Kalıplaşmış ve Kalıcı Logolar – Ödüllü Coco-Cola Reklamı
Kalıplaşmış ve Kalıcı Logolar – Ödüllü Coco-Cola Reklamı – Bir çok büyük marka logolarıyla birlikte akılda kalıcılığı artmakta ve logoları ile anılmaktadır. Bir çok reklam kampanyalarında firmalar kalıplaşmış logolarını kullanarak avantaj elde ederler. Renk, logo, slogan markaların akılda kalmasında ve kalıplaşması konusunda büyük önem taşımaktadır. Psikoloji de yeri olan bu eğilimi markalar, avantajlarını kullanarak daha kolay reklam kampanyaları gerçekleştirmişlerdir.
Kalıcı Logolar
KFC markasının sembolü buna örnek gösterilebilir. Ambleminde ki yaşlı adam figürünü gördüğümüz her yerde “bir yerden tanıdık geliyor” gibi bir hisse kapılabilirsiniz. İşte bu olay KFC markası ile birlikte kalıplaşmış ve kalıcı logolar haline getiriyor.
Dünyadaki çok az şekil Coca Cola şişesi kadar tanınabilir: o kadar ikonik ki beynimizin bunu hissetmek ve onu arzulamak için çok az ipucuna ihtiyacı var. Coca-Cola bir kez daha ikonikliği ile oynayan reklam geleneğine bir bölüm ekliyor. Publicis Italy’nin yeni kampanyasında, görünmezliği görünür kılmak için sadece bir logo ve bir başlık gerekiyor.
-Publicis Italy
Bir diğer örnek ise Coca-Cola markasıdır. Kalıplaşmış bir logoya, renge, tasarıma sahiptir. Çok uzun yıllardır Coca-Cola’nın kalıplaşmış cam şişe görselini o kadar çok empoze ettiler ki unutmamış mümkün değil. Firma’da bu durumun farkında olduğu için bu avantajı kullanmaktadır. Kalıplaşmış bir logoya, renge, tasarıma sahiptir. Şişesini görmesek bile rengi ya da amblemi bize Coca-Cola markasının varlığını hissettirmektedir.
Bazı markalar göz aşinalığı kazandırdıkları kalıplaşmışlıkları ile ürünlerinin, içerikleri veya renkleri dışında bir şey olmasa da kampanyanın hangi markaya ait olduğunu rahatça anlayabileceğimiz çalışmalar yapmaya başladı. Coca-Cola markası da 100. Yılına özel olarak bir kampanya yapmıştır ve 2015 yılında bu kampanya ödül almıştır. Logoyu yukarıda gördüğünüz gibi kavisli bir kırmızı duvar üzerine yerleştirmişler ve bu sayede şişe yokken bile logo ve renk bize bunun Coca- Cola olduğunu göstermiştir.
KFC markasının böyle bir şey yaptığını düşünelim. Logosunda ki yaşlı, gözlüklü adamı bir duvar, billboard üzerinde görsek bunun KFC markasına ait olduğunu hemen anlarız. Aynı şekilde Audi markasını ele alalım; iç içe geçmiş 4 çemberden oluşmuş bir ambleme sahip olan marka, bu amblemi gördüğümüz yer de doğrudan aklımıza gelmesini sağlayacaktır. Bu sayede bu iç içe geçmiş 4 çember Audi markasının amblemi olup tanıtımında ve akılda kalıcılığında markaya fazlasıyla yarar sağlayacaktır.
Tüm bunları dikkate aldığımızda markaların(renksizlogoları nasıl olurdu?) sembolünün, renginin, ambleminin, sloganının markaya ne kadar büyük avantaj sağladığını görmekteyiz.