Facebook Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 11 İlginç Bilgi

facebook-hakkinda

Paylaşmayı unutmayın.

Facebook Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 11 İlginç Bilgi – Facebook dediğimizde aklınıza muhtemelen milyonlarca bilgi geliyor. Videolar, fotoğraflar, Facebook Messenger derken hemen hemen herkes Facebook hakkında az çok bir şeyler biliyor. Hepimiz nasıl video atılır veya hikayeye düşen bir gönderi nasıl beğenilir biliyoruz. Peki ya bilmediklerimiz? Örneğin “Arkadaşlıktan çıkarma cinayeti” diye bir şey duymuş muydunuz? Ya da Facebook’un logosu neden mavi hiç merak ettiniz? Tüm bu soruların cevaplarını için sizi aşağıya bekliyoruz. 

1. Facebook’ta 40 milyonu aşkın profilin sahibi şu an yaşamıyor. 

2019 itibari ile Facebook’ta bulunan 40 milyondan fazla profilin sahibi şu an hayatta değil. Bu sayının 2060 yılına gelindiğinde 100 milyonu aşması bekleniyor. 

2. Eğer isterseniz Facebook hesabınızı miras bırakabilirsiniz. 

Evet yanlış duymadınız. Facebook’ta siz öldükten sonra hesabınıza ne olacağını belirleyen bir özellik mevcut. İsterseniz hesabınızı başkasına devrederek miras bırakırsınız, isterseniz de hesabınızı “Anıtlaştırılmış Hesaba” çevirerek ölüm yıl dönümlerinizde hatırlanmanızı sağlayabilirsiniz. Tamamıyla size kalmış. 

3. Çin 2009 yılında Facebook ’u yasakladı. 

Çin hükümetinin böyle bir adım atmasındaki en önemli neden insanların platform üzerinden çok kolay bir biçimde organize olabilmesi. İnsanlar üzerindeki etkiyi arttırmak ve kontrolü sağlamak amacıyla Twitter, MySpace, Google gibi siteler de Çin’de yasaklı. İşin ilginç tarafı tüm bu yasaklara rağmen Facebook’un Çin’den 95 milyon üyesi bulunuyor. 

4. Logosunun ve temasının rengi kurucusu Mark Zuckerberg’in renk körü olmasından kaynaklanıyor. 

Kırmızı – Yeşil renk körlüğü bulunan Zuckerberg’in en zengin ve net görebildiği renk mavi. Bu nedenle Facebook’ta ağırlıklı olarak mavi tonları kullanılıyor. 

5. Facebook ayrılığa ve boşanmaya yol açabiliyor. 

Yapılan araştırmalara göre Amerika’da ki boşanmaların boşanmaların %26’sında Facebook ile bağlantılı bir sebep var. Ülkemizde de durum pek farklı değil. Facebook boşanma sebepleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

6. Facebook’un ilk logosu Al Pacino’nun yüzüydü. 

Facebook ilk aylarında logosuna Al Pacino’nun buzlanmış fotoğrafını koymuştu. Fotoğrafın iç kısmında da dijital medyanın temel elementlerinden olan 0’lar ve 1’ler kullanılmıştı.

7. Mark Zuckerberg ’i engelleyemezsiniz. 

İsterseniz hemen şu an deneyebilirsiniz. Facebook’ta Mark Zuckerberg’in hesabını engellemek mümkün değil. Aynı şekilde Facebook’un kurucusunu şikayet etmek de maalesef imkansız. 

8. Facebook’u ziyaret eden 3 kişiden biri sonrasında pişman oluyor. 

Yapılan son araştırmalara göre Facebook’a girdikten sonra kendini depresif ve mutsuz hissedenlerin oranı %34. Yani 3 kişiden biri Facebook’a girdiğine sonradan pişman oluyor. 

9. Facebook’un ilk yatırımcısı Zuckerberg’in ailesiydi. 

Facebook ilk kurulduğunda Zuckerberg’in ailesi fazlasıyla yardımda bulunmuştu. 3 ayda toplamda 85 bin doları bulan bir harcama yapmışlardı. Fakat bu harcamalar sonrasında meyvesini vermişti. 2012 yılında Facebook halka açılmaya karar verdiğinde değeri 100 milyar doları bulmuştu. Facebook ’un günümüzdeki değeri ise 413 milyar dolar. 

10. Facebook kurucularının profillerine tek bir numarayla ulaşabilirsiniz. 

Adres çubuğunda facebook.com’un yanına /4’ü eklediğinizde direkt olarak Mark Zuckerberg’in profiline yönlendiriliyorsunuz. Benzer şekilde /5 ve /6 koyduğunuzda Zuckerberg’in Harvard’dan oda arkadaşları Chris Hughes ve Dustin Moskovitz’in profilleri karşınıza geliyor. Bu numaraların anlamı ise hala bilinmiyor. 

11. “Arkadaşlıktan çıkarma cinayeti” diye bir tabir var. 

Facebook’un aldatmaya ve boşanmaya sebep olduğunu zaten biliyoruz. Peki cinayet biraz fazla değil mi? Bazılarına göre hayır. Kazakistan’da 23 yaşındaki bir erkek kendisini arkadaş listesinden çıkardığı için okuldaki arkadaşını bıçaklayarak öldürdü. Kısacası bundan sonra kimi arkadaşlıktan çıkardığınıza dikkat edin.

Facebook, 1.27 milyarı aktif olmak üzere 2.3 milyarın üzerindeki kullanıcı sayısıyla dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu. Durum böyle olunca da çok ilginç hikayeler ortaya çıkıyor. Biz de sizinle birkaç tanesini paylaşmak istedik. Bu yazımız ilginizi çektiyse dahası için sizi Blogager‘a bekliyoruz!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar