Evden Çalışma Döneminde Çevrimiçi Aygıtlar Nasıl Kullanılır?

Paylaşmayı unutmayın.

Evden Çalışma Döneminde Çevrimiçi Aygıtlar Nasıl Kullanılır? – Küresel salgın ile mücadele döneminde hayatımızın içerisinde rutin yaşantımızda bir çok değişiklik ile karşı karşıya kaldığımız aşikar. Aslında sadece sağlıksal mücadeleyle sınırlı kalmayarak, yaşamımız içindeki değişimlerle de mücadele başladı. İş yerlerimiz, ev yaşamımız, sosyal alanlarımız bu süreçteki değişim döngüsünü benimseyemediğinde birçok olumsuz durum ortaya çıkmaktadır.  Haliyle iş hayatımız, ev yaşamamız ve sosyal ilişkilerimiz de bu sürecin içerisinde birbiriyle çakışarak daha da karmaşık bir hale geliyor olabilr. Ne yapacağız? Nasıl sıraya koyacağız? Sizde de bu durumlar karışık bir hal alıyorsa olumsuzlukları önleyeceğimiz 3farklı çevrimiçi metodu önerimizi dikkate alabilirsiniz. 

Evden Çalışma Döneminde Çevrimiçi Aygıtlar

1. Zamanlamalara Bağlılık

Sosyal mesafeyi azaltabilmek adına alınan önlemler doğrultusunda kapanma sürelerinde bir çoğumuz evlerden çalışıyoruz. Covid-19 ile evden çalışma dönemi hayatımızın içine giren yeni normallerden biridir. İş hayatımızdaki fikir paylaşımında bulunduğumuz iş arkadaşlarımız yok, işimizi pratiğe dökeceğimiz demirbaşlarımız yok. Biliyoruz ki bunlardan bağımsız bir şekilde evinizin bir alanına kurduğunuz çalışma alanlarınız da evden çalışma-ya çalıştığınızı. İş yükünün ağırlaşması ve ağırlaşan iş yükü ile beraberinde gelen mesai saatlerindeki değişikliklerin ev yaşamınızı da engellediğini tahmin edebiliyoruz. Ancak uzmanlarca yapılan araştırmalar sonucu evden çalışma uzun mesailerin; insanların çalışma yükünü arttırmasına sebep olduğu , mesai sürelerinde meydana gelen uzamaların çalışanların ruh sağlığını etkileyeceği yönünde öngörüler bulunmaktadır.

Ev yaşamı ve iş hayatını zihinlerimizde iyice bulanıklaşmaya başladıysa zamanlamalara bağlı kalma sizin içinde fayda sağlayabilir. Zamanlamalara bağlı kalmak aynı zamanda da çalışma saatlerine bağlı kalmaktan geçiyor, siz hiç bir iş toplantınıza gece saat 1 ‘de katıldınız mı? Cevabınız , “hayır” ise, niçin gece bilgisayar karşısına geçerek çalışmak için kendinizi zorluyorsunuz? Çalışmanız gerektiği zaman dilimi içerisinde iş yeriniz tarafından verilen görevi teslim etmeye odaklanılmalı. Başarılı olmanın ilk temeli, planlı çalışmaktır. Ek olarak zamanlamaya bağlılıkta planlı bir akış içerisinde çalışmayı gerektirir. Size belirlenen çalışma saatleri doğrultusunda , görev tanımımızda yer alan işi planlayarak zamanında teslim edebilirsiniz. Zamana bağlılığınızı mesai süresi içerisinde kontrol edebilirliği sağlamak mümkün.

2. Zamana Bağlı Kırılmaları Fark Edin

evden-calisma-doneminde-cevrimici-aygitlar-nasil-kullanilir
@unsplash

İş hayatımız gibi sosyal yaşamımızdan da uzak kaldığımız karantina süreçlerinde arkadaşlarımız ile çıktığımız öğle arası yemeklerimizi, kahve molalarımızı özledik mi?  Peki bu es vermeleri niçin yapıyorduk? Nefes alabilmek için öyle değilim mi? Çalışma saatleri esnasında verilen kahve molaları ve yemek saatleri bizi çalışma efektimizden uzaklaştırarak zihnimizi dinlendirmemizi, hareket etmemizi sağlamaktaydı. Pandemi dönemin de ise evden çalışma sürecinde nefes alabileceğimiz alanları yaratmak oldukça zor. Hatta katıldığımız Zoom toplantılarının birini bitirip hemen arkasından diğer toplantıya başlanıyor. Şimdilik pratik bulduğumuz bu yeni normalin çalışma şekli ilerleyen zamanlar da bizler için olumsuz sinyallerin belirtisi olabilr.

Fiziksel, zihinsel, duygusal yönde bizleri ileri süreçlerde sağlık sorunları yaşamamıza sebep olabileceği ön görülmektedir. Zamana bağlılıkta bir takım kırılmaları fark edemez isek; uykusuzluk, depresyon ve kaygı gibi sorunlar yaşamamız olası. Çünkü yemek yeme molası vermiyor, kahve molası vermiyor nefes almayı unutuyoruz. Bu yüzden tavsiyemiz ekran dışı aktiviteler oluşturmanız Örneğin; yemek hazırlamak, yoga yapmak, kitap okumak vb. Gibi ekran dışı aktivitelerde bulunursak kırılmalarımızı fark ederek nasıl bir yol izlememiz gerektiğini bulabiliriz. Evden çalışma şeklimizin zarar verebilece boyutta olan olumsuz etkenleri fark ettiğimiz anda; zamana bağlılıkta kırılmaları da fark etmiş olacağız.

3. Ekran Başındaki Yakınlaşmayı Azaltın – Evden Çalışma Döneminde Çevrimiçi Aygıtlar

evden-calisma-doneminde-cevrimici-aygitlar-nasil-kullanilir
@unsplash

Karantinanın aslında kendimizi keşfetmemiz yönünde olumlu yanlarını bulmakta mümkün. Evden çalışma süreçlerindeki avantaj ise; ailemiz, sevdiklerimiz, evimizde beslediğimiz evcil hayvanlarımız ile geçirmiş olduğumuz zamanı avantaja çevirmek.  Ekran başında geçirdiğimiz süreler strese sebep olmaktadır. Ne yapmalıyız? Yatak odanıza, mutfağınıza tabletlerimizin, bilgisayarlarımızın, telefonlarımızın girmesi artık çok kolaydır. Ek olarak kendimiz için yarattığımız bu özel alanlarımızda erişilebilirliğimizin sınırını belirlemeliyiz. Çünkü özel alanlarımız olan evlerimizde; özel anılar oluşturmamız kaçınılmaz. Diğer yandan bizler de evden çalışma ortamımızı , evdeki özel alanımızın işgal ederek değil daha çok çalışma ortamımızı evdeki özel alanlarımıza uyarlayabilmeliyiz. Karantinada evinizin içerisinde daha sağlıklı çalışma ortamı yaratabilr, böylelikle daha verimli çalışma sağlayabilirsinz.

evden-calisma-doneminde-cevrimici-aygitlar-nasil-kullanilir
@unsplash

Bahsetmiş olduğumuz 3 farklı metodu uygulamamız hem mental hem de fiziksel anlamda daha çok dengede tutacağı kesin. Evden çalışma bizleri aşırı strese sokmadan , olabildiğince ev yaşamımız içerisin iş hayatımızı sağlıklı yürütebilmeliyiz. Sevgili okuyucular hepimiz Covid-19 ile mücadele içerisindeyiz hiçbirimiz ise bu süreçte asla yalnız değiliz. Son olarak Global bir sorun olan pandemi ile hep birlikte mücadele içinde olduğumuz açık. Diğer yandan evden çalışmak o ortamı yaratarak kırılmaları fark etmek oldukça önemli. Pandemi sürecinde yaşamımızın içerisinde değişimler dinamikliğini koruyacak gibi gözükmekte. Bu süreçteki en önemli nokta ise evden çalışmak zorunda kalan kişilere öncelikle işverenlerin sonrasında ise; hangi mesleği yapıyor olursak olalım, çalışmanın ne demek olduğunu bilen kişiler olarak saygı göstermeyi unutmayalım. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar