Geleneksel Pazarlama, Dijital Pazarlamaya Karşı…
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile klasik pazarlama anlayışı dijitale kayıyor. Bu iki anlayış arasında bazı farklar mevcut. Gelin hep birlikte bu farklılıkları inceleyelim.
1.Pazarlama Tipi
Geleneksel pazarlamanın çok daha açık ve eğitici bir tarz vardır. Ayrıca daha maliyetlidir. Ancak dijital pazarlama her kitleye daha kolay ulaşılabilir ve kişiye göre şekillenebilir.
2.İletişimin Yönü
İki pazarlama anlayışının arasındaki temel fark budur. Klasik pazarlamada, hedef kitle dinlenmeye maruz bırakılır. Oysaki dijital pazarlama, kullanıcılara içerik üretme, içeriğe katkıda bulunma fırsatı verir. Bu da iletişimin yönünde olumlu bir değişiklik yaratır.
3.Zamanlama
Klasik pazarlama kampanyaları uzun sürecek çalışmalar halinde yayınlanır. Ancak dijital pazarlama anlayışında anı yakalayan paylaşımlar önemlidir. Çünkü günümüzde her şey sosyal medyada hızlıca değişiyor. Ve bu değişimi kendisine faydalı halde kullanabilen markalar başarılı oluyor.
4.Tüketici ile İletişim
Klasik pazarlama anlayışında hedef kitle ile sadece tek yönlü ve geleneksel iletişim yolları kullanılabilir, bu da tüketici ve satıcı arasında sır kavramını oluşturur. Ancak dijital pazarlamada daha çok kanallar vardır. Ve üretici ve tüketici arasındaki sırları herkes okuyabilir. Ayrıca internette yorum yapma sayesinde hedef kitle ile diyalog daha etkili olur.
5.Kullanılabilirlik
Klasik pazarlama genellikle çok daha fazla çalışma saatlerini içerir. Dijital pazarlamanın kullanımı ise internetle her yerde 24 saat mümkündür.
6.Kapsam
Dijital pazarlama, klasik pazarlamaya göre daha kapsayıcıdır. Çünkü her yerde, herkes için uygundur. Ancak klasik pazarlamada alan daha özeldir.
7.Deneyim Zenginliği
Dijital pazarlama yeniliklere açık, farklı deneyimler geliştirilebilecek kampanyalara açıktır. Ancak klasik pazarlamada belirli kalıplar içerisinde hareket edilir.
8.Gözetim
Klasik pazarlamada, direk tüketiciyi ve haklarını korumak ana konudur. Ancak dijital pazarlamada sosyal medyada sahip olunan kullanıcılar ve o platformların gözetimi ana konudur.
9.Kullanılan Dil
Klasik pazarlamada çok daha resmi bir dil kullanılmaktadır. Uzun cümleler halinde pazarlama dili şeklinde konuşulur. Dijital pazarlamada ise hedef kitle ile direkt olarak daha samimi ve kısa konuşabilir, bu kitle ile etkileşim yaratılabilir.
10.Çalışan İnsanlar
Geleneksel pazarlamada pazarlama bölümleri vardır. Genellikle markaların pazarlama veya halkla ilişkiler bölümleri tarafından yürütür. Dijital pazarlama ise ana konu karşılıklı iletişim olduğu için sosyal medya bölümleri vardır. Çalışmaları yeni medya veya iletişim ile ilgili her kullanıcı tarafından yapılabilir.
Bu çalışma Robert Weller, tarafından kişisel pazarlama bloğunda Thomas Schenke’nin kitabından ( Social Media Marketing und Recht) alınan bilgiler başarılı bir şekilde görselleştirerek özetlenmiştir. Infografiğe de göz atabilirsiniz.