Nostaljik Ambalajların Geleceğe Dönüşü: Retro Pazarlama

nostaljik ambalajlar

Paylaşmayı unutmayın.

Geleceğe Dönüş filmi zaman makinesi ile geçmişe gidip yeniden geleceğe dönmeye çalışan karakterleri konu alan bir film. Zaman makinesi icat edilmemiş olsa da geleceğe dönmeyi başarabilen sevdiklerimiz var ve hatta bu dönüş özlediğimiz birine kavuşmak gibi mutlu edici. Biraz da nostalji temalı bu yazımızın konusu, nostaljik ambalajların geleceğe dönüşü yani retro pazarlama.

Retro Pazarlama: Ben Köklü Bir Markayım

Doğumundan ölümüne kadar tüketici statüsünde bulunan insan, eskiden bu yana markalarla iç içe bir konumdadır. Markaların bazıları rekabete dayanamayarak ömrünü doldursa da bazı markaları hala daha temin edebilmek mümkündür. Eski markaların canlandırılması, onların yeniden gündeme getirilmesi, nostaljiyi yaşatma olarak isimlendirilen “Retro Pazarlama“dır.

Retro pazarlama, bir marka için “ben köklü bir markayım” demek olduğu gibi aynı zamanda bir markanın nostaljik ambalajlar kullanabilecek kadar eski olması onun başarısının da bir göstergesidir. Coca Cola bunun için güzel bir örnektir.

nostaljik ambalajlar

@nimostylo

Postmodernizm ve nostalji eğilimi, ürün ve hizmet geliştirme ve tutundurma çabalarıyla pazarlama alanında önemli bir yer tutmaktadır. Bir markanın kalıcı olmasını sağlayan hamlelerden biri markanın müşteri ile bağ kurmasıdır. Müşteri ile bağ kurma yöntemlerinden biri de ona özlediği şeyleri hatırlatmaktır.

Bir Zamanlardan Küçük Ama Gururlu Bir Meyve Suyu!

Tamek, ülkemizde gıda sektöründeki ambalaj çeşitliliğini en iyi kullanan firmalardandır. Her yeni ürün için en yeni teknoloji ile üretilen ambalajları kullanmaktadır. Tamek, 1955 yılında kahverengi cam şişelerde meyve suyu satışı yapmıştır. Daha sonra bu tasarım piyasada görülmemiştir. Böyle yenilikçi bir markanın geçmişte kullandığı kahverengi şişeleri yeniden kullanmaya başlaması dikkat çekici bir hamledir.

Pek çok marka da köklü geçmişine vurgu yapmak için bizleri zaman yolculuğuna çıkarıyor; çocukluğumuzun güvenli limanlarına, o yılların açık hava sinemalarına, çay bahçelerine, sokakta oynanan oyunlarına, eşsiz anılarına götürüyor. Markalar, hem yaşlı tüketiciye çocukluğunu hatırlatarak onlara yöneliyor hem de genç nesil için postmodern bir etki yaratarak onların da dikkatini çekmeye çalışıyor.

Ambalajın tüketici üzerinde büyük bir etkisi var. Örneğin, ambalajında altı uçlu yıldız kullanan bir Amerikan meşrubat firması, Arabistan satışlarındaki düşüşün sebebini araştırdığında; ambalajdaki yıldızların İsrail öncesi hisler uyandırdığını ve bu nedenle pazar paylarının düştüğünü tespit etmiştir. Ambalajın bu denli önemli sonuçlara sebep olabileceği ve buna bağlı olarak pazarlamada eski ambalajların yeniden raflarda yerini alması o marka ile kurulan duygusal bağın gelişmesini sağlayarak pazar payında artış sağlayabilir.

Nostaljik Ambalajların Günümüzde Kullanımı

Migros’un 2011 yılında 57. yılı şerefine 57 yıl öncesinin fiyatlarıyla sloganı ile yaptığı kampanya kapsamında birçok ürün nostaljik ambalajlarıyla satışa sunulmuştur.

migros 57. yıl

@migros

2013 yılında Unilever, margarin markası Sana’nın 60. yılı için yeni bir reklam yayınladı. Reklamda son 20 yılın Sana reklamlarından nostaljik görüntüler kullanılmış ve markanın nostaljik müziği tüketicilere hatırlatılmış. Ayrıca kampanya dahilinde Sana “60. yıl” nostaljik ambalajlarında satışa sunulmuştur.

60. yıl özel ambalaj

@thebrandage

Retro pazarlama tüketicilerin geçmişe bağlılığını kullanarak büyük etki sağlanabilecek en uygun maliyetli yollardan biridir. Çünkü tüketiciler, aşina oldukları görünümleri aramakta ve bundan, eski bir dosta dastlamışçasına huzur duymaktadırlar.

Sonuç olarak; nostaljinin karşı konulamaz etkisi ile bir marka, akılda kalıcılığını arttırabilir ve geçmişin gücünden faydalanarak geleceğini de sağlamlaştırabilir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar