E-Ticaret 5 Yıllık Büyümeyi 2020 Yılında Tamamladı

Paylaşmayı unutmayın.

E-Ticaret 5 Yıllık Büyümeyi 2020 Yılında Tamamladı – Pandemi nedeniyle iş hayatında büyük değişiklikler meydana geldi. Yeni normal şartlarla beraber ticaret sektörü e ticaret alanında hızla gelişti. Neredeyse tüm pazarlamacılar, pazarlama stratejilerini e-ticarete yöneltti. Teknolojinin hızla gelişmesi ve şartların yeni normallere göre değişmesi nedeniyle e-ticaret sektörüne ayak uydurmak kaçınılmaz oldu. Bu nedenle  son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren e-ticaret, gelişme hızını pandemi döneminde epeyce arttırdı. 5 yıl içerisinde gerçekleşmesi beklenen ilerlemeyi 2020 yılında tamamladı. Bu gelişim hızının 2021 yılında da devam edeceği düşünülmekte.

e-ticaret-5-yillik-buyumeyi-2020-yilinda-tamamladi
@unsplash

E-Ticaret 5 Yıllık Büyümeyi 2020 Yılında Tamamladı

Dopigo, E-Ticaret görünüm araştırmasına göre, ankete katılanların %46’sı e-ticarete 2020 yılında başladı. Katılımcıların %67’si en çok gelirin Pazar yerlerinden, %17’si ise web sitelerden geleceğini düşündüğünü belirtti. Virüs sebebiyle herkesin işlerini evden hallettiği bu dönemde e-ticaret büyük yol katetti. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, işlerini büyütmek için fırsat buldu. Pandemi döneminde işsiz kalanlar e-ticaret girişimlerine merak saldı. Sanata yatkın kişiler bu dönemde tasarladıkları ürünleri e-ticaret üzerinden satma imkanı buldu. El becerisi yüksek olanlar da bu sektörden yararlandı. Fiziksel engeli bulunduğu için çalışamayanlara ise bu dönem oldukça faydalı oldu. Durumlar bu şekilde olunca e-ticaret, en büyük gelir kaynağı haline geldi.

Dopigo tarafından yapılan ankete göre en çok geliri e-ticaret satış uygulamaları kazanmaya başladı. Evde olduğumuz bu dönemlerde herkes ihtiyaçlarını online bir şekilde gidermeye başladı. Kıyafet alışverişleri, hatta market alışverişleri bile artık online hale geldi. Bu nedenle fiziksel satış yapan mağazalarda ve toptan satışlarda düşüş yaşandı.

Kapanan marketler, bakkallar işletme sahiplerini e-ticaret üzerinden satış yapmaya zorunlu hale getirdi. Kendilerini güvende hissetmeyen insanlar tüm gereksinimlerini e-ticaret üzerinden karşılamaya başladı. Her mahallede bulunan küçük marketler de internetten uygulama üzerinden satış yapmaya başladı. Evlere hizmet sayesinde süpermarketlere olan ilgi, yerini online süpermarketlere bıraktı. Bu süpermarketlerin online satış istatistiklerine baktığımız zaman en çok satışların yemek ve dekorasyon üzerine yapıldığı görüldü.

e-ticaret-5-yillik-buyumeyi-2020-yilinda-tamamladi
@unsplash

E-Ticaret 5 Yıllık Büyümeyi 2020 Yılında Tamamladı – Türkiye’de E-Ticaret

Trendyol, HepsiBurada, Amazon gibi e-ticaret sayfaları her şeye rağmen satışlarına son hızla devam etti. 2020 senesinden beklenen ekonomik gelir hedefi her şeye rağmen pozitif sonuç buldu. Ancak yapılan anketin sonuçlarına göre %46’lık kesim ekonomik beklentilerinin karşılandığını söyledi. Diğer yandan en büyük sıkıntılarının ise kargo fiyatları, satış komisyonları ve ödeme komisyonları olduğunu belirtti. Ancak bu büyüme ile birlikte bir çok istihdam ortamı oluştu.

Son olarak anketin sonuçlarına göre 2020’nin yarattığı e-ticaret algısı ve hızı 2021’de de devam edecek. Görünen o ki e-ticaret kanallarından gelirler elde edilmeye devam edecek. Anket sonuçlarına göre, ve bazı katılımcılar en çok gelirin Pazar yerlerinden, bazı katılımcılar ise web sitelerinden geleceğini düşünüyor.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar