Omni Channel Pazarlama Nedir? – Tüm Kanallardan Müşterilerinize Ulaşın
Omni Channel Pazarlama Nedir? – Tüm Kanallardan Müşterilerinize Ulaşın – Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımıza giren yeni bir pazarlama stratejsi; Omni Channel Pazarlama. Tam Türkçe ifade etmek istersek Çoklu Kanal Pazarlaması olarak ifade edebiliriz. Omni kelimesinin birden çok karşılığı var; bütün, çoklu, çok yönlü. Stratejinin gerekliliklerine baktığımızda Çoklu Kanal Pazarlaması olarak ifade ediyoruz.
Çoklu kanal pazarlaması; günümüzde yaygınlaşan bir pazarlama standardıdır. Müşterilerin kanallar arasında sorunsuz geçişini sağlayan bir kullanıcı deneyimini hedefler. Bu kanallar; online, mobil, telefon ve fiziksel mağazalardır.
Omni Channel Pazarlama
Çoklu kanal stratejisinde esas olan bütünleşik bir yaklaşımdır. Multi Channel Marketing, yani çok kanallı pazarlama ile karıştılır, ama asla aynı şey değildir. Çok kanallı pazarlama stratejisinde markanın tüm mecralarda bulunması esastır, kanallar arası tutarlılık ya da bütünsellik gerekmemektedir. Bu pencereden bakıldığında çok kanallı pazarlama, çoklu kanal pazarlama stratejisinin alt kümesidir.
Hepimiz gün içerisinde onlarca marka ile karşı karşıya kalıyoruz, gerek bir avm’de gezerken, gerek sosyal medyada, ya da web sitelerinde. Markalar, böylesi bir rekabet ortamında müşterilere kesintisiz ve anlamlı bir müşteri deneyimi sunmak zorundadır. Piyasaların oldukça hassas ve kırılgan olduğu bu dönemde mevcut müşteriyi kaybetmemek her zamankinden önemli hale gelmiş durumda.
Kabaca örneklersek, sosyal medyadan web sitesine ulaştığınız bir markanın ürününü, aynı fiyata fiziksel mağazada bulmanız demektir. Müşteri hizmetlerini ya da telefonla satış kanalını aradığınızda önceki deneyimlerinizin sorgulanmadığı aksine onlara istinaden yönlendirildiğiniz bir stratejinin uygulanması demektir. Çoklu kanal pazarlaması pazarlama, bilgi teknolojileri ve müşteri ilişkileri departmanlarının ortak ve doğrudan etki ettiği bir yöntemdir.
Omni Channel Pazarlama (Çoklu Kanal) avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Müşteri beklentilerine çok hızlı cevap vererek, müşteri sadakatini arttırabilirsiniz.
- Her bir kanaldan elde edilen müşteri verileri ile, kişiselleştirilmiş deneyimler sunabilirsiniz.
- Teknoloji ile birlikte adeta hareketli hedef haline gelen müşterileri, bulunduğu her ortamda yakalayarak, aynı kaliteyi sağlayarak alışveriş deneyimlerini sürdürülebilir ve devamlı kılabilirisiniz.
- Müşteri deneyiminin satın alma sonrası devam ettiğini göz önünde tutarak bağlılığı arttırabilir, yeni deneyimlere zemin hazırlayabilirsiniz.
- Kanallar arası bütünleşme ile müşterinin herhangi bir boşluktan rahatsız olarak kaybedilmesinin büyük oranda önüne geçebilirsiniz.
Güzellik markası Sephora’nın uygulamasına bakalım. Online satın alınan ürünün mağazadan teslim alınması seçeneğini sunuyorlar. Bununla birlikte mağaza içi tabletlerle kullanıcılar Beauty Bag denilen online çantalarına ulaşabiliyorlar.
Bu platformada daha önce satın aldıkları, favoriledikleri ve denemek istedikleri ürünler yer alıyor. Online mağaza fiziksel mağazayla, tablet aracılığı ile bütünleşmiş oluyor. Böylece müşteriler, mağazaya girdiğinde aklında olan ürünü unutmuyor, fiziksel olarak deniyor ve sonuca ulaşması kolaylaşıyor. Tüm bunlarla Sephora da müşterilerinin beğenilerine göre sunacakları seçenekleri kişiselleştirebiliyor, müşterilerin onlarca ürün içinde kararsız kalmasının önüne geçmiş oluyor.
Ağızdan ağıza pazarlamanın şekil değiştirerek sosyal medya paylaşımlarına evrilmesiyle en küçük bir hata, iletişimsizlik, müşterilerin markaları çok kısa sürede karalamasına ve geniş kitleleri etkilemesine sebep oluyor. Çoklu kanal pazarlama stratejisi, bilgi ve teknoloji çağında vazgeçilmez bir yöntem olarak görülüyor.
Kaynaklar: slideshare, depositphotos…