetçalar olarak üretilen Sony mucizesi Walkman, 1980’li yıllarda dünya genelinde markayı yüksek noktalara taşımıştır. Walkman, kaset dinleme, radyo dinleme ve daha sonrasında kaset kaydı yapma gibi teknolojiler sağlıyordu. Sonrasında ise marka ilerleyen yıllarda Discman ve Watchman gibi büyük teknolojiler de geliştirmiştir.
Marka her zaman dayanıklı ve pahalı ürünler üretmiştir. Bu ürünler içerisinde Walkman, Discman, TV ve diğer elektronik ürünler yer almıştır. 1960 senesinde yaklaşık 4 bin çalışana sahip olan Sony markası, bugün yüz binlerce çalışanı sayesinde büyük bir marka haline gelmeye başarmıştır. 1990’lı yıllarda Norio Ohga ve Nobuyuki İdei şirket yönetiminde yer alarak, şirketin daha güçlü pazarlama elde etmesine yardımcı olmuş ve teknolojide önemli gelişmeler sağlamıştır.
1995 yılında ABD’de çok büyük bir piyasa sağlayan Sony, Çin karşısında büyük bir rakip haline gelmiştir. Rakipler ile yapılan işbirliği sayesinde plazma TV, kristal ekran tasarımı, Ericsson firması ile birlikte anlaşma yapılması ile cep telefonu üretimi, Toshiba ve IBM ile anlaşma sayesinde bilgisayar teknolojileri sağlanmıştır.
Akla Gelen Tüm Sony Teknolojileri
Marka 1994 yılında başmühendis Ken Kutagari sayesinde oyun sektörüne giriş yapması ile birlikte Play Station 1 teknolojisini kullanıcılara sunmuştur. Bu teknoloji dünya çapında büyük bir sükse yaratırken, 1998 yılında 5 milyar gibi bir kazanç sağlanmıştır. Play Station modelleri ile günümüze kadar dünyada oyun sektörünün en önemli ürünlerinden bir haline gelmiştir.
1980’li yılların son dönemlerinde ise Sony markası, Columbia Pictures şirketini 3,4 milyar dolar gibi bir fiyat ile satın alarak film stüdyosu sektörüne de giriş yapmıştır. 2004 yılında ise MGM şirketi yaklaşık 3 milyar dolar ile satın alındıktan sonra bugün James Bond filmleri, birçok süper kahraman karakteri ve önemli film serileri Sony film şirketi sayesinde sinemaya kazandırılarak büyük bir sektörel gelişim elde edilmiştir.
Sinema sektörü ile yaklaşık dönemlerde Sony Music, Japonya’nın en büyük müzik şirketi olarak, George Michael ve Michael Jackson gibi efsane isimler için albümler çıkarmıştır. 2008’de MGM ve Sony markası birleşmiştir. Bu birleşim; Britney Spears, Foo Fighters, Miley Davis, Johnny Cash, Jennifer Lopez ve Outcast gibi önemli sanatçıların albümlerini ve telif haklarını elinde bulundurmaktadır.