Wikipedia Özellikleri – Öğrenince Çok Hoşunuza Gidecek Bilinmeyen Özellikler
Wikipedia Özellikleri – Öğrenince Çok Hoşunuza Gidecek Bilinmeyen Özellikler – Ücretsiz ve reklamsız bir şekilde neredeyse her konuda bilgiyi insanların ayağına getiren meşhur internet ansiklopedisi Wikipedia hakkında bugün çok şaşıracağınız şeyler öğreneceksiniz. Wikipedia, 15 Ocak 2001’de kurulmuş ve kısa bir zaman içerisinde dünyanın bilgi kaynağına dönüşmüştür. Ülkemizde de sıklıkla kullanılan ve üstelik gündem olan Wikipedia’yı daha iyi kullanabileceğiniz bazı özellikleri tanıtacağız. Neticede bir şeyi kullanıyor ve vakit harcıyorsak, iyi şekilde kullanmak, en fazla verimi almak gerek. İşte internet ansiklopedisi Wikipedia’nın öğrenince çok hoşunuza gidecek 10 bilinmeyen özelliği ve bunların faydaları…
Wikipedia Özellikleri
Wikipedia Nearby Özelliği – Yakınınızda Bulunan Yerler Hakkındaki Bilgiler
Bu özellik, Wikipedia’nın cihazınızın konumunu kullanarak bulunduğunuz yere yakın yerler hakkında yazılmış makaleleri bulmasını sağlar. Kısacası, geziye çıkacaksanız yakınınızdaki yerler hakkındaki birçok bilgiyi, rehbere ihtiyaç duymadan Wikipedia ile edinebilirsiniz. Üstelik bu özelliği aktif hale getirmek de oldukça kolay. Öncelikle buraya tıklayarak Nearby sayfasını açmanız gerekiyor. Açılan sayfada “show nearby articles” butonuna tıklayarak konum izni vermeniz yeterli olacak. Bu özelliğe mobil sitede, sol üst köşedeki “üç çizgiye” tıkladıktan sonra “yakınımdakiler” başlığını seçerek ulaşabilirsiniz. Bunları yaptıktan sonra gerisini Wikipedia’ya bırakın.
İnternetsiz Makale Okumak İçin, Makaleyi PDF Olarak İndirme
Bu özellik de Wikipedia’yı daha kullanışlı ve hatta faydalı hale getiren özelliklerden biri. Özellikle de internet erişiminizin olmadığı bir yolculuğu makale okuyarak geçirebilmenizi sağlayan bu özellikle dilediğiniz makaleyi PDF olarak indirebilirsin. Makalelere hem dilediğiniz zaman hem de dilediğiniz yerde erişebilirsiniz. Özelliği mobil sitede bir makaleyi açtıktan sonra makale başlığının altında bulunan indirme butonuna tıklayarak deneyebilirsiniz. Bilgisayardan denemek isteyenler ise, makaleyi açtıktan sonra sol taraftan “pdf olarak indir” seçeneğini seçebilirler.
Basit Bir İngilizce İle Yazılmış Makalelere Ulaşma
Çoğumuz zaman zaman ingilizce makaleleri okumaya ve anlamaya çalışırız. Ancak çoğu, akademik İngilizce ile yazıldığı için anlamak konusunda genellikle başarısız oluruz. Wikipedia bu derdi de fark etmiş olsa gerek ki buna da çözüm bulmuş. Makalelerin çoğunun basit İngilizce ile yazılmış versiyonları da Wikipedia’da mevcut. Ulaşmak için mobil sitede makale başlığının altındaki çeviri butonuna tıklayıp “Simple English” seçeneğini seçmek yeterli. Bilgisayarda ise sol taraftaki diller bölümü açıldıktan sonra “Simple English” seçeneğini seçmek gerekiyor.
Belli Bir Günde veya Yılda Yaşanan Önemli Olaylara Ulaşma
Wikipedia’da kullanımı en zevkli özelliklerden biri de budur. Üstelik kullanımı oldukça da basittir. Arama bölümüne yılı veya günü yazmanız yeterli. Wikipedia, o yıl dünyada neler olduğunu veya o gün dünyada neler yaşandığını senin için listeleyecek.
Rastgele Bir Konuda Bilgi Edinme – Wikipedia Rastgele
Vaktimizi boşa harcamamak için zaman zaman bazı sitelerde uzunca vakit geçirir ve pek de faydalı veya kaliteli olmayan içeriklerle aslında farkında olmadan vaktimizi boşa harcarız. Wikipedia bu ihtiyaca da bir çözüm getirmiş. Wikipedia’da rastgele seçeneği ile rastgele bir makaleye ulaşabilir, rastgele bir konuda en doğru bilgileri edinebilirsiniz. Bu, faydalı olmasının yanı sıra oldukça da eğlenceli. Tek yapmanız gereken Wikipedia’ya girdikten sonra sol taraftan “rastgele madde” seçeneğini seçmek. Sonrasında Wikipedia bünyesindeki binlerce içerikten birini rastgele bir seçimle karşına çıkaracak.
Wikipedia Özellikleri – WikiCros (Eklenti)
Yazımızın amacı Wikipedia kullanımını eğlenceli hale getirmek ve daha faydalı kılmaksa, birkaç Wikipedia eklentisi de önermemizin zararı olmaz diye düşündük. Önereceğimiz ilk eklenti WikiCros. Bu eklenti, Wikipedia’daki bağlantı içeren kelime ve cümlelerden anında rastgele bulmaca oluşturuyor. Üstelik Türkçe dil desteği de mevcut. Eklentiyi, Chrome tarayıcınızdan buraya tıklayarak kolayca kurabilirsiniz.
Qikipedia (Eklenti)
Qikipedia, bir nevi Wikipedia’yı her siteye entegre eden bir eklentidir. Herhangi bir sitede, işaretleyiciğiniz kelime veya cümlelerle ilgili bir Wikipedia makalesi varsa, küçük bir pencerede o makalenin özetini gösteren eklenti, oldukça faydalı. Ayrıca kullanıcıları yeni bir sekme açma ve arama yapma zahmetinden kurtarıyor. Qikipedia eklentisini buraya tıklayarak Chrome tarayıcınıza kurabilirsiniz.
WikiTube (Eklenti)
Ne işe yaradığı adından da anlaşılan bu eklenti, Wikipedia’da açtığınız sayfada, makale ile aynı konuyu taşıyan videolar öneriyor. Önerdiği bu Youtube videoları da faydalı olanlardan seçiliyor ve üstelik o konuyu içeren her video önerilmiyor. Faydalı eklentilerden biri olan WikiTube eklentisini buraya tıklayarak tarayıcınıza kurabilirsiniz.
Wikipedia Özellikleri – Nightfall (Eklenti)
Wikipedia’ya özel bir eklenti olmasa da Wikipedia’da da oldukça faydalı olan Nightfall, neredeyse her siteye gece modunu getiriyor. Gözlerinizi koruyan karanlık mod ve mavi ışığı engelleme modlarını kusursuz bir şekilde sağlayan bu eklenti, ayrıca Türkçe dil desteğine de sahip. Nightfall eklentisini de buraya tıklayarak tarayıcınıza kolaylıkla kurabilirsiniz.