İyi Fotoğraf Çekmenin Sırları; 5 Önemli Kriter

iyi fotoğraf çekmenin sırları

Paylaşmayı unutmayın.

İyi Fotoğraf Çekmenin Sırları; 5 Önemli Kriter – Herkesin her zaman yapabilmeyi istediği, hep hayalini kurduğu iyi fotoğraf çekebilme yeteneği, sonradan da büyük ölçüde öğrenilebilen bir şeydir. Önemli bazı detaylar ve tekniklerin bilinmesi ile bu işi amatörce yapanlar dahi çok iyi kareler çıkaracaktır. İyi fotoğraf çekmenin sırları ve detaylarından bahsedeceğimiz yazımız ile, birçok kişi artık iyi bir fotoğraf çekinmek için yanında fotoğrafçı bir arkadaşını gezdirmek zorunda kalmayacaktır. Yazacağımız bu kriterler yaratıcılığınız ile birleşince ortaya sizleri mutlu edecek kareler çıkacaktır.

iyi fotoğraf çekmenin sırları
Görsel: unsplash

İlk Kriter; Işığı Kullanabilmek

Bir fotoğrafa bambaşka anlamlar, bambaşka bir hava ve duygu katan en önemli kriter ışıktır. Fotoğraf çekebilmenin bile mantığı ışığın nesneler üzerine yansıması iken, iyi fotoğraf çekebilmenin bu ışığı doğru kullanmakla alakalı olduğunu tahmin etmek pek de zor değil aslında. Taşınabilir bir ışık kaynağı kapalı ortamlar için çok daha iyi olsa da bu imkanın olmadığı durumlarda da fotoğrafı çekilecek obje veya kişi ışığa göre kendini ayarlamalıdır. Işığın doğrudan vurmayacağı bölgeler karanlık çıkacağı için fotoğrafı çekilecek kişi kendini ışığa göre ayarlamalıdır. Fotoğrafta daha fazla görünmesini istediği kısmın ışığı daha iyi görmesini sağlamalıdır. Işık uygunsa farklı farklı açılardan çekimler denendikten sonra en uygun açı ile son çekimi gerçekleştirmek doğru karenin bulunmasını sağlayacaktır.

fotoğrafçılık fotoğraf
Görsel: wallpaperup

Diğer Kriterleri Yutan Kriter; Anı Yakalamak

Işığı ayarlamak gibi fotoğrafı doğru anda çekmek de oldukça önemli. Hele ki nesne veya kişi hareket halindeyken çekilmesi planlanan karelerde anı yakalamak çok daha önemlidir. Doğru bir anda doğru açı ve ışıkla çekilen fotoğraf hayran bırakır, ancak tüm kriterler doğru uygulanmış olsa dahi doğru anda çekilmeyen bir fotoğraf sadece sırıtacaktır. Bu sebeple doğru anı beklemek, o an geldiğinde deklanşöre basmak en önemli kriterlerden biridir.

iyi fotoğraf çekmenin sırları anı yakalamak
Görsel: unsplash

Eksisi Olmayan Kriter; Farklı Açılardan Bakın

Farklı açılardan bakmak, farklı açılardan yakalamak, çoğu zaman ekstra puan kazandıran bir kriterdir. Kimsenin görmediği açılardan bir kareyi yakalamak şüphesiz ki herkesi şaşırtır ve dikkatleri çeker. Normal bir görüntüyü bambaşka bir havaya sokar ve yeni bir etki yaratır. Bu sebeple hep aynı açılardan kareleri yakalamayın, farklı açılardan yakalamaya çalışın. Farklı açılar, sizlere daima artı puan kazandırır ve fotoğrafınızı bir adım öne çıkartır.

fotoğrafçı
Görsel: unsplash

Detayları Göz Ardı Etmeyin; Objelere Dikkat Edin ve Kullanın

Zaman zaman iyi ve başarılı çekilmiş fotoğrafları arka plandaki bir obje bozmakta veya çok kötü çekilmiş bir kareyi arka plandaki bir obje farklı hale getirmektedir. Bu durum tamamen o objenin kullanılabilmesi ile alakalı bir durum. Obje fotoğrafınızı bozmuyorsa onu ışık yardımı ile öne çıkarmak da kötü olmayacaktır. Ancak fotoğrafınızla alakasız bir obje ise mutlaka onu oradan kaldırmalısınız. Örnek vermek gerekirse; bir müzisyenin müzik aletlerinin önünde poz vermesi görüntüyü kötü bir hale getirmez. Arkada duran müzik aletleri uygun bir ışıkla fotoğrafta yer alırsa fotoğrafı güzelleştirir. Ancak bir müzisyenin gitarla poz verirken arkasında futbol topunun olması, görüntüyü bozacaktır. Doğada çekilen fotoğraflarda ise bir böcek veya bir canlıya dikkat çekmek isteniyorsa, kadrajın merkezinde o canlının olması gerekir. Ayrıca odaklama da o canlıya yapılmalıdır. 

iyi fotoğraf çekmenin sırları
Görsel: unsplash

Ufak Oyunların Kimseye Zararı Yok, Yaratıcı Olun

Ufak kamera arkası teknikleri ile olağanüstü fotoğraflar yaratmak mümkün. Bunun için yaratıcı olmak yeterli. Bazı basit objeleri, farklı açılardan çekim yaparak kullanırsanız onları olduğundan daha farklı ve büyük gösterebilirsiniz. Aşağıya bu konuyla ilgili bir video bırakıyoruz, yaratıcılığınızı kullanarak benzerlerini yapabilirsiniz. Son olarak da şunu söylemek isteriz; iyi fotoğraf çekmenin sırları konusunda ne kadar bilgi sahibi olursanız olun yaratıcı olmazsanız sürekliliği olan bir başarı yakalayamazsınız.

👉 2020’nin En İyi Dünya Fotoğrafları Nasa Tarafından Yayınlandı

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar