Facebook Tarama Verilerini Tamamen Silmek Mümkün mü?

mark zuckerberg f8 konferansında açıkladı: clear history ile facebook geçmişinizi temizlemek mümkün olacak. (Olacak mı?)

Paylaşmayı unutmayın.

Facebook Tarama Verilerini Tamamen Silmek Mümkün mü? – Sonunda oldu! Mark Zuckerberg’ün 2018 F8 konferansında Facebook kullanıcılarının tarama verilerini tamamen silmelerine olanak sağlayacak “temiz bir geçmiş” planını açıklamasının üzerinden bir yıl geçmişti ki şirket bu konuda harekete geçti. Çok sayıda ertelemenin ardından şimdi “geçmişi temizle” özelliğini aktif hale getirdiler.

facebook yeni özelliği clear history ile kullanıcılara verilerini silme imkanı verecek
@ Photo by NeONBRAND on Unsplash

Peki bu bir aldatmaca mı? Aslında bu verilerinizin hiçbirini temizlemiyor. Bunun yerine, yeni gizlilik özelliği, kullanıcıların “Facebook dışı etkinliklerini” hesaplarından “ayırmalarına” izin verecek. Bu sayede göz atma verileri hesap bilgilerinden ayrılacak. Bunun bazı hedefli reklam türlerini azaltmaya yardımcı olacağını söyleyebiliriz ancak özellik verileri Facebook sunucularından kaldırmayacak veya şirketin bu verileri kullanmasını engellemeyecek, ayrıca Facebook bu özelliği hiç kullanmayan üyelerini de izleyebilecektir.

Facebook İçin Kullanıcıların Verilerini Silmek Neden Zor?

Bir blog yazısında, Facebook mühendisleri, Facebook’un verilerinin saklanma biçimine atıfta bulunarak, birçok farklı tablo ve satır boyunca çeşitli veritabanlarından bilgi silmeye çalışmanın zaman alacağından bahisle kullanıcıların verileri tamamen silmelerine izin vermek yerine, verilerin bağlantısını kesmeyi seçmelerinin sebebinin, silme işleminin çok zaman alıcı ve muhtemelen güvenilmez olması olduğunu söylediler. Bu nedenle de daha hızlı, daha güvenilir yöntem, onu doğrudan bir kişinin hesabından çıkarmaktır.

Bir düşünün: 40 milyar doların üzerinde nakit parası olan ve dünyanın en iyi mühendisleriyle çalışan Facebook için, kullanıcıların verilerini sistemlerinden kaldırmak gerçekten zor. Çünkü bunun nedeni bu özellik Facebook’un reklam işini daha da aksattığı için bunu çok az teşvik ettiği gerçeğidir.

Facebook’un uygulamasında “clear history” olarak adlandırılan bu özellik başlangıçta yalnızca İspanya, İrlanda ve Güney Kore’de kullanılabilecek. Bu uygulama aynı zamanda, kullanıcıların Facebook giriş özelliklerini veya piksel takibini kullanan web sitelerinden topladığı tarama verilerini görüntüleyebilmesini de sağlayacak. Ayrıca, gelecekteki göz atma etkinliğinizin hesabınızla bağlantısını kesmeyi seçebileceksiniz. Ama yine de bu Facebook’un etkinliğinize ilgili verileri ilk etapta toplamasını engellemeyecek.

clear history facebook kullanıcılarının beklentilerini tam olarak karşılamayan bir özellik
@ Photo by Thought Catalog on Unsplash

Bu yeni özellik, yukarıda değindiğimiz nedenlerle kişisel bilgilerinin bir kısmını Facebook’tan geri almayı umut eden herkes için bir hayal kırıklığı gibi görünebilir. Ancak kişisel gizlilik için hafif kalan bu özellik Facebook’un reklam geliri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Şirket, özelliğin birkaç ay boyunca yaygın olarak kullanılamayacağını belirttiğinden Facebook’un 1 milyar kullanıcısının çoğu, bir süre “clear history”yi deneme şansına sahip olmayacak. Bakalım “clear history” yaygın olarak kullanıldığında Facebook’un reklam gelirlerini nasıl etkileyecek.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar