Facebook Messenger Tarihe Karışmalı Mı?
Facebook Messenger Tarihe Karışmalı Mı? – Facebook platformunu çoğumuz yıllarca kullandık. Belki de aramızdan birilerinin ilk sosyal medyayla tanıştığı platform bile olabilir. Sosyal medya platformlarının özellikle Instagram’ın atası sayılabilecek platformun sandığımız kadar basit ve güvenli olmadığını gün geçtikçe gün yüzüne çıkıyor diyebiliriz.
Son zamanlarda Facebook Şirketler Grubunun adını sıkça duyduk. Whatsapp uygulamasının gizlilik sözleşmesi sansasyonel bir etki yaratarak çoğu kullanıcının rakip uygulamalara geçmesine sebep olmuştu.
Saniyeler içinde milyonlarca verinin aktığı platformların neredeyse tamamını elinde bulunduruyor Facebook Şirketler Grubu. Ancak artık veri skandalları başa çıkamıyor. Facebook ‘ta normal mesajlaşmalar yapıyorken birden platformun kullanıcı sayısı patlama noktasına gelmeye başladı. Neredeyse herkes platforma aktifti. Hiç tanışmadığımız Hollanda’daki halamız bize mesaj gönderiyordu. Tam da bu noktada Facebook Messenger adıyla bir eklenti platforma dahil oldu. Hatta mobil cihazlarda Facebook Messenger olmadan mesajlarımızı görememeye başladık. Facebook Şirketler Grubu tam olarak ne yapmak istiyor?
Facebook Messenger Tarihe Karışmalı Mı?
Messenger ya da Veri Süzgeci
Veri süzgecine geçmeden önce kısa bir şekilde Facebook veri skandalını hatırlayalım. 2014 yılında Facebook tarafından kullanıcı verileri toplanmaya başlıyor.(Yaklaşık olarak 50 milyon kullanıcı verisi) Cambridge Analytica adlı şirkete satılıyor. Şirket bu verileri seçimlerde seçmenlerin fikirlerini istedikleri yönde değiştirmek için kullanılıyor.
Facebook Messsenger 1,3 milyar kullanıcı sayısıyla tam bir veri cenneti. Son yayınlanan verilere göre eğer , 1,3 milyar kullanıcıdan biriyseniz hemen o kullanıcıların arasından çıkmanız konusunda sizi ikna etme kabiliyetine sahip. Güvenlik araştırmacıları Tommy Mysk ve Talal Haj Bakry ,
Facebook Messenger ‘ın kullanıcılar arasında gönderilen bağlantıları yakaladığını açıkladılar. Hatta gönderilen ekleri ve dosyaları indirdiğini kanıtladılar. Yayınladıkları raporlarında tüm bu riskleri çoğu kullanıcı gördü. Bunun üzerine uygulama Avrupa ‘da durduruldu. Fakat dünyanın geri kalanında hala kullanımda.
Whatsapp ve Messenger ne kadar benzer uygulamalar olsalar da gizlilik konusunda ince bir noktada ayrılıyorlar. Uçtan uca şifreleme… Yani bu şu demek oluyor ; WhatsApp sunucu tarafı bağlantı ön izlemelerini gönderemez veya özel ekleri ve bağlantıları indiremez, içeriği izleyemez. Whatsapp ‘ın meşhur gizlilik sözleşmesinde dediği gibi, “kişisel konuşmalarınızı okuyamayız veya dinleyemeyiz.” Ancak Messenger bunları yapabilir ve yapıyor. Çünkü Facebook verilerimize aç.
Mark Zuckerberg Avrupa da uygulamanın durdurma kararına karşılık uçtan uca şifrelemenin sözünü vermişti. Bu konuşmasında şunları da dile getirmişti: “Mahremiyet ve güvenliğin en önemli yönü, konuşmalarınızın sizin aranızda kalmasıdır. Bu görüşmelerinizin her zaman uçtan uca şifrelenmesi gerektiği ve onlarla işiniz bittiğinde kaybolmaları gerektiği anlamına geliyor. “Fakat henüz böyle bir güncelleme yapılmadı.
Madalyonun Diğer Yüzü :Whatsapp
Whatsapp son zamanlarda dünya gündeminin başını çekiyor. Kullanıcılarına gönderdiği bir gizlilik sözleşmesi büyük ses getirmiş ve birçok kullanıcının uygulamayı terk etmesine sebep olmuştu. Telegram ve özellikle çoğumuzun adını belki de ilk defa duyduğu Signal uygulamalarının indirme oranlarında patlama oldu. Fakat Whatsapp dünya genelinde en fazla kullanıcıya sahip anlık mesajlaşma uygulaması .
Çoğu kişinin alternatif uygulamalarda da kullanıcı hesabı oluşturmasına rağmen uygulamayı hala kullandığı da analiz edilmiş. Whatsapp skandalı sonucunda kullanılmaya başlanan çeşitli mesajlaşma platformlarının trafik verilerine bakıldığında özellikle Signal ‘in diğer uygulamalara göre kazanan olduğu görülmekte ancak bu Whatsapp’a kıyasla çok küçük bir tabanda kalıyor. Kullanıcılar ne kadar Whatsapp uygulamasına güvenmese de daha az güvenilir bir uygulamaya geçme konusunda da şüpheciler.
Son 10 yıl içerisinde verilerimiz çoğu madenden daha değerli hale geldi. Sanal dünyada varlığını sürdürmek isteyen tüm uygulamalar ve platformlar verilerimiz peşinde. Verilerimizi nasıl koruyacağımızı kimse bize öğretmedi. Tıpkı ‘’Açlık Oyunları ‘’ film serisinde olduğu gibi hayatta kalmak için yani bu noktada verilerimizi korumak istiyorsak bunu nasıl yapacağımızı kendimiz öğrenmek zorundayız.