E-Ticaret’in Gündemi Değişiyor
E-Ticaret’in Gündemi Değişiyor – E-ticaretin büyüdüğü ve geliştiği açık. Çünkü bilim ve teknoloji ilerliyor. Bununla birlikte internet yaşam biçimimizi şekillendiriyor. Sonuç olarak baktığımız zaman insanlar her-şeyi internet üzerinden halletmeye başladı.
O kadar ki online tüketim her kanala ulaştı ve yeni nesil ticaret burada boyutlanmaya başladı. Bununla birlikte e-ticaret kavramı aslında genç bir kavram ve önünün açık olduğu da aşikar. Haliyle bu alan güç kazanmaya ve rekabet yaratmaya başladı. Ayrıca başka sektörlerin oluşmasına da katkıda bulunduğu gerçeğinin girişimciler de farkında. Böylece hareketli bir alandan bahsetmek mümkündür. Bununla birlikte genç iş insanı olan Cenk Çiğdemli de bu dinamik alan hakkında bilgiler aktardı.
E-Ticaret’in Gündemi Değişiyor
Cenk Çiğdemli Kimdir?
Öncelikle Cenk Çiğdemli ,TOBB e-ticaret meclisi üyesi, Ticimax ve e -ticaret sistemleri kurucusudur. Lise yıllarında kurmuş olduğu şirketini gün geçtikçe büyüttü. Böylece ülkemizin en mühim e-ticaret yazılımı üreten şirketlerinin başında gelmeye başlamıştır. Bunun yanında çalıştığı firmalar da işinin geldiği noktayı anlatır niteliğinde. Starbucks, Tudors, İGS, Chakra öne çıkan firmalar.
Cenk Çiğdemli’nin aktardıklarına gelecek olursak, 2021 yılında gündemde sıkça göreceğimiz e-ticaret alanlarını sıraladı. Çiğdemli’nin görüşlerine göre 2021 yılında spesifik olarak e-ticaret gündeminde olacak beş alan bulunmakta. Bunlar ; bulut mutfak, oyun içi pazarlama, depo ve lojistik yapay zeka uygulamaları, canlı yayın satışları, 2. El pazaryerleri.
E-Ticaret’in Gündemi – Bulut Mutfak
Öncelikle bu konsept çok genç bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Dark kitchen’ı; en kısa şekilde sanal mutfak olarak açıklamak mümkün. Bu konsepti yalnızca müşterisine yemek teslim etmek üzere yemek yapan firmalar kullanmakta. Bulut mutfak konseptinde bir-çok kitleye ulaşmak ve sağlıklı iletişim kurmak için tabi ki teknolojiden faydalanmaktalar. Müşteriler için oturma, bekleme alanına gerek olmadığı için de bir-çok ayrıntı masraf da ortadan kalkıyor. Özellikle pandemi döneminde evlerde yemek yemeye geri dönüş oldu. Bu sayede konsept çokça adından bahsettirecek gibi duruyor.
Oyun İçi Pazarlama
Geçtiğimiz yılın online harcamalarına bakacak olursak oyun sektörü başta geliyor. Küresel açıdan baktığımızda da oyun sektörü yükselişte görünmekte. Bununla birlikte girişimler de bu yönde şekillenmekte. Küresel olarak incelemek gerektiğinde oyuncu sayısı 3 milyar olarak görünmekte. Haliyle markalar da yükselişte olan bu sektöre ilgisiz kalmıyor . Bu sebeple de reklamlarını buraya yerleştirmek için adım atmak istiyor. 2021’in başta gelen sektörünün oyun içi pazarlama olacağı açık. Bu potansiyel de markaların ilgisiyle gelişiyor. Oyunlarda markalar reklamlarını zaten yerleştirmekte. Ama reklamları yerleştirirken markaların ve oyun şirketlerinin dikkat etmesi gerekiyor. Reklamı dozunda yapmak mühim yoksa oyun atmosferi kötüleşir ve hoş olmayan bir algı oluşur. Fakat dozunda reklam yapmak , olumlu geri dönüşleri de sağlar. Örneğin; marka ile birebir deneyim yaşayan oyunseverler reklamdan ötürü o markadan alışveriş yapmak isteyebilirler.
Depo ve Lojistikte Yapay Zeka
Bilişim şirketlerinin raporlarına göre üst düzey yapay zeka destekli asistanlar minimum düzeyde hata yapıyor . Burada %5 gibi bir orandan bahsediyoruz.
Müşterinin hizmette beklediği de hatanın az olması hatta hiç olmamasıdır. Bu da müşterilerle olan ilişkiyi üst düzeye taşır. Lojistik sektöründe önemli olan ürün odaklı yaklaşımdır ve ürüne önem vermektir. Bu nedenle ürün odaklı her atılım değer görecektir. Lojistik sektöründe hizmet kalitesini mükemmele taşımak için yapay zekayı öncelikle akıllı depolarda kullanmak mümkündür.
Depolardaki Yapay Zeka Kullanımını Nasıl Oluyor?
Yapay zekanın ürünlerin sağlıklı bir şekilde taşınması konusunda yardımcı olduğunu söylemek mümkün. Yeni taşıma cihazları, ürünlerin taşınma sürecini otomatik hale getiriyor. E- ticaretin de konuya ilgisiyle, paketleme işleminde doğru ayıklamanın daha da iyileştiğini söylemek mümkün. Sonuç olarak daha az hatayla ve zaman tasarrufuyla bir-çok işlem gerçekleşmiş oluyor.
Türkiye’ye baktığımızdaysa e-ticaret sektörünün büyük bir gelişme gösterdiğini görüyoruz. Bununla birlikte e-ticaret salgının da rolüyle yüzde 60 büyüme gerçekleştirdi. Kaçınılmaz olarak da çok fazla e-ticaret sitesi görülmeye başladı. Sonuç olarak salgın ve yapay zekanın etkisiyle e-ticaret büyümekte ve büyüyecek gibi de görünmekte.
2. El Ticaret
2. el ürün alanıyla beraber bu alandaki online siteler son yıllarda gelişim kat etmekteydi. Bir-çok etkenle birlikte tasarruf konusunda insanlarda bilinçli olma düzeyi arttı. Bu bilinçli olma durumu her alana pozitif şekilde yayılım göstermekte. 2.el ticaret pazarı da bu durumdan çıkmış gibi görünmekte. Salgın, küresel ekonomik kriz ve hatta alım gücünün düşmesini de etkenler olarak saymak mümkün. Bizler son zamanlardaki olumsuz gelişmelere bakarak belli durumlara farkındalığımızı arttırdık. Bu sebepler de 2. El sektörünün gelişeceğini gösteriyor.
Canlı Yayın Satışları
Pandemi ile birlikte online video izlemeleri arttı. E-ticarette de adını daha çok duymak mümkün oldu. Bununla birlikte burada ürünle ilgili canlı yayınları izlemek ve ürün satın almak mümkün. Bunun yanında yayın sırasında markanın gösterdiği fırsatlardan ve indirimlerden yararlanılması da burada gerçekleşiyor. Canlı yayın satışlarını, en çok da hızlı tüketim ürünleri alanındaki markaların kullandığını görüyoruz. Bunun yanında küresel olarak büyük bir büyüme söz konusu. Amerika, Çin, İngiltere de bu büyümeyi yaşayan ülkelerden. Türkiye’de ise büyüme yüzde 2’den yüzde 4’e çıktı. Yani önceki yıllara oranla canlı yayın satışları alanında büyüme yüzde 170’lere ulaştı. Canlı yayın satışlarını her alanda kullanmak mümkün. İnternet ünlülerinin ürünleri deneyimlemesi sebebiyle hızlı tüketim ürünleri alanı öne çıkıyor. Çünkü bu deneyim e-ticarete değişik bir boyut kazandırıyor.