Dünden Bugüne Teknoloji
Dünden bugüne değişen teknoloji dediysek tabii ki 90’lı yılların teknolojisi ile bugünün kıyaslamasından bahsediyoruz. Hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz o günleri yad edip gülümsemekten… Pekii, ama neden artık klişeleştiği halde hala okumadan geçmeyiz? Hatta okuyunca da neden gülümsemekten vazgeçmeyiz? Çünkü 90’lı yıllar günümüz teknolojisine atılan son adımdı. Bir anda çok fazla yenilik geldi. Plaklar teyp kasetlere dönüştü, atariler, tetrisler kolay ulaşılabilir hale geldi, araç içi telefon diye bir şey ile tanıştık bu her yerde telefonla görüşme imkanı sağladı bize, sonra cep telefonları bir çok cebe(!) girdi. Öhm! İlk cep telefonlarını pek cebe sığdırabildiğimiz söylenemez. Bel çantası misali kemere takılırdı onlar!
Şimdi Z kuşağının sadece internette görüp anlayabileceği, aksi takdirde pek anlam veremeyeceği 5 harika yeniliği ve bunların evrimlerinin sonucunu birlikte gözlemleyelim.
Müzik
Eskiden Spotify mı, Soundcloud mu, Fizy mi vardı efendim! Sayfa sayfa Cd vardı. Bunlar özenle kategorilerine göre gruplanarak cüzdanlarına ayrılırlardı. Sonra Napster, Bearshare gibi online MP3 paylaşım siteleri popüler oldu. Olan Cd’lere oldu tabii ki.
Mesajlaşma
Imm! Öncelikle şimdiki kadar kolay değildi. Defter arasına koyulur ya da muhtelif yerlere, komşu çocuğu ile kağıtlara yazılarak gönderilirdi. O zamanlar kısa mesaj servis sağlayıcısı Mustafa Amca’nın oğlu Ömer’di. Sonra ICQ ve MIRC diye bir şeyler o dönemde mesajlaşmanın lale devri oldu. Hashtag o zamanlar sohbet kanalı demekti. Cep telefonundan sms göndermeye de başlayınca, ardından Messenger, Facebook, WhatsApp gibi anlık iletişim kanalları yeni mesajlaşma fenomenleri haline geldi.
Dosya Transferi
Kızılötesi diye bir şey vardı, o da herkeste yoktu! Beğendiğimiz bir zil tonu varsa ya da bir oyun bunu kızıl ötesi ile kablosuz olarak gönderirdik. Transfer sırasında bir ayin hassasiyetinde dikkat edilmesi gereken hususlar vardı.
- Telefonların antenleri birbirine bakmazsa bağlantı kopabilir.
- Oyunu gönderdiğimiz telefon .apk ya da .jar uzantısını çalıştırmaya bilir (depresyon sebebi).
- Dosya transferi sırasında antenler arasına parmak vs sokulmaz çok zararlıdır (Maazallah! Dağlara, taşlara)!
Şimdi bu çeşit transferlerin inanılmaz kolay ve etkili yolları var. Wifi share, Wetransfer, çeşitli bulut uygulamaları vb örnekler çoğaltılabilir.
İnternet
İnternete bağlanmanın sesi, soluğu en önemlisi eylemi vardı. “wifi şifresi nedir?” demek yerine ethernet kablosu çekerdik metrelerce. Bir de 146 vardı! Sahi ne oldu ona?
Veri Depolama
Dosyalar, klasörler, video kasetler, teyp kasetleri, CD’ler, önce SATA sonra IDE denen harddiskler. Hayatımızda hatrı sayılır yerleri vardı. Oysa şimdi milyonlarca veriyi mini minnacık kutucuklara hatta ve hatta fiziksel olarak elimizde tutmadığımız online depolara koyuyoruz. Şahane!
Aslında 90’lar deyince aklımıza sadece bu kadar ayrıntı gelmiyor elbette. Eskilerden başka bir şeyler de okumak isteyenler Nostaljik Ambalajların Geleceğe Dönüşü: Retro Pazarlama yazımızı da okuyabilirler.
Şuan geldikleri noktalara inanamadığımız daha bir çok teknolojimiz elbette ki vardı. Dünden bugüne değişen teknoloji evrimlerinin hepsini buraya yazmak mümkün olmadığından, geri kalanı hakkında hem bize hem de okuyanlara nostalji olması için, hadi hatırladığımız anıları yorum kısmına yazalım.