Dijital Ortamda Araştırma Yapmak – Dünyanın En Büyük Dijital Kütüphaneleri

dijital-ortamda-arastirma-yapmak-dunyanin-en-buyuk-dijital-kutuphaneleri

Paylaşmayı unutmayın.

Dijital Ortamda Araştırma Yapmak- Dünyanın En Büyük Dijital Kütüphaneleri- Dijital ortamda doğru bilgiye ulaşmanın fazlasıyla zor olduğu bugünlerde, araştırmalarımıza doğru kaynağı bulmakta zorluk çekebiliyoruz. Aynı zamanda birçok kişi kütüphanelerde kaynak arayışı içerisine girmek yerine internet üzerinden araştırma yapmayı tercih ediyor. Bununla birlikte dijital kütüphaneler, araştırma yapmak isteyenlere fakat doğru kaynağı bulmakta zorluk çekenler için harika bir avantaj sağlamakta. Günümüzde milyonlarca arşivi ile birlikte insanlara ücretsiz olarak hizmet veren dijital kütüphaneler bulunmakta.

Dijital Ortamda Araştırma Yapmak- Dünyanın En Büyük Dijital Kütüphaneleri

1) Internet Archive

@internetarchive

Internet Archive, içerisinde kitap, film, ses dosyası, yazılı arşivler gibi birçok kaynağı barındırmasıyla birlikte milyonlarca içeriği insanlara ücretsiz olarak sunmaktadır. Dünya genelinde en büyük dijital kütüphane olarak kabul edilmesinden başlıca sebeplerinden birisi ise 20 yılı aşkın arşivi içerisinde bulundurmasıdır. Ağırlıklı olarak İngilizce metinlere ulaşabileceğiniz bu dijital kütüphane farklı dillerde de kaynaklara ev sahipliği yapmakta. 15 milyondan fazla e-kitabı da bünyesinde bulundurmasının yanında araştırmalarınıza kaynaklık edecek milyonlarca arşive ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca tüm dijital arşivlerin tam halini hiçbir ücret talep etmeden kullanıcıları ile buluşturan harika dijital kütüphanelerden birisi.

2) Huthi Trust

@huthitrust

Akademisyenler tarafından kurulan ve günümüzde 150’den fazla üniversitenin kaynaklık ettiği Huthi Trust, 17 milyondan fazla öğeyi içerisinde bulundurmaktadır. 3 milyondan fazla e-kitap arşivi olmasıyla birlikte sadece İngilizce değil farklı dillerde de kaynakları insanlarla buluşturmakta. Google ve Microsoft gibi kuruluşlar tarafından desteklenmesi sonucunda daha fazla kaynağa da ev sahipliği yapması, akademisyenlere kaynaklık eden bir dijital kütüphane haline geldi.   

3) Open Library

dijital-ortamda-arastirma-yapmak-dunyanin-en-buyuk-dijital-kutuphaneleri
@openlıbrary

Eğer e-kitap okumak isteyenlerdenseniz Open Library sizler için hazırlanmış bir site diyebiliriz. İçerisinde neredeyse tüm kategorilerde e-kitap bulunmasından dolayı dünya genelinde kitap severlerin vazgeçilmezi haline gelen Open Library, diğer dijital kütüphanelere göre daha farklı bir sisteme sahip. Open Library, bazı kitapları hiçbir şart koşmadan kullanıcılara sunarken, telif süresi devam eden kitapları okumanız için ücretsiz üye olmanız lazım. Ayrıca, ağırlıklı olarak İngilizce içeriğe ev sahipliği yapmaktadır.

4) Project Gutenberg

dijital-ortamda-arastirma-yapmak-dunyanin-en-buyuk-dijital-kutuphaneleri
@projectgutenberg

Kurucusu Michael Hart tarihte ilk defa dijital ortama kültürel eserleri aktarmak için çalışma yapan insanlardandır. E-kitabın kurucusu olarak bilinen Michael Hart, ilk dijital kütüphane olan Project Gutenberg’in kurucusudur. Project Gutenberg, 60 binden fazla e-kitabı telif hakkı sona erdikten sonra ulaşabileceğiniz köklü bir dijital kütüphanedir. 1971 yılından beri e-kitabı insanlarla buluşturmasından dolayı dünyanın en eski dijital kütüphanesi unvanını taşımaktadır.

5) ABD Kongre Kütüphanesi

dijital-ortamda-arastirma-yapmak-dunyanin-en-buyuk-dijital-kutuphaneleri
@lıbraryofcongress

ABD’nin ulusal kütüphanesi olan ve yıllardır önemli tarihi dokümanlara ev sahipliği yapması ile bilinen ABD Kongre Kütüphanesi, dijital ortamda kitap, belge, video, ses kaydı, fotoğraf, gazete, harita ve el yazmalarını bünyesinde barındırmaktadır. Bununla birlikte, birçok medeniyetin tarihine ait belgelerine ulaşabileceğiniz harika bir dijital kütüphanedir. Dünyanın en fazla içeriğine sahip bu kütüphanenin bazı belgelerine, dijital ortamda ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar