NFT Sanat Dünyasında Beeple Farkı

Paylaşmayı unutmayın.

NFT Sanat Dünyasında Beeple Farkı – Beeple olarak bilinen M. Joseph Winkelmann, Amerikalı bir dijital sanatçı, grafik tasarımcı ve animatör.

NFT, takas edilemez jeton, ya da İngilizcedeki popüler ismiyle non-fungible token demektir. Dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blok zinciri adı verilen bir dijital defterde depolanan veri birimidir. Dijital eserlerin tescillenmesi ve varlığının dijital ortamda devam ettirmesini sağlayan NFT; resim, şarkı, video veya GIF şeklinde karşımıza çıkıyor. Kısacası, NFT bir dijital sertifikadır ve sanat eserleri dijitale bu yolla uyarlanmış oluyor.

2021 yılında, NFT kullanımına olan ilgi arttıktan sonra bu ismi daha sık duymaya başladık. Elbette sanatçılarını da…

Ethereum, Flow ve Tezos gibi blok zincirlerinin, NFT’ leri destekleme konusunda kendi standartları var. Ancak her biri, temsil edilen dijital öğenin özgün bir şekilde benzersiz olmasını sağlamak için çalışıyor. Özellikle son zamanlarda NFT’ ler sanat, müzik, spor ve diğer popüler eğlencelerdeki dijital varlıkları metalaştırmak için de kullanılıyor. NFT Sanat Dünyasında Beeple Farkı ise Beeple’ın bu ileri görüşlü hareketi ile kendini gösteriyor.

NFT ile dijital sanatın birleşmesi

@facebook

Bildiğiniz gibi dijital sanat, NFT’lerin benzersiz imzasını ve sahipliğini güvence altına alıyor. Blok zinciri teknolojisinin yeteneği de NFT’ ler için ideal bir kullanım örneği. Mesela, Beeple olarak da tanıdığımız sanatçı Mike Winkelmann, “Everydays – The First 5000 Days” adlı dijital sanat eserini 2021’de 69,3 milyon ABD dolara sattı. Ve daha pek çok eserini de.

@robbreportsignapore

“Louvre Müzesi’ne gidip Mona Lisa’nın fotoğrafını çekebilirsiniz ve telefonunuzda o resme sahip olabilirsiniz. Ama bunun hiçbir değeri yok. Çünkü o dijital versiyonun kaynağı ya da geçmişi yok. Ancak o dijital verinin arkasında kim olduğunu ve kime ait olduğunu kanıtlayabiliyorsanız işte bu onu çok çok değerli hale getirir.

Mike Winkelmann namı diğer “Beeple”

Yetenekli sanatçı, popüler kültür figürlerini referans olarak kullanıyor. Bunun yanı sıra, politik ve sosyal yorumlar yapan komik, fantazmagorik eserler de yaratıyor. Kısa filmler ve Creative Commons VJ döngüleri gibi çeşitli ortamlarda çalışan bir dijital sanatçı kendisi. Eserlerini ise kapsamlı bir çizim serisi olan Everydays aracılığıyla paylaşıyor.

@cadenapolitics

Söz konusu sanat olduğunda, ufkumuzun uçsuz bucaksız bir deniz gibi açık olması gerekiyor. Beeple da ise kafanız biraz karışabilir. Çünkü, belki de daha önce hiç dikkat etmediğiniz gerçeklikleri ele alıyor. Bununla birlikte Beeple’ ın komplike dünyasını anlamaya çalışın. Çünkü eserlerini incelerken düşüncelerini dijital tasarımlarıyla ne kadar güzel aktardığını göreceksiniz. Beeple, sanatını yıllar içinde farklı bir estetiğe bürünen, politik duruşu olan, tuhaf, distopik ve bilimkurgu ögeleriyle harmanlanan bir bütün olarak görüyor.

Beeple’ın NFT’ye bakış açısı – SXSW 2022

SXSW, dünyanın dört bir yanından yaratıcı kişilerle benzersiz bir ortam oluşturuluyor. Konferans oturumları, Film Festivali gösterimleri, Müzik Festivali vitrinleri, birinci sınıf sergiler, ağ oluşturma fırsatları, yarışmalar, ödül törenleri ve çok daha fazlası yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde SXSW’ ye konuk olan Beeple, NFT’ nin geleceği hakkındaki düşüncelerini de bu platformda paylaşmıştı.

@gettyimages

Beeple deyince çoğumuzun aklına gelen ilk şey “The First 5000 Day” adındaki NFT eseri olsa da özellikle kripto para borsası ve blockcahin hakkında dikkatini çeken pek çok şeye yer veriyor. Küresel ölçekte de bu bir yıl içinde hızlı bir aydınlanma olduğunu vurguluyor. Henüz Blockchain kavramı ortada yokken günlük olarak üretimine başlayan sanatçı, bir şekilde şanslı olduğunu ve yaptığı işin güncel süreçle örtüştüğünü düşünüyor. Böyle bir başarının arkasında şans kavramının yanında ileri görüşlülük olduğunu da inkar edemeyiz.

2 farklı dünya 1 karede

Sanatçının 69,3 milyon dolara alıcı bulan “The First 5000 Day” eserinden neredeyse bir yıl sonra açılan sergisi” Beeple: Uncertain Future” da dijital üretimlerin her türlü forma dönüşebileceğinin bir kanıtı diyebiliriz. Beeple, eserlerinde geleneksel ve dijital dünyayı birleştirerek duygu, düşünce ve gelecek ile ilgili fikirlerini bize aktarıyor.

@Marca

Beeple her gün sanatını geliştirmek için düzenli olarak çalışıyor. Ortaya güzel işler çıkarmasındaki en büyük destekçisi şüphesiz hayal gücü ile birlikte dijital dünyada hissettiği gerçek varlığı. Sürekli olarak büyük, yoğun renkli ve ışıklı ekranlara bakmak aşırı yorucu gibi düşünebilirsiniz. Ancak bu ekranlar Beeple için hem dijital hem de gerçek dünyaya açılan penceredir. Çünkü dünyada olan bitenlerden haberdar olmak için de bu ekranları kullanıyor. Anlayacağınız, hem gerçek hem de sanal dünyadan aldığı bilgiler üretiminin ilham kaynağı oluyor.

KAYNAK: BIGUMIGU, WIKIPEDIA, JACK HANLEY

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar